Eu una m-am indragostit pur si simplu de aceste bunatati si ma intreb de ce nu mi-a trecut prin cap sa le fac si pana acum. Sunt foarte rapide de facut si atat de gustoase incat garantez ca nu o sa ramana nici una nemancata!
Ingrediente
500 grame faina
150 gr Caciotta de la Lactitalia
200 gr feta
1 lingurita praf de cop
un ou
susan
Amestecati praful de copt in faina si apoi incepeti sa framantati usor aluatul cu apa calduta. Cand incepe sa se lege adaugati branzeturile si framantati in continuare pana obtineti un aluat omogen.
Apa ceruta de aluat va depinde mult si de consistenta branzei folosite.
Formati cu mana painicile in dimensiunea dorita. Bateti oul si dati cu pensula peste painici, presarand apoi din belsug cu susan.
Dati la cuptor aproximativ 30 de minute sau pana au prins o culoare rumena.
Sunt foarte crocante si au o aroma incredibila!
Ce pofta mi-ai facut…
ceau, ama.
mie nu mi-au iesit pufoase si nu au crescut. aluatul nu era afanat defel.
cat de mult trebuia framantat? eu nu l-am putut framanta excesiv pt ca mi se lipea de degete si am adaugat atata faina….ca la un moment dat am abandonat. trebuia sa-l las asa, lipicios?
cuptorul trebuie preincalzit? (eu l-am preincalzit). ma frustreaza ca nu a iesit cum doream eu.
mersic anticipat de feedback.
Teo – se pare ca ai adaugat prea multa apa ptr ca aluatul nu trebuia sa fie lipicios – se vede in poza ca sta intr-o biluta si nu se lipeste de peretii vasului. Nu am specificat cantitatea de apa in reteta pentru ca, asa cum am spus, depinde mult de faina si umezeala din branzeturi. De aceea apa trebuie adaugata incet, incet si tot framantand pana se ajunge la consistenta dorita. Si eu faceam greseala mai demult sa adaug apa dupa ochi la inceput si niciodata nu nimeream ;)))
Imi pare rau ca nu ti-au iesit 🙁 dar cu aluaturile asa se intampla – multe esecuri pana le inveti consistenta 🙂 asa ca nu te descuraja! 😉
Salut Ama!
In primul rand vreau sa iti spun cat de mult imi place blogul si stilul tau de viata …
Felicitari pentru toata munca ta!
As vrea sa incerc si eu aceste painici, insa aici in UK, unde sunt momentan, nu am gasit Caciotta. Cu ce as putea sa o inlocuiesc?
Multumesc!
@Ama – iti multumesc mult 😉 un inlocuitor pentru caciotta ar cheddar cheese 🙂 sper sa iti placa painicile si te mai astept pe aici! 😉
Draga Ama de unde pot cumpara acest fel de branza? Mai exact produse Lactitalia? Sunt din Bucuresti. Mor dupa painici cu branza:)) Te pup, esti o gospodina desavarsita:)
Produsele Lactitalia in Bucuesti ar fi in reteaua Metro. Daca nu gasesti poti incerca sa inlocuiesti Caciotta cu branza cheddar 😉
Multumesc mult! 🙂
Madalina vreo 10-12 bucati 🙂
Am incercat si eu reteta ta… E drept ca nu am mai facut paine si nu am nici un pic de experienta cu privire la asta. Oricum, aluatul meu semana cu al tau si nu era lipicios dar nici prea plin de faina cand am format painicile. Totusi, painicile au iesit ca piatra (aproximativ) pe dinafara iar miezul nu prea iti facea cu ochiul, nu era deloc afanat…
Problema mea nu e ca nu as mai incerca, doar ca habar nu am unde am gresit? Sa fi fost focul prea incet? Nu era mai bine sa pun drojdie in loc de praf de copt?…
ce ma fac, ca vreau si eu neaparat painici din astea?! :))
@Kristina – din cate imi spui imi pare ca nu ai framantat suficient aluatul. Gandeste-te la drojdie ca la un organism viu – il trezesti la viata cu apa calda si zahar si cu framantarea il faci sa creasca si sa prinda intre ele fibrele din faina. In momentul in care nu i-ai dat suficicnet timp/nu ai framantat sificient, fibrele din faina nu sunt legate intre ele si de aici lipsa de elasticitate si aspectul de bolovan (ca turtitele pe care le prajeam la soare in copilarie:)). cand ai framantat destul si drojdia a crescut bine si s-a "bagat" bine in faina atunci obtii si elasticitatea specifica a aluatului 😉
Multumesc mult de raspuns! 🙂
Eu am pus in aluat 1 lingurita de praf de copt, nu drojdie, pentru ca asa am vazut ca scrie in reteta ta. O sa incerc si cu drojdie.
Multumesc mult inca o data!
Pupici!
@Kristina – offf e greseala mea! am raspuns fara sa ma mai uit pe reteta.
Praful de copt e fix pe invers fata de drojdie si ca regula generala trebuie sa ai grija la doua aspecte:
1 praful de copt se amesteca cu ingredientele uscate si abia apoi se adauga cele "umede"
2 timpul de framantare trebuie sa fie cat mai scurt, in principiu doar pana se formeaza aluatul, pentru ca in caz contrar praful de copt isi pierde prorietatile de a creste aluatul.
Buna Ama,
M-am indragostit pur si simplu de aceste painici. Astazi e a 3-a oara cand le fac saptamana asta.
Mi-au iesit super bune, dar sincera sa fiu am adaptat reteta. Am folosit cas de oaie +3 lingurite de sare, aveam din abundenta in frigider si nu stiam ce sa fac cu el si in loc de praf de copt am pus drojdie pentru ca imi era frica sa nu creasca si sa iasa tari pentru ca nu am mai lucrat cu praf de copt decat la prajituri.
Mie in schimb, nu mi-au iesit asa rumenite, am in dotare un cuptor vechi de aproximativ 30 de ani, iar din cauza asta nu le-am lasat asa de mult in cuptor, fiindu-mi frica sa nu se arda.
Toti care au gustat painicile au fost incantati de ele.
Maria.
am facut si eu aceste painite si sunt foarte bune, desi am inlocuit branzeturile. am pus cascaval simplu si urda. e uimitor ce simpla e reteta, ce repede se face si cat sunt de bune. cred ca in 5 minute am terminat aluatul, eu nu l-am framantat aproape deloc. si au crescut, sunt pufoase si coapte pe dinauntru. cred ca voi mai face, dar data viitoare o sa pun ce branzeturi se cere.
[…] 6. Painici cu branza […]