Ideea de a face paine in vasul roman am gasit-o la Miha si ma bucur nespus ca am pus-o si eu in aplicare. Am folosit o reteta de baza, dar rezultatele sunt spectaculoase! Painea este foarte crocanta la exterior si pufoasa la interior.
Ingrediente
500 gr faina speciala pentru paine de la Boromir
1 pliculet de drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 linguri ulei
aproximativ 300 ml apa sau cat va cere faina
Metoda de amestecare a ingredientelor si de framantare este similara cu celelalte paini – un exemplu aici.
Doar ca de aceasta data, dupa prima framantare lasati aluatul la odihnit pentru 40 de minute, framantati din nou, dati forma dorita painii, asezati-o in vasul roman pudrat in prealabil cu faina si mai lasati la crescut inca 20 de minute inainte de a-l pune la cuptor.
Eu am tinut vasul acoperit cam o ora, dupa care am dat jos capacul sa se rumeneasca painea. Cand painea a prins crusta am scos-o din cuptor.
Crusta si aluatul pufos tin loc de cuvinte! 🙂
* vasul roman se inmoaie in apa conform indicatiilor producatorului.
cum o fi vasul?painea vad ca a iesit foarte bine,coaja crocanta,buna
Ina vasul e un vas roman absolut banal 🙂
buna reteta daca ati fi aratat si vasul
Chiar e prima oara cand vad asa ceva.
As incerca si eu,dar am vas roman din acela inalt,nu dreptunghiular.
Imi place cum arata painica ta.
am facut si eu odata in vasul roman si am mancat painea fara partea de jos…a ramas lipita de vas :)..dar gustul a fost bestial…as mai incerca parca odata cu vasul pudrat cu faina …atunci am uns vasul cu ulei :),o miscare nu prea inteligenta:))
@Anonim vasul este asemanator cu acesta http://www.torquato.de/pic/pkat_101961_101961.jpg
@Bucate apetisante si eu e prima oara cand incerc si sigur mai fac 😉 vas din ala inalt am si eu – iese un gulyas in el de mori ;))
@Jurnal de gospodina :)) stiu ca si eu am patit asa cu un colt unde se pare nu am pudrat destul. dar am desprins-o incet cu un cutit 😉
Hai ca sunt curiosa..acum ma pregatesc sa fac un fel de ghiveci in el,dar urmeaza gulasul in zilele urmatoare sau sapt ce vine 🙂
@Bucate apetisante uite aici cum am facut eu http://amainbucatarie.blogspot.com/2010/12/gulyas-in-vas-de-lut-roman.html
bine era iarna, altfel picau carnatii :))
Din cate stiu vasul roman nu poate fi introdus in cuptorul gata incins pentru ca se crapa… deci, care este "secretul"?
da, Roberth, greseala mea. Am corectat. vasul de lut se pune doar in cuptorul rece.
[…] dovleacChifle cu lapte batut Chifle cu mascarponeCoronite cu susanPrima mea painePaine alba/neagraPaine coapta in vasul romanPaine cu ceapa si verdeturiPaine cu nucaPaine cu nuca si stafidePaine cu verdeturi pentru […]