„O iubire mare e mai curand un proces de autosugestie…trebuie timp si trebuie complicitate pentru formarea ei. De cele mai multe ori te obisnuiesti greu la inceput sa-ti placa femeia fara de care mai tarziu nu poti trai. Iubesti mai intai din mila, din indatorire, din duiosie, iubesti pentru ca stii ca asta o face fericita, iti repeti ca nu este loial sa o jignesti, sa inseli atata incredere. Pe urma te obisnuiesti cu surasul ei, asa cum te obisnuiesti cu un peisaj. Si treptat iti trebueste prezenta ei zilnica. Inabusi in tine mugrii oricaror prietenii si iubiri. Toate planurile de viitor ti le faci in functie de nevoile si preferintele ei. Psihologia arata ca au o tendinta de stabilizare starile sufletesti repetate si ca, mentinute cu vointa, duc la o adevarata nevroza. Orice iubire e un monodeism voluntar la inceput, patologic pe urma. Iti construiesti casa pentru o femeie, cumperi mobila pe care a ales-o ea, iti fixezi deprinderile cum le-a dorit ea. Toate planurile tale, pana la moarte, sunt facute pentru doi insi. A plecat de acasa, si esti necontenit ingrijorat sa nu i se intample ceva…te strapunge ca un stilet orice aluzie despre ea, si esti nebun de fericire cand, dupa greutati materiale si umilinte uneori, ai izbutit sa-i faci o surpriza care s-o uimeasca de placere.” (…) – CAMIL PETRESCU – ULTIMA NOAPTE…
*later edit – la atentionarea unui cititor anonim, am aflat ca termenul „monodeism” este gresit (cuvant se pare inexistent in DEX). Corect este „MONOIDEISM”. In citat nu modific pana nu fac o noua confruntare cu originalul.
‘ur quote reminds me of ortega y gasset’s ‘studii despre iubire’ …
Dragutza, poate ai vrut sa scrii MONOIDEISM si ti-au luat-o degetelele razna pe tastatura…eu asa am inteles cum este corect, tu ce parere ai?Asta ca tot discutam despre literatura in limba romana, nu de alta…………
bun, recunosc! greseala mea ca nu verificat cu DEX-ul ce si cum se publica.
Dar de ce esti tu asa de suparat, Anonimule? Comentariul malitios mi se pare cu atat mai deplasat cu cat nu stiu sa fie pe blogul asta un loc unde sa declar ca stapanesc la perfectie limba romana.
Dar ai noroc ca eu chiar sunt o draguta si nu ma supar! dimpotriva, iti multumesc ca m-ai corectat si te invit sa o faci ori de cate ori identifici alte greseli.
Eram in clasa a 12-a si il iubeam obsesiv, si chiar citeam cartea lui Petrescu, si asta e citatul pe care l-am subliniat in ea. Daaa… 🙂 Multumesc ca mi l-ai adus aminte!
In articolul tau apar citate, tocmai de aceea te-as ruga sa le pui intre ghilimele daca nu te superi (nu de alta, dar nu sunt ideile tale)
draga anonim neatent (se cuvine sa te semnezi cand lasi un comentariu), tot postul este un citat si totul este pus intre ghilimele, ba mai multe – stupoare!!!! – am citat si sursa!
momentan cred ca ai lasat comentariul asta sa te afli si tu in treaba!
Despre "monodeism", care vad ca a starnit atatea controverse… Eu cred ca nu este decat o licenta a scriitorului, care se refera la faptul ca iubirea este o forta atotstapanitoare asemenea credintei puternice intr-un singur Dumnezeu: MON(O)- elem. „unul, singur, unic“. (< fr. mon/o-, cf. gr. monos) si DEÍSM s.n. Credință în existența lui Dumnezeu (fără recunoașterea revelațiilor). – Din fr. déisme.
Chiar daca este vorba de literatura, nu trebuie sa luam totul ad literam si mai ales ar trebui sa privim mai departe de lungul nasului sau sa ne abtinem din a mai cautat nod in papura altora. Dupa cum vedeti alternative sunt… 🙂
@maona – multumesc mult de completare 🙂 si eu cred ca la asta s-a referit, chiar daca cuvantul nu exista (inca?! 😉 ) in DEX
maona, te inseli, nu este nici o licenta a autorului. MONOIDEISM nu are nici o treaba cu MONODEISM [care nu exista in DEX, apropo]. Ca sa fie pe intelesul tuturor: termenul de mai sus este format prin adaugarea prefixului MONO la termenul IDEISM. A ce va suna IDEISM? Nu a idee cumva? hai sa vedem explicatia din dictionar:[Dex98]MONOIDEÍSM s.n. Predominare a unei singure idei în gândire. [Pr.: -no-i-] – Din fr. monoïdéisme. Copilasi, n-are nici o legatura cu deus, divinitate, ci e o simpla idee, si daca stati sa "rumegati" putin citatul, iubita nu e vazuta ca un zeu incat la descrierea relatiei sa apeleze la o comparatie cu o religie monoteista. Ah, si voi va gandeati la monoTeism, in nici un caz monoDeism 🙂 cheers!
Am uitat sa precizez, textul original prezinta termenul MONOIDEISM 🙂 cheers again!