Organizeaza bucataria pentru intoarcerea la scoala
Dimineti grabite, zile aglomerate, calendar plin si mintea plina de o multime de detalii. In contextul primelor zile de scoala, dupa vacanta de vara, cand toata lumea e agitata si iesita din ritm, o bucatarie organizata reprezinta un punct esential pentru o buna functionare a zilei. Atunci cand reusim sa ordonam si sa structuram acest spatiu, scadem stresul asociat acestei perioade.
Imaginati-va primele zile de scoala, cand copiii se trezesc greu, se mobilizeaza si mai greu si fiecare minut conteaza. In o bucatarie organizata, vei avea acces mai rapid la alimentele necesare pregatirii micului dejun si a pachetelului, fara a cauta prin dulapuri sau frigider.
In plus, o bucatarie bine organizata va permite sa mentineti un stoc de alimente sanatoase, veti face cumparaturile mai eficient si veti evita risipa de alimente.
Iata cateva sfaturi pe care le puteti aplica cu usurinta in orice bucatarie:
1. Acces usor la produsele depozitate: asezati cerealele, fulgii de ovaz, iaurtul, laptele si alte alimente de mic dejun pe care le utilizati frecvent in zone cu acces usor, astfel incat sa le aveti la indemana dimineata si grupate cat mai multe impreuna.
2. Un loc special pentru cutiile de pachetel, pentru sticlute, termosuri si alte accesorii: aloca un sertar sau un cosulet pentru toate accesoriile de care ai nevoie pentru a impacheta pachetelul. Tineti aici cutiile, sticlutele, recipientele pe care le folositi de obicei, pungii si hartii de sandwich, servetele etc.
3. Cosulete cu alimente: atat in dulapurile din bucatarie, cat si in frigider, poti avea cosuri cu produsele pe care le folosesti de obicei pentru micul dejun si pentru pachetel. Astfel, nu vei controbai prin frigider dupa ingredientele speciale pentru pachetel, ci vei scoate un cosulet unde vei avea tot ce ai nevoie.
4. Planifica meniul sau macar planifica micul dejun si ce vei pune la pachetel. Poti sa iti construiesti usor un centru de comanda pe frigiderul din bucatarie. Acum cativa ani, mi-am improvizat un astfel de colt folosind doar cateva coli simple de hartie, o carioca posca si un laminator. Am schitat cateva structuri pentru planul de meniu zilnic si saptamanal, le-am laminat si le-am tinut pe frigider. Fiind laminate, au avut o viata foarte lunga si folosind apoi carioci de whiteboard, am tot putut scrie pe ele. Si asa am si ajuna la concluzia ca e util sa ai un laminator in casa (vezi aici laminator pret).
5. Depozitarea fructelor si legumelor: pastrati fructele si legumele taiate in recipiente sigilate, pentru a le mentine proaspete pentru dimineata. Pregatind doar cateva ingrediente, iti vei usura foarte mult munca dimineata.
In concluzie, este foarte util sa ai o bucatarie organizata in asa fel incat sa iti usureze si eficientizeze diminetile grabite si agitate. Cu cativa pasi mici, poti imbunatati substantial efiecienta diminetilor in zilele de scoala: de la eliminarea dezordinii, la planificarea meselor, la metode simple dar eficiente de depozitare.