Asa ar putea fi caracterizata intr-o singura propozitie Generatia Beat, al carui reprezentant de seama este Kerouac.
Legenda spune ca On the Road a fost scrisa in trei saptamani, in anul 1951. Kerouac sustine (dar nu este si crezut) ca singurul energizant folosit pentru creativitatea sa debordanta din acele zile a fost doar cafeaua.
Totusi au fost descoperite carnetele cu notitele lui Kerouac din cei sapte ani de calatorii prin America si se pare ca romanul a fost doar momentul de sinteza a experientelor sale.
Roman autobiografic, On the road este scris in ritmul subiectiv al aducerii aminte. Personajul principal, alter ego-ul lui Kerouac – Sal Paradise, istoriseste calatoria sa prin statele din centrul SUA. Cu autobuzul, facand autostopul, prin munti, orase, drumuri pustii, cunoastem America mai putin conventionala a anilor ’50, dominata de jazz, droguri si libertate sexuala.
Aventurile lui Sal transforma romanul intr-unul reprezentativ pentru The Beat Generation, generatia eliberata de ambitie, carierism, materialism si orice forma de ideologie ce ar obstructiona libertatea individului de a-si trai viata dupa cum doreste.
On the Road nu este un roman despre care se poate vorbi fara a pica in capcana unei insiruiri seci de locuri si date. De aceea nu am sa dezvalui prea multe despre actiunea sa.
Singura atentionare ar fi in legatura cu dificultatile ce s-ar putea ivi pentru cititorul strain de geografia Americii. De aceea va recomand sa aveti si o harta aproape! 🙂
Pentru cei ce doresc sa citeasca mai multe despre The Beat Generation o pot face aici.