0
3 In Uncategorized

O intrebare despre alaptare


Zilele trecute am facut cu Natalia o iesire pana la posta din sat.

O tineam in brate cand in posta darapanata a intrat o tiganca batrana pe care adeseori am vazut-o prin sat. Si incepe femeia sa se minuneze de Natalia – ca ce frumoasa si grasuta e. Apoi coboara vocea si ma intreaba complice:

“Piept ii dati?”

“Da” ii raspund eu, zambind peste crestetul fetei.

Auzind una ca asta, femeia se lumina la fata si incepu sa turuie vesela:

“Si eu asa le-am zis la fetele mele: dati-le mama cat mai mult timp piept, ca aia e mancarea cea mai sanatoasa pentru bebelusi! Si le-au si dat fetele mele pana au fost maricei si alergau singuri prin curte.”

Am ascultat-o cu mare drag si ma gandeam ca nici nu stiu cei de la La Leche League ce ambasador minunat au. Apoi totusi m-am intristat.

Pentru ca nu inteleg unde s-a produs ruptura.

Statisticile sunt dezastruoase si lumea tinde sa arate cu degetul mai ales spre mediul rural. Dar tiganca batrana din posta nu este singurul exemplu de femeie simpla, de la tara, care incurajeaza alaptarea. Si atunci? Unde se rupe firul?

*sursa foto

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  ecomami
  01/09/2011 at 18:40

  Se rupe acolo unde oamenii isi permit lapte praf. Bineinteles ca ar fi o prostie sa spun ca toti cei care isi permit lapte praf le dau copiiilor lp, dar in mare parte se intampla asa – din nestiinta in ale alaptarii, din comoditate, din spalare pe creier de catre marii comercianti de lp, de gura lumii care spune ca "la 1 an e prea mare pt tzitzi"… samd

 • Reply
  Ada
  03/09/2011 at 19:28

  Citind niste chestii pe forumurile americanesti, femeile in general, am observat eu, aleg varianta "formula" pentru ca se intorc destul de repede la servici si n-au conditii necesare sa alapteze. Altele pur si simplu nu vor si gata. Nu stiu care e situatia la noi.Pana la urma, este optiunea fiecareia cum si ce face.Au fost cazuri cand unele femei au cazut in extrema cealalta si au alaptat pana la 6 ani, ceea ce mie personal mi se pare super exagerat. Dar iar vor veni altele care sa spuna ca e bine asa. Cum spuneam, pana la urma tine de cultura, de alegerea personala, de faptul daca ai sau nu lapte si de multi alti factori. Stii cum e, fiecare cu dreptatea lui. 🙂

 • Reply
  Mama in era varsatorului
  03/09/2011 at 23:00

  Hm… eu locuiesc la un sat din Romania, dar la bloc, ca na, suntem in Romania. Anyway, se rupe ata f f usor cu alaptarea. Sunt singura in zona cu alaptare prelungita. Suntem putine mame aici care alaptam. Ata se rupe instant la medicul de familie si mai ales poate din lipsa consultantului in alaptare. Din nestiinta pura, din teama sincera ca copilul nu se satura, ca uite, plange… se ofera marele si minunatul LP! Nu este cultura cand majoritatea mamelor renunta la alaptare inainte de macar 6 luni de viata a lui bebe, e incultura!

 • Leave a Reply