0
2 In Uncategorized

Nu renunta la tine de dragul copilului!

Am citit despre noua campanie a Ministerului Muncii de cateva zile, dar abia acum am vazut spotul.

Mi-a facut greata.

Sloganul campaniei …nu renunta la cariera pentru copil…pune cele doua pe aceasi scara valorica, dar cariera mult deasupra copilului. Ori e din start gresit…compari mere cu pere. In al doilea rand, din discurs, pare ca o cariera este o avutie net superioara bucuriei de a avea un copil. De fapt nici nu se iau in calcul recompensele timpului petrecut cu copilul. Recompensa bucuriei de a-ti creste si educa copilul este inexistenta in fata valorilor materiale a unui loc de munca.

Iar aici vorbim la nivel absolut teoretic.
Revenind cu picioarele pe pamant, campania este jignitoare pentru mamele care sunt obligate sa se intoarca la munca. Si care nu vizualizeaza acele imagini idilice la sfarsit de zi, imagini care parca sunt decupate dintr-un almanah comunist despre femeia din clasa muncitoare.
Femeia bucuroasa, cu un zambet fals, obosit, cu colturile gurii trase fortat in sus, traind o viata care nu si-o doreste, dar care ii este impusa legislativ.

Dincolo de tabere, ramane falsul care iti zgaraie urechiile si retina. Reclama este prea lucioasa, prea glossy pentru o realitate deloc roz.
Pentru mame obligate sa se intoarca la lucru, pentru mame obligate sa se desparta de prunci, pentru mame speriate si ingrijorate ca nu au unde sa-si lase copiii, despre crese mizerabile, educatoare violente sau pur si simplu neglijente.

O campanie care anuleaza dreptul la alegere.

Femeile care s-au simtit bine lucrand, lasandu-si copilul intr-un loc pe care ele il simteau sigur, acele femei oricum s-au intors si se vor intoarce la lucru.

Pentru toate celelalte, reclama este doar o magarie lipsita de sentiment, inganata in mod barbar de gura aproape deformata de cuvinte a Andrei, acoperita de sclipiciul unor false poze de familie si lasand in urma imaginea unui bebelus cu suzeta, bebelus pe care mama il priveste – fortat fericita – doar in poza.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ioana Dreghiciu
  10/02/2013 at 13:44

  Cea mai mare porcărie scormonită de ăștia. mai bine s-ar gândi cum să investeasca mai util banii, nu doar să-și umple conturile din banii de pe aceste proiecte mizerabile! Rușine! Așa vor ei să facăo țară mai bună?

 • Reply
  ama
  14/02/2013 at 10:18

  Asa este 🙁 nu incurajeaza in nici un fel natalitatea. Iu de dincolo franturi de idei si le scot din context, iar la noi e dezastru dac faci un copil.

 • Leave a Reply