Notes on an execution de Danya Kukafka
Am citit aceasta carte in o perioada a vietii mele in care am descoperit podcasturile de true crime si am ascultat timp de cateva luni povestile cazurilor diferitilor criminali in serie. Simteam ca nu ma mai poate surprinde mare lucru si, totusi, aceasta carte a reusit sa ma surprinda foarte mult! Pentru prima data, povestea nu este a criminalului, ci a celor afectati de crimele sale.

Notes on an execution este despre implicatiile actiunilor unui criminal in serie, care isi asteapta executarea condamnarii la moarte.
Dar povestea nu este a lui, a criminalului, ci a femeilor din viata lui.
Si este o perspectiva atat de dureroasa, o lectura dificila din punct de vedere emotional, dar atat de necesara pentru ca, in sfarsit, victimele primesc o voce.



Autoarea reuseste sa te faca sa iti pui intrebari. Despre nuantele de alb si negru, despre efectul de domino al deciziilor noastre in viata. Si reuseste sa mute atentia de la criminal, spre victimele sale.
Aceasta carte apartine victimelor. In timp ce criminalul in serie Ansel Packer isi traieste ultimele ore inainte de executie, aflam povestea femeilor din viata lui: povestea mamei sale, a sorei nevestei lui si a politistei care il prinde.
Fiecare perspectiva este diferita, dar nici una nu este tratata de autoare ca fiind doar negativa. Si aici apare partea probabil cea mai dificila pentru un cititor in cautarea dreptatii si confirmarii opiniei personale despre bine si rau: chiar si povestea spusa din punctul de vedere al criminalului este spusa cu empatie si il umanizeaza pe acesta. Este foarte important de spus ca in nici o clipa nu ii cauta scuze pentru greselile sale si nu ii ofera iertare, ci pune cititorul in un loc in care sa se gandeasca la importanta alegerilor in viata, impactul geneticii si al mediului in care este crescut un copil (nature vs nurture) si cum societatea lasa deseori sa se piarda copiii (si adultii) care au nevoie de ajutor.
Fara sa fie iertat sau inteles pentru crimele sale, putem sa vedem cum Ansel nu a primit nici un fel de ajutor pe parcursul vietii sale. Nici macar atunci cand a cerut ajutor, avand puterea sa identifice ca ceva nu este in regula cu el. Abandonat de toti cei din jurul lui, Ansel se abandoneaza la randul sau naturii sale criminale.


Autoarea zice despre cartea ei: There is a universe out there, made up of girls and women, stranded by a fiction we insist upon repeating. I wrote this book to give them a chance to exist beyond the men who steal the narrative. The story of the serial killer is bigger than the bodies he leaves behind—it encompasses an infinite web, an elaborate tangle of predominantly female trauma and endurance. There is a question lurking in the dark corners of that weary tale. I wrote this novel because I needed to ask. I needed to look. I am tired of seeing Ted Bundy’s face. This is a book for the women who survive.

Va recomand sa cititi aceasta carte daca aveti ocazia. Momentan nu este tradusa in limba romana, puteti urmari aici sau aici variantele disponibile la noi.
Danya Kukafka este in acelasi timp necrutatoare, dar si plina de compasiune si te obliga sa iti pui intrebari despre bine si rau, despre cum micile decizii pe care le luam zi de zi ne pot schimba parcursul intregii vieti.