Multe din cartile si majoritatea influencerilor, care scriu despre dezvoltare personala, au motivatia in centrul discursului lor. Rolul lor este sa va „motiveze” sa faceti o schimbare.
Ideea aceasta – ca e nevoie de motivatie pentru a face o schimbare in viata noastra – poate fi extrem de periculoasa. Pentru ca atunci cand suntem pusi in fata repetarii unui obicei prost si ne analizam trairile, vom vedea ca fix motivatia lipseste.
In primul rand, este greu sa luptam cu pornirea naturala a creierului nostru de a alege calea minimei rezistente (adica sa aleaga obiceiurile cu care e obisnuit si care necesita minim efort din partea sa).
Apoi, daca trecem de acest hop o data, de doua ori, energia ceruta pentru a repeta actiunea devine tot mai mare si doar motivatia nu va mai fi suficienta.
Care este solutia? Simplu, dar cam neplacut. Disciplina si implementarea de noi obiceiuri.
Motivatia este stralucitoare si vinde bine. Au aparut numerosi „speakeri motivationali” si cand ii asculti, ai impresia ca poti muta muntii. Doar ca dupa ce se termina textul sau filmuletul video, ramanem tot fata in fata cu realitatea noastra – deseori mult mai putin stralucitoare, cu obiceiurile noastre proaste si cu o lupta care pare cu mult mai grea decat o descria talentalul speaker motivational.
Disciplina e ca o sora saraca, imbracata simplu, in culori gri, care nu zambeste niciodata. Langa motivatie, sora exuberanta, zambitoare, imbracata in culori vii si cu haine inflorate, disciplina nu atrage nici o privire. Ba a ajuns sa aiba si o conotatie negativa, aproape punitiva.
Doar ca schimbarile reale, schimbarile cu adevarat dificile, nu se fac doar cu motivatie – desi ea poate fi mult mai atragatoare.
Schimbarile dificile se fac cu disciplina si o atitudine continua spre actiune. Oricat de frumoase, discursurile motivationale, nu vor aduce schimbarea dorita.
Ci disciplina de a transforma mici actiuni in obiceiuri respectate cu consecventa.
Respectate pana cand mintea le va inregistra pe ele ca fiind noua realitate, noua cale a minimei rezistente.
Pentru a aprofunda acest subiect, va recomand urmatoarele lecturi:
Nu scuzelor! Puterea autodisciplinei – Bryan Tracy
Regula celor 5 secunde – Mel Robbins
Ambii autori ii puteti urmari si pe canelele de social media pentru mai multe sfaturi pornind de la ceea ce scriu in aceste carti.
Pentru suport, puteti folosi agenda mea pentru rutina. O gasiti aici si o puteti completa cu orice fel de obiceiuri pe care doriti sa le implementati (stocul este limitat).