Va povesteam in articolele trecute ca anul trecut am reusit sa tencuim casa, iar acum am inceput sa ne uitam pe internet dupa idei pentru curte. Din cauza sapaturilor de anul trecut (pentru canalizare), a trebuit sa sapam toata curtea, roata pe dupa casa. Am reusit in toamna sa sapam gradina si sa sadim iar gazon. Numai bine ca acum o saptamana, a navalit in curte o echipa de Dorei chititi sa ne traga si cablul de curent pe sub pamant. Toate bune si frumoase, doar ca in avantul lor muncitoresc si in ciuda atentionarii mele ne-au spart conducta cu apa si apoi s-au apucat sa ne sparga aleea de beton cu barosul si tarnacopul, astfel incat, pentru introducerea unei conducte de 10 cm grosime, am spart cam 50 cm de beton, l-au crapat in toate directiile si daca nu interveneam eu la timp, urmau sa sparga si soclul proaspat pus al casei. In concluzie, curtea noastra arata ca dupa un bombardament.
Am avut noroc cu vremea si ploile din ultimele zile, astfel incat pamantul s-a reasezat pe sapaturi si cum zona aceea a fost oricum compromisa, am decis sa imi extind gradina mea mica de flori.

Dar la vara trebuie obligatoriu sa rezolvam aleea si sa ne indreptam atentia spre terasa, unde am tot amanat investitiile si deja sunt imperios necesare. Cum bugetul e limitat, ne orientam spre solutii care se pot face chiar si de noi si cu costuri cat mai scazute.

Iata cateva din ideile pe care mi-as dori sa le pun in aplicare.

1 Pentru terasa din spate, unde bate soarele fix la apus, as vrea sa construim ceva ce sa tina putina umbra. Mi-a placut mult aceasta varianta din lemn. Cum furtuna de anul trecut ne-a pus in garda, nu as vrea doar un paravan de sus pana jos (fiind o zona prea mare), ci sa combin cu niste ghivece de lemn. Luand in vedere temperaturile si soarele puternic din zona noastra, care parjoleste tot, as pune plantele pe partea din interior, spre terasa, astfel incat sa beneficieze si ele de protectia paravanului.

(M-am tot gandit in ultimii ani la solutii pentru terasa, dar inchiderea terasei cu sticla sau panouri de plastic mi se pare o idee proasta pentru ca as transforma zona intr-o sera. Panourile acestea de lemn mi se par cea mai buna alegere, care sa combine atat protectia fata de soare, cat si intimitatea.)

 

De asemenea, tot cu rol de protectie, mai avem de izolat acoperisul. Anii trecuti am reusit sa izolam o parte si se simte diferenta. Pentru izolare am folosit adeziv polistirol, vata minerala si placi osb. Cel mai probabil vom proceda la fel si cu restul acoperisului.

2. Pe interior, ma gandeam sa instalez si niste perdele de exterior, care sa ofere extra protectie de soare si sa tina insectele (mai ales mustele) la distanta.

 

3. Aveam o problema si cu structura de lemn a terasei, pentru ca nu stiam exact cum sa prelucram si sa protejam lemnul. Sa si arate bine. Si am gasit aceasta idee, de a imbraca lemnul si de a-i da un aspect mult mai elegant si frumos.

4. Vreau sa instalez lumini de exterior. Placute, nu doar „farul” care il avem acum. Lumini care sa ne imbie sa stam seara afara 🙂

 

 

5. Construirea de ghivece mari de beton si banci (cu ghivece incluse) la buget redus, folosind pentru fixare ancora chimica (probabil sunt ultima care afla ca exista solutii de lipit pentru obiecte foarte grele! 🙂 )

 

6. Alei cu combinatie de pietris/lemn sau placi mari de beton, pe modelul de mai jos. Am tot intalnit aceasta varianta si luand in vedere ca e posibil sa mai existe sapaturi in curte, nu vreau sa investesc momentan in dale.

 

 

7. Construirea unei „statii de spalat noroiul de pe picioare”. Pentru ca avem pamant lutos si mereu caram noroiul pe terasa.

 

8. Straturi ridicate de diverse dimensiuni.
Pe lista ar fi fost pus si un compostor, dar se pare ca vom primi unul gratuit de la primarie in cadrul unei campanii de strangere selectiva a gunoiului. Ceea ce ma bucura nespus. Vreau sa construiesc astfel de straturi ridicate (raised beds), astfel incat sa lupt cu seceta cu care ne confruntam de obicei vara si sa pot folosi pamant compostat de buna calitate. Nu avem spatiu mare, dar atata cat este, vreau sa il folosim cat mai mult.

 

9. Vreau sa reconditionez un palet care zace nefolosit in curte.

 

10. Idei creative pentru a atasa numarul la casa.

11. Acesta este un proiect ceva mai curajos: instalarea unui butoi care sa colecteze apa de ploaie care se scurge de pe burlan.

 

12. Reconditionarea unui candelabru vechi si transformarea lui in suport de flori.

 

Surse folosite in acest articol 1 2 3 4 5 6 7 8