Metroland este o lectura usoara si dinamica, cu accente autobiografice.
Romanul prezinta in cele trei parti ale sale evolutia lui Christopher: copilaria in suburbia Londrei (Metroland) si aventurile cu prietenul sau Toni, viata de student in Paris pe parcursul evenimentelor de la 1968 (pe care oricum le-a ratat, fiind prea ocupat de explorarea propriei sexualitati) si viata de om insurat, cu cariera si copii, intors in suburbia in care a copilarit.
Am citit ca primele parti sunt mai reusite decat ultima. Mie, dimpotriva, mi-a placut mult mai mult ultima parte. Mi s-a parut mai profunda, mai finisata, cu toate ca primele doua parti semanau mai mult stilului lui Barnes de a sari cu nerabdare de la un subiect la altul, de la o intamplare la alta.
Mai tarziu am aflat ca romanul a fost scris si rescris timp de 8 ani.
Probabil incarcatura emotionala in Metroland este uriasa pentru autor. Christopher este imaginea sa. Si a trebuit sa priveasca copilul din el in ochi si sa recunoasca fata de el esecul de a trai dupa visele copilariei.
Greu lucru de realizat!
Nu cred ca este o lucrare reprezentativa pentru Barnes, dar este un roman ce merita citit pentru a-l descoperi pe cel ce ne-a incantat cu Anglia, Anglia! 🙂

*Julian Barnes are si un site oficial