0
0 In Uncategorized

Metamorfoza – Franz Kafka

M-a intrigat din prima clipa in care am auzit despre ce e vorba: un om se transforma intr-un gandac. In mod absurd, absolut si fara explicatii rationale. Metamorfoza este un roman de o simplitate covarsitoare, o lectura surprinzator de usoara pentru un scriitor precum Kafka si probabil unul dintre cele mai accesibile romane existentialiste.

Gregor Samsa se trezeste intr-o dimineata transformat intr-un gandac. Tranzitia de la om la gandac este brusca si totala. Gregor nu vede aceasta situatie ca pe una permanenta, ci ca pe un disconfort trecator. Dincolo de usa inchisa, incearca sa comunice cu familia lui, dar isi da seama, din reactia lor, ca vocea lui este perceputa doar ca un sunet animalic. Initial, incapabil sa-si coordoneze numeroasele membre si noul organism, Gregor pastreaza multe caracteristici umane. Pe parcurs, cu cat castiga mai multa dexteritate in miscare, cu atat se indeparteaza mai mult de conditia de om: invata sa se tarasca pe pereti, renunta sa mai incerce sa comunice verbal si in cele din urma (ca un apogeu al proaspat descoperitului sau individualism si animalism), Gregor ignora starea precara a mamei sale si apara obiectele din camera.

Discutia despre motivele transformarii lui Gregor poate fi extrem de lunga si complexa. Intrebarea cea mai arzatoare ar fi daca aceasta transformare este o reflectie a vietii lui Gregor. Marunt agent de vanzari, frustrat de ocupatia sa, este nevoit sa continue sa lucreze pentru a-si intretine familia. Satisfactia de a avea grija de familia sa este ceea ce i da puterea de a continua. In momentul in care noua sa stare il impiedica sa faca asta, prima lui grija se indreapta tot spre familie.

Metamorfoza sa ii accentueaza izolarea fata de lume (usa mereu inchisa a camerei sale) si il pune in situatia de a fi respins de cei ce il iubesc. La inceput ascunzandu-l cu rusine de ochii lumii, familia lui Gregor ajunge la a-l vedea ca o povara si ulterior, isi doresc sa scape de el. Conflictul moral este evident, iar transformarea lui Gregor scoate si mai puternic in evidenta egocentrismul parintilor. Probabil ca momentul cheie al indepartarii lui Gregor este acela in care tatal arunca dupa el cu un mar care, infipt in carapace, putrezeste impreuna cu el.

Desi are un umor aparte, Metamorfoza este o carte sfasietor de trista. O recomand chiar si celor ce sunt nemultumiti de ideea transformarii absurde a omului in gandac, pentru ca dincolo de asta pot gasi o carte foarte puternica si complexa despre egoism si alienare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply