Cu ceva vreme in urma (mai exact cu jumatate de an in urma) am inceput sectiunea de meniul saptamanii, dar cum au fost vremuri tulburi nu am mai avut timp sa ma ocup de asta.
Eu am continuat sa gatesc si sa imi fac cumparaturile dupa un meniu hotarat din timp, dar din pacate nu am mai avut timp sa fac un meniu si pentru blog. Dar ma intorc din nou la acest obicei sanatos, cu speranta ca o sa va inspir si pe voi.
Pentru cei care nu ma citeau acum sase luni sau pentru cei care nu ma tin minte, reiau aici motivele pentru care Meniul Saptamanii este un obicei extrem de important.
De ce e util sa ai un meniu al saptamanii?
- Economisesti bani
E dovedit statistic (si eu pot sta marturie) ca o persoana pornita la cumparaturi fara o lista de cumparaturi, va cheltui mai mult decat una care are o lista pregatita de acasa.
Iar dupa ce ati decis in mare ce vreti sa gatiti in saptamana ce urmeaza, intocmirea unei liste de cumparaturi este extrem de simplu de facut. Si va garantez ca veti constata de la prima incercare cat de mult scade volumul cumparaturilor. Pentru ca nu veti simti nevoia sa cumparati mai mult decat aveti nevoie.
In plus, veti evita momentele in care sunteti nevoiti sa aruncati ingrediente stricate, nefolosite, cumparate fara a sti daca si cand le puteti folosi.
- Mancati mai sanatos
Gandit din timp un meniu este mai bogat, mai echilibrat si mai sanatos decat o masa pregatita vesnic in pripa.
- Mancati mai proaspat
Stiind ce urmeaza sa gatiti, puteti cumpara ingredientele proaspete si sa le folositi de indata fara sa zaca zile in frigider.
- Aveti mereu ingredientele necesare
Astfel incat sa nu va treziti la mijlocul prepararii unei mese delicioase ca va lipseste un ingredient esential. Planificarea meniului si lista de cumparaturi facuta pe baza lui va asigura ca aveti exact ingredientele de care aveti nevoie.
- Economisiti timp
…si nervi as spune.
Stiind ce urmeaza sa gatiti puteti sa stiti cat timp trebuie sa alocati prepararii, puteti scoate carnea din congelator cu o seara inainte, puteti pregati ingredientele necesare din timp (maia, fasole etc).
De asemenea, eu profit de zilele mai libere pentru a pregati mancarea si pentru zile in care stiu ca nu am timp. De aceea imi personalizez meniul in asa fel incat in zilele libere gatesc un pic mai mult sau un fel de mancare mai spornic.
V-am convins cat este de util un meniu? 🙂
Luni – Supa crema de praz si curcan
Marti – Porc vietnamez
Miercuri – Pui picant cu mere
Joi – Curcan cu legume la cuptor
Vineri – Supa de ardei Philadelphia
Sambata – Pulpite picante
Duminica – Friptura de porc cu crusta de verdeata
+ Mic-dejun – Tartine cu omleta si verdeata
Eu practic ideea aceasta cu meniul de mult timp,chiar daca eu nu am timp de blog ^^.E foarte bine sa fii organizat,de obicei introduc 2 feluri o data la 2 zile(o data la doua zile un fel 1 si in fiecare zi un fel 2);e si mai usor sa stabilesti de cate ori pe saptamana sa prepari pui,peste,paste,carne tocata etc.
Cand nu am timp sa organizez meniu ma simt confuza.^^
@Ylva – si meniul facut ptr mine arata un pic altfel – aici vreau doar sa dau idei.
si pe mine ma ajuta enorm si stiu mereu ce urmeaza sa gatesc, ce am de decongelat,daca am de pus maia peste noapte etc. si sa nu it spun ca daca ajung la magazin fara lista dupa mne imi vine sa plang de frustrare :)))