Am tot fost intrebata despre meniul Nataliei si ce ii mai pregatesc.
Pentru ca nu consider ca multe dintre mancarurile pe care i le pregatesc pot constitui retete in sine, am decis sa va prezint meniul nostru saptamanal intr-un singur post.
Nataliei ii dau masa de fructe la 10 – pe aceasta masa nu ma voi concentra pentru ca de obicei ii dau ce fructe am prin casa, in combinatii de 2-3 feluri.
Pranzul il mananca pe la ora 14-15, dar pentru ca atunci ii este ei foame. E posibil sa trebuiasca sa dati mai devreme masa asta.
La ora 17.00 mananca un iaurt mare – in jur de 200-250 gr si daca nu se satura, ii dau o banana pe care o mananca singura si renunta la ea cand e satula.
Nataliei ii dau mancarea combinata – bucatele dar si pireu, dar daca copilul vostru le mananca singur va recomand sa nu le pasati.
Asadar, iata meniul nostru de saptamana trecuta:
Luni
Pireu de broccoli, morcovi, ceapa si carne de pui
Marti
Pireu din cartof, morcov, mazare, ceapa, carne de pui si putin ulei de masline
Miercuri
Pireu de conopida, morcov, usturoi, ceapa, carne de pui si o frunzulita de salvie pusa in apa de fiert
Joi
Supa crema de bibilica, cu morcov, patrunjel, fasole verde, ardei, patrunjel verde
Vineri
Carne de pui cu cartofi, broccoli si rozmarin
Sambata
Ficat de pasare cu morcov, fasole verde si patrunjel
Duminica
Carne de vitel cu gulie, pastarnac, ceapa si marar
* carnea de pui si de bibilica este de la pasari de curte
Sper sa va ajute aceste idei si astept cu interes ideile si intrebarile voastre! 🙂
la multi ani! 🙂
Intre mese mai primeste ceva? Cere gustari sau alaptat etc?
A avut alimente pe care nu le-a apreciat? ai reusit sa le reintroduci sub alta forma ?
Multumesc Rory! 😉
Ina, Natalia primeste gustari foarte rar. In principiu am lasat-o pe ea sa isi stabileasca orele de masa, astfel incat sa ii fie foame atunci. Insa ea intre mese bea multa apa. Cara dupa ea peste tot canita si mai mereu bea cate putin din ea.
A apreciat cam toate alimentele. Cred ca cel mai greu a acceptat mazarea, dar am rezolvat problema cu putin marar 🙂
Ce am observat insa la eaeste ca nu apreciaza supele – mancaruri lichide si mancarurile din muuuulte ingrediente.
Buna.iti urmaresc cu interes postarile despre diversificare dat fiind faptul ca si eu am tot o fetita de 8 luni.Vroiam sa te intreb ce fel de apa ii dai?mie mi-a spus pediatra sa-i dau apa plata fiarta si racita,dar eu nu prea sunt de acord,am auzit ca apa plata nu se fierbe.Multumesc anticipat.
Claudia sa-ti traiasca fetita! sa creasca mare si sanatoasa 🙂
eu folosesc apa plata Bucovina – si nu o fierb. I-o dau ca atare 🙂
Sa-ti traiasca micuta si sa va aduca numai bucurii!
Multumesc Betty 🙂
apropo de apa….pediatra noastra ne-a recomandat zizin.e mai saraca in sodiu si se pare mai potrivita pentru bebelusi…
Adevarul este ca nimeni nu stie cu siguranta care apa este buna 🙁 din pacate.
Eu cred ca cel mai sigur este sa le alternam
spune mi te rog ce iaurt ii dai??am o fetita de 9 luni care agreeaza doar iaurtul cremosso …si mai spune mi te rog u tot ce ii dai e doar sub forma de pireu nu ???ms frumos
fara cremosso! fara danone in general.
eu ii dau iaurt facut de mine si cand nu am facut ii dau iaurt simplu de la covalact sau napolact.
si da, Natalia cam de la 10 luni mananca totul singura, fara pireu. AM inceput treptat, de cand era mica si a invatat sa mestece. Acum si marul i-l dau intreg si il mananca singura.
buna ama. acum te-am descoperit prin intermediul site-ului totuldespremame. te rog, poti da mai multe detalii legate de finger foods. bebele meu are 10 luni si doi dinti :). inca se ineaca daca are bucatele mai mari in mancare, adica nu e pasat integral. el nu mesteca (decat covrigul din care rupe cu dintisorii), ci inghite direct, indiferent de textura. dimineata ii dau fulgi de ovaz cu fructe si nu mesteca. iar la pranz, se ineaca cu piureul, ii sta in gat la propriu. cum ai procedat? nu s-a inecat? nu rupe bucati prea mari? multumesc mult! maria
Buna Maria 🙂
In primul rand, dintii nu au legatura cu reflexul de a mesteca/inghiti. Deci nu e nevoie sa te stresezi din cauza lor.
Nu stiu ce sa te sfatuiesc, pentru ca eu am inceput diversificarea direct cu mancare: Nataliei i-am dat banana si am lasat-o sa o mozoleasca cum a simtit ea. De aceea, de la 9-10 luni mesteca fara probleme aproape orice.
In primul rand, te sfatuiesc sa inveti putin diferenta dintre inecatul usor (cel care actioneaza acel impuls natural de a da afara – similar la adulti cu a freca cu degetele radacina limbii) si inecatul serios (implicit cum trebuie sa actionezi in astfel de cazuri – si nu, asta nu se intampla din cauza autodiversificarii, se poate intampla oricand si cand sunt mai mari).
Apoi sa iti faci curaj si sa il lasi sa invete sa inghita singur 🙂 cam asta e cheia 😀
Pentru mine reflexul acesta de a inghiti si de a judeca singura ce e de mestecat si ce nu, s-a dovedit de mare ajutor pe parcurs. dincolo de faptul ca nu ma stresez cu pasatul mancarii, stiu ca nu va inghitii chestii marunte gasite pe jos sau din jucarii sau ca stie singura sa scuipe samburii gasiti in portocale 🙂
Mult succes!
Da, ai dreptate, la capitolul curaj nu stau asa bine :). Te felicit pentru modul in care ai abordat problema inca de la inceput, iar pe pitica ta ai crescut-o fara constrangeri sau fortari ca sa manance. Felicitari si pentru blog, arata foarte prietenos 🙂
Curaj Maria! 🙂 Si multumesc!