Melcisori cu nuca
Reteta aceasta de melcisori este una din cele mai grozave pe care le-am incercat. Sunt foarte fragezi, usor umezi, se pastreaza foarte bine si au un gust de poveste.
Reteta am gasit-o pe un canal unguresc de YouTube si daca stiti maghiara, o puteti urmari si voi aici. Eu am respectat in mare parte reteta data acolo.
Ingrediente
500 gr de faina
25 gr drojdie proaspata/ 7 gr drojdie uscata
250 ml lapte
3 galbenusuri
100 gr de unt
40 gr zahar
1 plic de zahar vanilat
un praf de sare
Pentru umplutura:
200 gr de nuca macinata
100 gr de zahar pudra
120 gr de unt
La coacere:
200 ml lapte
150 gr zahar
Melcisori cu nuca
Daca folositi drojdie proaspata, treziti drojdia in putin lapte cald si zahar.
Amestecati drojdia cu faina, adaugati apoi restul de lapte cald, untul, galbenusurile, zaharul si sarea. Framantati bine, pana aveti un aluat frumos si elastic, care nu se mai lipeste de peretii bolului.
Scoateti-l din bol si framantati-l usor pe o suprafata pudrata cu faina. Acoperiti-l si lasati-l la crescut pentru aproximativ 40-45 de minute.
In acest timp, amestecati nuca cu zaharul pudra si asigurati-va ca aveti unt la temperatura camerei.
Intindeti aluatul in un dreptunghi de aproximativ 3 mm grosime. Ungeti-l bine cu untul si intindeti peste amestecul de nuca.
Rulati cu grija si taiati in 16 bucati egale.
Puneti melcisorii in o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si pudrata cu pesmet sau nuca macinata.
Mai lasati melcisorii la crescut cam 20 de minute si apoi ii coaceti la 170 de grade.
Dupa aproximativ 30 de minute, scoateti melcisorii din cuptor si turnati peste ei laptele incalzit si amestecat cu zahar. Puneti inapoi la cuptor tava pentru inca 15-20 de minute, pana cand melcisorii sunt rumeni.
Cand se racesc putin, ii puteti separa si servi. Se pastreaza foarte bine si dupa ce racesc, dar la noi nu au rezistat mai mult de doua zile.
Pofta buna!