De tare multa vreme nu mi-am mai pregatit un mic rasfat cometic natural. Dar de cand a rasarit melissa (roinita, lamaita) in curte, de cate ori ii vedeam frunzele frumoase, de fiecare data ma apuca dorul sa o pun la treaba. Melissa este o planta cu mari puteri vindecatoare, poate cea mai pretioasa din gradina mea la acest capitol (alaturi de salvie). De cativa ani pregatesc mereu o crema simpla cu ea -o tin in slow cooker 3-4 ore, in ulei de masline, cocos, shea etc, o strecor si apoi topesc in ea ceara de albine. Crema aceasta este un fel de panaceu universal la noi, buna pentru orice rani, intepaturi de insecte, iritatii etc.
Dar de aceasta data am decis sa pregatesc un rasfat special pentru ten, folosind cateva ingrediente magice 🙂
Ingrediente
2-3 linguri ulei de cocos
2 lingurite de seminte de chia
1 varf de lingurita de scortisoara
cateva frunzulite proaspete de melissa
Daca nu aveti melissa, puteti sari linistite acest ingredient, masca este si asa plina de proprietati miraculoase pentru ten. In primul rand, folosind ulei de cocos pentru ten, va asigurati ca il veti curata si hidrata foarte bine. Scortisoara va curata si ea in profunzime, prin proprietatile sale antivirale si antifungice.
Pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase pentru consumul intern, semintele de chia sunt extrem de benefice si pentru ritualul de infrumusetare. Astfel, ele ajuta la fermitatea pielii, o tonifica si ii da un aspect de vitalitate. Semintele de chia ajuta la exfolierea pielii si o hranesc cu omega 3.
Melissa este utila in tratarea pielii uscate, a eczemelor, a micilor infectii ale pielii, dar trateaza cu succes si micile rani si zgarieturi, arsurile usoare sau intepaturile de insecte.
Mod de preparare
Incalziti usor uleiul de cocos si puneti in el frunzele proaspat culese de melissa. Lasati sa se raceasca.
Strecurati uleiul.
Puneti semintele de chia in rasnita si maruntiti cu 2-3 pulsatii. Ideea este sa le spargeti, sa scoateti mai usor si mai rapid proprietatiile benefice din interiorul lor. Amestecati-le in uleiul racit. Adaugati si scortisoara.
Daca in casa este cald si uleiul de cocos nu se intareste, puteti pune masca putin la rece. In curand si semintele de chia se vor umfla si se va forma o pasta care poate fi aplicata cu usurinta pe fata. In momentul aplicarii, la contactul cu pielea, uleiul de cocos va incepe sa se topeasca, deci e important ca semintele sa fie rasnite si sa se formeze pasta, asa cum se vede in poza de mai jos.