Titlu: Knulp. Demian
Autor: Herman Hesse

Editura: RAO
An: 2000
Numar pagini: 256

abandonat*slab*mediocru*mediu*bun*foarte bun*excelent*capodopera

Challenge: Herman Hesse

Prima linie: Intr-un rand, pe la inceputul anilor nouazeci, prietenul nostru Knulp fu nevoit sa zaca vreme de mai multe saptamani intr-un spital…

Ultima linie: Insa cand gasesc cateodata cheia si cobor foarte adanc in mine, acolo unde in oglinda intunecata dorm imaginile destinului, atunci nu trebuie decat sa ma aplec asupra oglinzii celei negre pe a-mi vedea propria imagine, care acum seamana intru totul cu el, el, prietenul si calauza.

Context: citita in doua zile, cand vroiam sa fac o pauza din invatat

Desi volumul de fata publica in acelasi loc si Knulp si Demian, dupa ce termini de citit Demian nici nu iti mai amintesti de Knulp. Si imi pare sa spun asta pentru ca imi amintesc (vag) cat de mult mi-a placut Knulp. Dar apoi, precum o experienta net superioara, Demian te transporta in total alta lume.

Demian poate fi considerat un bildungsroman, desi eu sunt inca victima ideei preconcepute ca un bildungsroman trebuie sa aiba peste 500 de pagini.
Emil Sinclair – vocea naratorului – isi incepe povestea de la varsta de 10 ani, cand lumea lui se imparte brusc in lumina si intuneric – lumina si caldura caminului parintesc burghez si intunericul de cosmar al santajului unui coleg de scoala mai mare.
Aparitia lui Max Demian in viata lui Sinclair aduce cu sine si eliberarea de santaj, totusi ii sunt sadite in suflet si minte ganduri de care erau straine pana atunci. Folosindu-se de vocea mai experimentatului Demian, Hesse introduce in text diferite teorii gnostice ( cu precadere despre zeul Abraxas) si idei de influenta jungiana despre cunoasterea si descoperirea sinelui.

Calatoria lui Sinclair este una plina de oprelisti si de capcane specifice adolescentei. Totusi, transformarea prietenului din copilarie intr-un alter ego il salveaza si ii permite in cele din urma sa se descopere pe el insusi.

Demian este un roman despre curajul de a fi diferit, de a iti face timp sa privesti in adancul tau, de a nu-ti fie teama sa traiesti asa cum simti. Iar din aceste motive este lectura ideala pentru adolescentul in cautare de raspunsuri, dar si pentru adultul care mai uita de minunea individualitatii.