Kakeibo – metoda japoneza de a tine bugetul casei – Pachet PDF GRATUIT
Kakeibo este o metoda japoneza vece de a avea un buget al familiei. Este un sistem simplu si clar pentru a pastra cheltuielile sub control. 

Pentru multi a avea un buget de cheltuieli nu este tocmai un gand placut. A face economii si a nu cheltui dupa pofta inimii este un exercitiu solicitant. Dar pentru multi dintre noi, perceptia se schimba cand ajunge cutitul la os. Adica ajung intr-un punct critic in care isi dau seama ca nu ar fi stricat sa aiba ceva economii. Pentru unii acest lucru se intampla de obicei cand apare o cheltuiala urgenta. In intersectie, cand masina se opreste brusc si si incepe sa scoata fum. Acasa, incercand sa opresti apa care curge din o teava sparta in perete. 

Pe de alta parte, este mereu bine sa fim prevazatori si sa ne gandim si la un fond de economii pentru a strange bani pentru lucruri pe care ni le dorim sau investitii pe care dorim sa le facem. Poate este vorba despre o masina mai noua si mai sigura, poate este vorba de o noua mobila in bucatarie. Sau poate este o investitie in tine si sanatatea ta. Iar atunci cand esti in un scaun stomatologic si auzi turbina dentara, te poti bucura ca vei avea in sfarsit zambetul la care ai visat mereu.

Ce este Kakeibo?
Kakeibo este un registru de venituri si cheltuieli al familiei.
Acest sistem a fost dezvoltat in 1904 de Hani Motoko, o jurnalista, care l-a creat pentru a ajuta femeile sa isi gestioneze usor bugetul familiei. 

Primul pas in Kakeibo este sa devii constient de ce se intampla de fapt cu bugetul familiei. Asta inseamna sa notezi tot ce se cheltuieste in o perioada data de timp. Ar fi bine sa faci asta timp de minim o luna. 

Kakeibo – metoda japoneza de a tine bugetul casei – Pachet PDF GRATUIT

In Kakeibo se recomanda sa faci asta pornind de la cele 4 intrebari cheie:

1. Cati bani castig?
2. Cati bani vreau sa economisesc?
3. Cat cheltuiesc?
4. Unde pot aduce imbunatatiri? 

Poti tine Kakeibo in un caiet simplu sau sa folosesti PDF-ul pe care ti-l pun gratuit la dispozitie aici.
Formatul pe care iti notezi aceste date este mai putin important, ceea ce conteaza este sa iti creezi o rutina zilnica din a tine evidenta. 

Poti continua prin a imparti Kakeibo in cheltuieli esentiale si neesentiale, in categorii mai mici care sa includa: 

  1. Cheltuieli generale: cele ce tin de casa (rate/chirie), alimente, transport, abonamente telefonie/internet etc. Acestea sunt cheltuieli esentiale
  2. Cheltuieli pentru divertisment: abonamente TV/Netflix etc, cadouri, mese la restaurant etc. Acestea sunt cheltuieli neesentiale, pentru ca desi iti fac placere, ele nu sunt necesare. 
  3. Cheltuieri pentru educatie/cultura: carti, cursuri, bilete la muzeu etc, in general orice activitati care te ajuta sa te dezvolti. Si acestea sunt cheltuieli neesentiale. 
  4. Cheltuieli neasteptate: acestea sunt cheltuieli care apar brusc si pe care suntem nevoiti sa le acoperim. Acestea sunt in general esentiale. 

Aceste categorii sunt generale si poti sa le adaptezi in functie de familia ta si de prioritatile voastre. Lucrurile nu sunt batute in cuie si le puteti modifica dupa obiceiurile voastre. 

Urmeaza sa notezi cheltuielile facute de familie si sa analizezi cheltuielile care se fac.

Acest jurnal te ajuta si sa devii mai constient de cheltuielile pe care le faci si sa te intrebi daca merita cu adevarat saa le faci. 

Folosind aceasta metoda simpla, dezvoltand obiceiul de a nota pe hartie veniturile si cheltuielile, vei deveni mai constient de bugetul tau si vei putea lua decizii mai bune pentru finantele intregii familii.