0
6 In Uncategorized

Jumari de rata

IMG_1611 

 Uneori mai am norocul sa primesc cate o rata de tara. Mare, grasa, aromata.
Si cum te comporti cu ceva foarte pretios, incerc sa o dramuiesc in asa fel incat sa ii valorific fiecare bucatica. Pieptulil fac friptura sau sunca (reteta aici), pulpele le fac de obicei pe varza (reteta aici), iar restul il folosesc intr-o supa.

Sincer, din punctul meu de vedere, supa de rata e mult superioara celei de gaina. Imi place infinit mai mult aroma ei, de aceea nu ratez niciodata ocazia sa o fac. Dar de multe ori grasimea de pe rata este pur si simplu mult prea multa pentru supa.

Si atunci aleg sa jupoi pielea de pe rata, o toc cubulete si o pun la foc mic in tigaie. Mai intai se va topi grasimea si apoi, incet-incet, se rumeneste si se formeaza jumarile.

IMG_1593 
La final, se scot si se pun pe un prosop de hartie pentru a absoarbe grasimea in exces. 
IMG_1595 
 Uneori rata se intampla sa fie foarte grasa, de aceea este bine sa mai scoateti din excesul de grasime topita din tigaie.

Grasimea o strecor si o pun in borcane.

IMG_1625

Obtin o untura galbena pe care o folosesc mai apoi la alte supe (care nu au norocul unei carni atat de bune), la prajit “delicatese”(de exemplu rumenesc putin cartofii in aceasta untura pentru un plus de savoare) sau pur si simplu – in acele momente cu pofta de grasimi – pe paine cu sare 🙂

IMG_1621

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    alinutzika
    19/06/2012 at 20:17

    iti vine sa crezi ca eu nu-mi amintesc sa fii gustat macar vreodata carne de rata?..:))Pup

  • Reply
    ama
    20/06/2012 at 07:59

    Alinutzika pai vezi cum faci sa schimbi asta 🙂 chiar merita!

  • Reply
    Roxana
    21/06/2012 at 14:39

    E foarte buna carnea de rata, singura problema e intr-adevat grasimea, altfel gustul merita din plin!

  • Reply
    ama
    21/06/2012 at 19:19

    eh, dar iata ce putem face cu grasimea :)))

  • Reply
    Tücike
    26/06/2012 at 14:01

    eu am pregatit rata prima oare in viata mea cu cateva zile inainte sa vad aceasta postare. din pacate.
    pieptul si pulpele le-am facut la cuptor, au iesit fenomenal de bune. Dar supa a iesit muuuult prea grasa pt gustul nostru. 🙁 trebuia sa ma gandesc si eu sa fac jumari.. ata ete.. data viitoare voi sti.

  • Reply
    ama
    28/06/2012 at 12:57

    Tucike ar fi trebuit sa intrebi pe grup 🙂 si de nu eram eu, sigur era cineva care stia de ele. din pacate rata e prea grasa pentru supa 🙁

  • Leave a Reply