Continuand seria articolelor in care va povestesc cum noi, orasenii mutati la casa, ne-am invatat cu noul trai, azi va povestesc despre gazon.

Gazonul nostru de astazi este departe de a fi frumos, dar este rezultatul unei serii de erori.
In primul si primul rand, nu am cumparat o masina de taiat iarba din timp. Luasem una electrica, dar ne manca sufletul cablul electric. Angajam oameni de prin sat care aveau motocoase, sa vina sa ne taie ocazional iarba. Prin urmare, deseori iarba era prea crescuta (nu e bine) sau taiata prea scurt (iar nu e bine).
Asa ca, acum doi ani, am discutat si am decis ca este timpul sa facem investitia intr-o masina buna de taiat iarba. Am avut de ales intre motocoase profesionale sau masina de tuns pe benzina. Noi am ales o masina de tuns pentru ca aveam totusi un teren drept in curte, desi am mai avea nevoie de motocoasa in zona santului din fata casei. Deci investitia aceasta trebuie sa o faceti in functie de zona unde trebuie sa taiati iarba. Oricum, nu regret nici o secunda aceasta investitie! Faptul ca am putut taia iarba des si la inaltime potrivita s-a vazut de indata pe vigoarea gazonului. Desi buruienile sunt tot acolo! 🙂

De asemenea, nu stiam ca si toamna gazonul are nevoie de ingrijire speciala. Si lipsa unei ingrijiri speciale s-a simtit in modul in care in anii urmatori a rasarit iarba. De aceea, in acest an sunt decisa sa ajut gazonul, sa il pregatesc de iernat si sa il ajut sa fie mai frumos la primavara, mai ales ca in aceasta vara a trebuit sa sapam aproape toata curtea pentru canalizare.

Iata ce pasi trebuie facuti:

1. Aerarea gazonului
Aici aveti mai multe optiuni. Puteti sa folositi ustensile speciale de aerare (care „inteapa” pamantul) – talpi speciale pe pantofi sau chiar si o furca – sau sa folositi o motosapatoare.
Depinde mult si de cat de tasat e pamantul si daca aveti nevoie sa il mai nivelati.
*dupa aerare puteti arunca nisip peste gazon pentru a prelungi intrarea apei si oxigenului in pamant

 

aeration-graphic

2. Dupa cum vedeti in desenul de mai sus, in gaurile facute de aerare, va intra mai usor apa si oxigenul, dar si semintele si ingrasamintele.
Replantarea gazonului este esentiala pentru a-l mentine sanatos si puternic. Deci dupa aerare, aruncati si seminte noi si – daca nu e o toamna ploioasa – asigurati-va ca udati gazonul.

3. Toamna tarziu aruncati peste gazon si ingrasaminte
Aici e nevoie sa fiti putin atenti, pentru ca exista doua tipuri de ingrasamant. Spus simplu: cel de primavara e bogat in nitrogen si ajuta iarba sa creasca, iar cel de toamna e bogat in fosfati si ajuta radacina sa creasca. Deci cautati ingrasamant special de toamna, bogat in fosfati.
*daca doriti sa folositi un ierbicid acum este momentul. Utilizati-l dupa indicatiile de pe ambalaj.

4. Intreaga toamna asigurati-va ca ati curatat bine gazonul de frunzele uscate . Acestea risca sa sufoce iarba si sa nu ii permita sa creasca.

 

ingrijirea gazonului toamna