Ingrijirea de vara a gradinii
Vara este sezonul in care cei pasionati de gradinarit petrec cel mai mult timp ingrijindu-se de spatiile verzi pe care le au, fie ca vorbim de gradina sau ghivecele de pe balcon. Voi puncta in acest articol cateva sfaturi pentru ingrijirea plantelor in lunile de vara.

1. Alege plante care rezista la caldura
Verile tot mai fierbinti pot fi nemiloase cu multe plante. Cele mai sensibile pot supravietui in locuri umbroase, dar pentru zonele insorite este important sa alegem plante care rezista la temperaturi ridicate.
In zonele cu soare din gradina ta poti planta cactusi si suculente, lavanda, rozmarin, cimbru, oregano, salvie, oleandru, floarea de hartie sau yuca. 

2. Uda plantele cu grija
Udarea plantelor este esentiala pentru a avea plante sanatoase in timpul verii. Din pacate, daca le uzi prea tare sau la ore nepotrivite, risti sa le faci mai mult rau decat bine. De aceea, asigura-te ca le uzi dimineata devreme sau seara tarziu, cand mai scad temperaturile. De asemenea, incearca sa le uzi mai degraba la radacina, deoarece apa pe frunze si flori pot crea un mediu umed care sa fie favorabil dezvoltarii anumitor boli.
In acelasi timp, ai grija sa protejezi si uneltele de gradina de soare si umiditate. Nu lasa furtunul cu care uzi gradina in bataia soarelui, ci strange-l si depoziteaza-l undeva la umbra. Uneltele cu care lucrezi in gradina le poti proteja de rugina depozitandu-le corespunzator si ungandu-le cu un strat de ulei. O metoda despre care am aflat intamplator cand mi-a mai ramas putin ulei de motor 10w40, este sa amestec in o lada nisip cu ulei si sa tin uneltele in acest nisip, mai ales cele care sunt utilizate mai rar, precum topoare sau barosul. 

3. Mulci pentru retinerea umezelii
Mulciul este un strat care se pune in jurul plantelor, pentru a conserva umiditatea si pentru a mentine o temperatura mai constanta a solului. Mulciul poate fi compus din paie, rumegus, frunze uscate, compost, pietris sau scoarta de copac. Aceasta este o practica importanta in gradinarit, mai ales in sezonul cald, pentru a proteja plantele. 

4. Taie ramurile pentru o crestere sanatoasa
taierea regulata a ramurilor ajuta plantele sa creasca mai sanatoase si mai viguroase si incurajeaza si o inflorire mai abundenta. Indeparteaza crengile uscate sau bolnave pentru astimula cresterea altora sanatoase si pentru a da forma dorita plantei tale.
Nui uita ca dupa fiecare sesiune de taiere sa cureti bine uneletele si sa le ungi pentru a le mentine functionale si protejate de rugina. Poti folosi diferite tipuri de uleiuri sau spray de vaselina sau vaselina grafitata pentru a le creste rezistenta in timp.

5. Fertilizarea pentru cresterea nutrientilor din sol
Ferilizarea ofera nutrienti esentiali pentru a ajuta cresterea plantelor si a florilor. Poti folosi ingrasamant organic pentru a sustine o gradina infloritoare si unele le poti face chiar tu. Pentru gradina ta, poti folosi compost, fainuri naturale (de oase, de peste), gunoi de la pasari, coji de oua zdrobite etc. 

6. Protejeaza plantele de daunatori
Daunatorii pot face mari stricaciuni in o gradina. Poti apela la metode cat mai naturale pentru a mentine sanatatea gradinii tale si sa apelezi la solutii mai puternice doar cand acestea nu functioneaza. De exemplu, poti incuraja prezenta insectelor benefice in gradina, precum buburuzele, care se hranesc cu afide. Uleiul de neem este o solutie naturala care distruge daunatorii si este chiar benefic pentru restul insectelor. Sprayuri pe baza de sapun sunt utilizate pentru a omori daunatorii cu corp moale (precum afidele), iar sprayurile cu usturoi sau chilli indeparteaza afide, omizi si gandacei. Iar uneele plantee sunt ele in sine eficiente in alungarea daunatorilor, precum nasturtium sau craite.