In aceasta saptamana ar trebui sa ne concentram atentia catre un subiect tabu in Romania – donarea de lapte matern!

Pentru mine este un subiect sensibil pentru ca am fost in pozitia donatoarei. Si am fost refuzata. Nu m-a deranjat refuzul in sine (ar fi fost oricum un efort suplimentar din partea mea), ci motivul acestui refuz.

Sa va povestesc.

Dupa cum tot am mai pomenit, eu am suferit de exces de lapte. Inca din maternitate aveam sa hranesc toti bebelusii de acolo. Natalia se satura si eu in continuare aruncam sticle intregi de lapte la ghiuveta. Sa va faceti o idee, aruncam in jur de 600 ml la 2 ore.
Ulterior s-a mai reglat „productia”, dar a durat cateva luni bune.

La scurt timp dupa ce am nascut am aflat de cazul unui bebelus prematur care nu mai putea fi alaptat de mamica (isi pierduse laptele in lungile internari din spitalele romanesti) si nu suporta nici laptele praf.

M-am foit eu cateva ore, dar apoi mi-am luat inima in dinti si am sunat-o pe mamica si i-am facut oferta: daca vrea ii dau lapte de la mine, am destul, ba prea mult.

Mamica mi-a multumit bucuroasa, dar apoi oferta mea a fost refuzata – de doctorul copilului!

Doctoul i-a explicat mamicii (care a mers la el incantata ca are cum sa-si hraneasca copilul) ca laptele meu nu este bun pentru copilul ei. Ca laptele meu este bun doar pentru copilul meu, iar pentru al ei doar laptele praf este sigur.

Traim intr-o societate unde iti ascunzi laptele si faptul ca il ai.

Imi amintesc din Grey’s Anatomy ca terifianta Bailey isi pata halatul cu lapte cand auzea copilulc a plange. O astfel de patanie la noi este insotita de o ridicularizare golaneasca si trimiteri catre blande rumegatoare.

Traim intr-o societate unde e firesc sa spui „am ramas fara lapte” si nu auzi niciodata voci – am prea mult lapte, ce pot sa fac cu el?

Raspunsul l-ati primit mai sus – raspunsul lumii medicale romanesti.
Laptele matern este bun doar pentru un singur copil, pe cand o formula generala de lapte praf are toate sansele sa se potriveasca perfect nevoilor fiecarui bebelus in parte.

Dar sa nu credeti ca peste tot e la fel. Priviti aceasta harta cu BANCI DE LAPTE MATERN!
reunite intr-o asociatie europeana.


Nu vi se pare de necrezut? Sunt doctori care considera ca prematurilor este MAI BINE sa li se ofere in spital lapte uman si nu praf sintetic. Fie el si de la o femeie oarecare, o mama ce a avut fie si cu 100 ml mai mult lapte. Stiti ce mult face 100 ml?

In 2010 peste 60% dintre prematurii din Franta erau hraniti in neonatologii cu lapte uman din banci de lapte. Si trendul era ascendent.

Eu una imi amintesc ca in majoritatea povestilor din copilarie, in povestile cu printi si printese, exista si o doica. In umbra, dar iubita si indragita. Si Fat-Frumos avea mereu inca un frate – fiul doici, frati „de lapte”.
Si poate ar fi bine sa invatam din povesti si altceva decat sa il asteptam pe Fat-Frumos pe un cal alb – sa invatam despre viata din lapte!