Stiu ca sunt nenumarate postari despre cum sa faceti iaurt de casa si eu nu detin vreo reteta diferita, ci pur si simplu vrea sa scriu despre iaurtul de casa pentru a va aminti (si poate determina!) sa mai faceti din cand in cand o oala de iaurt bun si natural.
Procedeul este extrem de simplu.
Eu iau lapte de vaca si il dau in clocot o singura data, desi mai nou, in lumina ultimelor lecturi inclin tot mai mult sa consum laptele crud. Deci, dupa cum spuneam, fie fierbeti laptele, fie doar il incalziti pana aproape de punctul de fierbere.
Apoi il lasati sa se raceasca pana cand e doar caldut – daca aveti termometru si vreti sa faceti iaurtul „ca la carte” asteptati sa ajunga la 43 grade.
Eu folosesc pentru iaurt un ulcior de lut pentru ca tine caldura mai bine. Ung vasul cu iaurt (la inceput luati un iaurt de la magazin, apoi folositi putin din iaurtul vostru) si pun laptele.
Pun o farfurioara pe post de capac si las ulciorul intr-o zona calda – iarna merge perfect undeva in apropierea caloriferului.
Buna! as avea sa stiu daca iaurtul iti iese "tare" daca pot sa spun asa…Eu asa imi aduc aminte de iaurtul de la tara facut de bunica mea.
Am mai incercat sa fac iaurt in casa dar… din pacate imi iese destul de lichid… 🙁
Oare iese si cu lapte din asta de supermarket? nu am de unde lua lapte non pasteurizat
Mai merge uns vasul si cu smantana, daca e din aia adevarata. Mi-ai facut pofta mare cu postarea asta!
Nicoleta da, iese tare. Se vede si in poza. Sincera sa fiu, iese asa doar in vasul de lut (pastrez ulciorul asta doar pentru iaurt 😀 )
Karioka – nu am idee 🙁
Elena – daaa 🙂
Nu iese cu lapte din magazin, am incercat eu, iese doar cu lapte proaspat de vaca, fiert cateva secunde. Cand vreau sa fie mai dulceag il fac cu smantana, iar cand vreau sa fie mai acru pun putin din iaurtul precedent de preferat partea de deasupra ca e mai grasa.
Buna Ama, iaurtul tau arata foarte bine. Am incercat si l-am facut si eu aseara si desi a fost foarte bun la gust, avea o textura foarte cleioasa, deloc imbietoare. Am folosit iaurt din comert si lapte de la dozator. Am inteles ca textura cleioasa va disparea in timp dar problema este ca nu mancam iaurt asa des, prin urmare nu stiu cum as putea pastra maiaua de casa pana data viitoare cand o sa mai fac iaurt. Tu cum procedezi?
Textura e data de lapte sau de faptul ca temperatura nu e potrivita. Mie cleios imi iesea daca nu era suficient de cald. Si acesta este unul din motivele ptr care am ales sa imi iau un aparat de iaurt.
Eu tin in frigider un borcanel de iaurt. Banuiesc ca odata la doua saptamani tot mai faci cate o tura…mai mult, nu stiu.
Multumesc pentru raspuns. Nu stiam ca pot tine in frigider pana la doua saptamani iaurtul, desi nu cred sa fie nevoie sa il tin atata deoarece as vrea sa il fac macar o zi pe saptamana.
[…] sa faceti iaurt in casa (reteta aici) si cititi mai multe despre beneficiile […]
Buna ziua, aceeasi rețeta o folosesc și eu este pur și simplu delicios .
da, iese un iaurt minunat 🙂