Iahnie cu afumatura de curcan
Am incercat pe acest blog sa scot putin mancarurile pe baza de fasole boabe din categoria mancarurilor grele sau de iarna, si sa prezint fasolea boabe ca pe o alternativa minunate, gustoasa si economica, pentru retete potrivite oricarui sezon.
Vedeti AICI si alte idei cu fasole!
De aceea vreau sa va arat si aceasta iahnie, colorata si delicioasa. Eu am folosit carne afumata de curcan, dar chiar si cu o afumatura traditionala de porc reteta este cel putin la fel de atractiva.
Ingrediente
2 cani de fasole boabe uscate
1 bucata de telina
2 morcovi
1 ceapa
cateva crengute de cimbru (sau uscat de aici)
1 bucata de afumatura
2 linguri de pasta de tomate
Afumatura folosita de mine era una usoara, nu foarte sarata. De aceea, eu am ales sa pun afumatura spre final.
Insa, daca aveti o afumatura sarata, va recomand sa incepeti prin a fierbe afumatura sau sa o lasati peste noapte in apa, sa se desareze.
Fasolea lasata la inmuiat cateva ore, o pun la fiert la foc mic. Cand s-a inmuiat putin, adaug legumele tocate (ceapa, telina, morcovi) si crengutele de cimbru intregi.
Cat se gatesc impreuna, tai si afumatura in cubulete si o adaug in oala.
Le las sa fiarba molcom pana cand se inmoaie bine fasolea.
Sfat!
Puteti sa fierbeti cantitati mai mari de fasole boabe si sa le congelati in pungi portionate. In acest caz, puteti pregati mult mai repede retetele pe baza de fasole boabe.
Cu 10-15 minute inainte sa iau oala de pe foc, adaug si bulionul sau pasta de tomate (in functie de ce am acasa).
Servesc cu patrunjel proaspat tocat.
Pofta mare!