Inca de cand am citit Varsta inocentei, eram hotarata sa citesc The House of Mirth. Credeam ca asta se va intampla candva in viitorul foarte indepartat, dar soarta (si norocul:)) m-a ajutat sa gasesc si sa citesc cartea doar la cateva luni distanta.

Varsta Inocentei mi-a placut foarte mult, m-a cucerit, m-a fermecat. Si cand auzeam ca House of Mirth este SI mai buna si mai apreciata, ma cuprindea nerabdarea si fericirea.

Probabil ca soarta cartilor pe care astepti prea tare sa le citesti este sa nu se ridice la inaltimea entuziasmului tau. Sa nu ma intelegeti gresit, The House of Mirth este o carte buna. Dar fie ca citestie Varsta Inocentei sau The House of Mirth concluzia este aceasi. Si cand citesti doua romane atat de asemanatoare devine monoton…

The House of Mirth a fost publicat in 1905 si este un portret realist (si necrutator!) a inaltei societati americane a inceputului de secol. Opulenta perioadei se datoareaza numerosilor proaspat imbogatiti, fara sange nobil, dar care trebuiau sa fie acceptati de aristocratie tocmai datorita bogatiei lor.

In aceasta lume a traditiei bulversate de noii sositi, tanara Lily Bart se pomeneste orfana si saracita, avand ca unica avere sarmul si frumusetea. Dupa cum marturiseste chiar eroina la inceputul romanului, a fost crescuta pentru a fi un ornament si este obisnuita doar cu stilul de viata burghez. Pentru a-si asigura acest trai, Lily este fortata sa se marite.

Romanul este unul dual si urmareste atat dezvoltarea eroinei cat si decaderea ei.
Inteligenta si fermecatoare, Lily atrage multi barbati din inalta societate. Desi doar Lawrence Seldon ii trezeste interesul cu adevarat, orice viitor alaturi de el este refuzat din principiu, din cauza incapacitatii acestuia de a-i asigura nivelul de trai cu care era obisnuita.

Cazuta in dizgratie, Lily este alungata din lumea in care credea ca ii este locul si cade intr-o neagra depresie…

In romanul lui Wharton revine tema statutului femeii la inceput de secol XX, incatusarea ei, dependenta de barbat. Totusi nici barbatul nu scapa de imaginea incorsetata a celui ce asigura singura forma de venit din casa.
Societatea este criticata nu doar pentru statutul barbatului si femeii, ci si pentru atitudinea generala de prefacatorie, disimulare, impunerea unor norme stricte si absurde, judecarea fara mila a celor ce gresesc si a faptului ca intreaga lor viata este guvernata doar de interese de ordin material si social.

***
Ca si in cazul Varstei inocentei, cartea a beneficiat de o ecranizare.

Lily este interpretata de Gillian Anderson si mie mi s-a parut cam ciudat sa o vad pe Scully in rochii de epoca.

***

Iar pentru cei care au citit cartea le recomand sa citeasca acest articol. Este vorba despre o scrisoare a autoarei in care vorbeste despre sfarsitul romanului si semnificatia acestuia.