Cand locuiesti la casa, zilele friguroase vin cu griji in plus. Si daca am scapat de grija incalzirii (am trecut pe varianta comoda a centralei pe peleti), animalele din curte au avut nevoie de un plus de grija in ultima perioada. Si nu, nu e vorba doar despre adapost. De fapt, in cazul nostru, acela nici macar nu este cel mai important.

In momentul acesta, in curtea noastra traiesc doi caini (talie medie-mare), un iepuras de angora si minim doua pisici. Cu pisicile e mereu in functie de cum au ele chef, dar doua sunt rezidente stabile.

Punctual, iata ce am schimbat:

1. Hrana

Asta este cea mai importanta. Animalele care stau afara, fie caini sau pisici, au nevoie in anotimpul rece de un plus de hrana (citisem ca e necesara cresterea portiei cu aproximativ 30%). De asemenea, orientati-va spre mancare calitativ mai buna si mai bogata in minerale si vitamine, asa cum gasiti aici.

Daca dadeati de mancare doar o data pe zi, acum puteti da de doua ori. Sau, dati-le de mancare ceva cald si lasati-le in alt bol bobite, sa manance cand li se face foame. Nu udati bobitele pentru a nu ingheta.

 

2. Apa

Apa este o problema mare, mai ales cand temperaturile raman sub zero grade si in timpul zilei. In zilele acestea geroase, apa ingheta la cateva ore dupa ce o puneam afara. Deci, singura solutie este o schimbati des. Incercati sa le puneti apa in vase mari si preferabil adanci, pentru ca apa sa inghete mai greu. O solutie provizorie gasita de mine a fost sa le pun apa in o galeata de plastic….bagata in alte doua galeti de plastic 🙂 De asemenea, incercati sa puneti vasul intr-un loc ferit, dar unde sunt sanse sa bata soarele.

In cazul apei tinute in recipiente mici, nu exista alta solutie decat schimbarea cat mai frecventa.

 

3. Adapostul

Aici depinde un pic si de animal. Cainii mei scot cu furie orice le pun in cusca. Am incercat cu paturi, geci vechi, fan. Nimic nu i-a convins. De aceea nici nu am pus adapostul pe primul loc in lista mea, desi imi dau seama ca depinde de animal.

Chiar daca si voi aveti exemplare care nu accepta nimic in culcus, incercati sa puneti cusca in sine la loc ferit (adica intr-un loc acoperit si eventual izolata din laturi, sa nu bata viscolul peste ea). Cusca noastra e mare si are doua „incaperi”, una pentru fiecare caine, dar am vazut ca iarna dorm impreuna.
Pentru iepure si pisici am apelat la custi izolate cu polistiren, cu placa osb si au inauntru paie sau rumegus. Citisem ca nu se recomanda prosoapele sau carpele pentru ca acelea tind sa tina umezeala si sa infrigureze animalul.

De asemenea, luati in calcul si posibilitatea ca in nopti cu temperaturi extreme sa ii puteti adaposti undeva, in casa sau o anexa a casei (garaj, camera centralei etc).

 

4. Vitamine si afectiuni

Iarna imunitatea animalelor tinde sa scada. Cainii mei sunt caini adoptati, amandoi au fost cazuri „grele”, bolnavi si chinuiti la adoptie. Iar acestea isi mai arata „coltii” in perioadele in care le scade imunitatea iar catelusa, care a avut probleme de piele la adoptie, tinde sa le dezvolte din nou. De aceea, este bine sa ii ajutati cu vitamine si tratamente tipice. Si nu uitati de deparazitari! Acum gasiti farmacii veterinare si online (ca aceasta), va puneti un memento pe telefon si va asigurati ca oferiti animelelor toate cele necesare pentru a trece iarna cu bine.