tit;u

 

De multa vreme cochetez cu ideea unei simplificari la sange a dulapului si a numarului de haine aflate la indemana. Am inceput experimentand pe mine, pastrand o asa zisa garderoba „capsula”, adica doar cateva haine, hainele preferate, in care stiu ca ma simt bine. Am constatat cu uimire ca, desi aveam optiuni foarte limitate, momentul alegerii hainelor a devenit unul foarte relaxant si rapid. Mergeam la sigur: in dulap aveam doar hainele care ma prindeau bine si care imi erau comode.
Dar problema sta un pic diferit la hainele copiilor. Un numar mare de haine ma face sa ma simt (paradoxal, stiu!) nesigura si nepregatita. Pentru ca uit ce am deja! Pentru ca avand prea multe si copiii crescand prea repede, ma mai trezesc ca nu i se potriveste un tricou si, sub imperiul acestei spaime trecatoare, de cate ori sunt intr-un magazin care vinde haine de copii, le cumpar haine. Si iar se aglomereaza dulapul si iar nu mai stiu ce am si ce nu. Si iar intru in panica. Sesizati cercul vicios?
Sa nu mai adaugam aici cadourile si faptul ca uneori o rochita este mult prea draguta sa nu o luati! Si gata, dulapul abia se mai inchide.

 

Ca sa combat cumva aceasta dezordine inerenta in sifonierul copiilor, m-am gandit la o lista cu strictul necesar. Gandit la rece si foarte realist. Pentru ca – si acest aspect este foarte important – hainele acestea costa bani. Poate nu vi se pare mult sa dati azi 15 lei pe un tricou simpatic aflat la reducere, dar 10 tricouri sunt deja 150 de lei. Adaugati cateva rochite a minim 50 de lei, sosete, palarii, pantaloni scurti s.a.m.d. Acestia sunt pur si simplu bani mototoliti si uitati in dulap. Mai bine cumparati de ei bilete la zoo sau carti de colorat.

Lista la care m-am gandit ar fi sezoniera, adaptata nevoilor fiecarui anotimp. As bifa de pe ea ce deja avem (fie cumparat deja sau ramas de la copilul mai mare) si as mai cumpara doar ce ramane. In principiu, as alege un astfel de magazin de haine de copii sa completez lista si cand aceasta e terminata, GATA, nu mai cumpar haine. oricat de dragalase sunt, oricat e de tentanta oferta.

Pentru ca am privilegiul de a avea fata si baiat, pot sa vad problema din ambele perspective. Aceasta „combinatie” de copii este putin mai paguboasa la capitolul haine care pot ramane de la un copil la altul, mai ales cand mai cresc si incep sa aiba preferinte la culori si tinute. Degeaba vreau eu sa ii iau fetei haine neutre, sa le mai refolosesc la baiat, daca ea e in etapa de printesa cu rochite. Dar ca numitor comun, sunt adepta hainelor comode, in care copiii sa se simta bine si sa aiba maxima libertate de miscare. De aceea nu le cumpar blugi, ci ma orientez doar spre pantaloni de copii ca acestia.

Lista mea o vedeti mai jos, cu coloane separate pentru fetite si baieti. Poate va pare mult, poate putin. Eu am analizat cu exigenta consumul nostru real, cat de predispusi sunt la murdarit si cat de des spal (cat si faptul ca vara se usuca mai repede) si am ajuns la lista de mai jos. Desigur, ea poate fi modificata in functie de nevoile fiecarei familii, de zona in care locuiti, de cerintele sociale. Pentru noi, ce vedeti mai jos este chiar un pic mai mult decat suficient.

Ceea ce este aproape socant pentru mine este faptul ca am cel putin triplu fata de aceasta lista. Iar acest fapt ma pune mult pe ganduri si cu atat mai mult ma motiveaza ca pana la vara viitoare sa reduc senzatia de sufocare din sifonierele noastre. Si poate, daca va faceti si voi o astfel de lista, veti ajunge la aceasi concluzie ca si mine.

 

 

garderoba de vara a copilului