- 3-4 linguri de faina
- 1/2 lingurita de sare
- 1/4 lingurita piper
- 1/2 lingurita oregano
- 4 bucati de piept de pui
- 4 linguri ulei
- 1/2 cana de sunca tocata cubulete
- 1/2 cana vin alb
Original, reteta se numea Pui Marsala, nume dat de vinul care se foloseste pentru sos. Cum eu nu am reusit sa cumpar un asemenea vin si nici nu ma prea pricep sa o fac, am decis sa renunt la denumire si sa fac friptura cu un vin alb. In plus, varianta gasita de mine initial era cu sunca, desi intre timp am gasit mai multe variante cu ciuperci. Le puteti incerca pe amandoua!
Primul pas este sa condimentati si sa prajiti carnea de pui. Bun, si dupa ce e gata, preparati repede sosul!
Caliti sunca usor, apoi presarati peste faina, amestecand continuu. Stingeti compozitia cu vin si adaugati restul ingredientelor, mai lasand o data sa dea in clocot.
La final, turnati sosul peste friptura.
Pofta buna!
Doamne ce bine arata:), am sa inchid fereastra ca mi se face o pofta 😀
Ce bine arataaaaa.Yamiiiiii. Voi incerca si eu saptamana viitoare
@kabool – hai no! ideea e sa ti se faca pofta tare tare, sa te intorci cat mai des aici 😉
multumesc si bine ai venit! 🙂
@Andreea – mltumesc! sa ne arati cum iti iese si tie 🙂
@ama: evident ca m-am reintors:). Hai sa iti spun ce am facut azi:D…eram la liceu la ora de Info si eram la un calc cu un coleg. Am dat anume pe blogu tau si am inceput sa salivam la ce ne vedeau ochii:)), asa am tinut-o toata ora…ce mai , eram pe jos :). Acum ce vreau sa te rog. Cred ca weekendu asta am sa ma transform in bucatarul familiei si vreau sa fac reteta asta care arata superb:) Ma poti ajuta cu un supliment de detalii, ca nu vreau sa o dau in bara:D
@kabool – nu stiu exact ce detalii sa dau, dar hai sa incerc.
Taie pieptul de pui la o grosime de 1 deget sa nu ai probleme ca nu se face mijlocul. Condimnteaza-l (daca esti incepator, foloseste direct condiment special de pui) si pune-l intr-o tigaie unde ai deja ulei incins, dar nu da focul tare ca nu faci apoi decat sa stropesti totul cu ulei incins. Lasa carnea in tigaie si cand vezi ca s-a rumenit pe o parte, intoarce-o. Eu repet operatiunea asta de doua ori sa fiu sigura ca e bine facuta.
Apoi intr-o tigaie curata, cu un strop de ulei, caleste sunca. Nu mult, nu ai nevoie de ea crocanta, ci doar cat sa se rumeneasca usor. Apoi presara cu o lingura faina si amesteca. Ea se va face ca un aluatin prima faza. Toarna putin vin (nu toata cantitatea) si amesteca. Vei observa ca faina se mai dizolva.
Asa ca toarna putin cate putin, amestecand mereu, pana cand sosul are densitatea dorita de tine.
Totul la foc mic!
Adauga condimentele si mai lasa-l sa dea in clocot o data (adica atat cat sa vezi primele bule de fiert) si opreste. E important sa nu il uiti pe foc pentru ca altfel faina se strange iar.
Daca se intampla asta, mai adauga putina apa.
Cam atat. Sper sa iti iasa. 🙂
deci pieptul de pui: incearca sa-l condimentezi clasic, adica sare si piper, exista altfel riscul sa strici toate aromelecare ar trbui sa aiba aceasta reteta. il prajesti asa: in tigaie goala pui o lingura de ulei, si il prajesti foartee putin, pana prinde culoare alba la mijlok si un pik de dungi maro exterior. sosul: ideea e ca are o aroma mai buna daca folosesti unt , acolo dupa ochi un patrat, o lingura cam, inceareca un vin alb dulce aromat, scurge mai ai prin debara…. o lingura de smantana il va imbogatii. Ca si condiment, aroma eu , n-as pune oregano. nu as vrea sa-i dau aroma de pitza….as pune ce verdeata prefer adica , marar sau patrnjel tocat fin(rozmarin ar fi cel mai bine)ideea e ca sosul nu trebe sa aiba o aroma puternica de verdeata , deci cu masura. Sosul trebe sa fie dulce acrisor, depinde de vin… daca e deschisa de mult sticla de vin , inseamna ca deja e un pic otetit ,.. deci e ok,.Daca desfci sticla acu atunci poti adauga la finalul sosului zeama de lamie, de preferat sa cumparati lamai cu coaja verdesau mai necoapte, si incercati sa spalati lamaile pana se duce rahatu ala de ceara sau silicon.. ce drak are pe ele , sa nu scada la kg :).
Pentru un roman flamnd, recomand ca soslu sa fie mai mult, adica mai o lingura de smantana in el, si langa un cartofoi fiert, aburind cu sare grunjoasa peste.Sosul fiind dulce acrisor nu mai are nevoie de alta salata langa. Faceti un sos de case mari, de dizain: in tigaia in care a-ti fript puiu adaugati o lingura 2 de vin si fierbeti pana se spala tigaia , adica pana devin maro zeama, un pik de piper adaugati (oricum e maronit si nu se vede) si astfel mai aveti un sos pe care sa-l picurati pe farfuriile pline(doar nu o sa puneti sos de soia )
am adaugat si eu un pik(bine ca nu e in rreteta, ca altfel nu se mai apuca nimeni de ea) 😉
@George – multumesc mult de comentariul complex :)) nu de alta, dar mie una mi-ai facut o pofta nebuna 😀
eu am incercat si desi am 15 ani a iesit fff bun.nu mi sa parut deloc greu mai ales ca am primit detali multe. L-am surprins pe tati placut, desi la inceput sa suparat ca iam furat Muscatelul:))
@Denisa – felicitari si ma bucur ca ti-a placut! cat despre Muscatel, lasa ca a avut o utilizare nobila :))