Exercitii de linistire pentru copii
Ma gandeam zilele trecute ca traim vremuri foarte dificile ca parinti.
Nesiguranta asta continua este epuizanta. Si efectele ei se resimt si in cazul copiilor nostri, care trebuie sa se adapteze unor schimbari continue.
Numai in ultima luna au trecut de la vacanta prelungita, la masuri anuntate vinerea tarziu, la scoala online, la scoala fizica si apoi iar la scoala online cand a aparut un nou caz in clasa. Copiii trebuie sa se adapteze din mers tuturor acestor schimbari, anuntate deseori in ultima clipa posibila. Si nu ma refer aici la cazurile cand apar bolnavi in clasa, ci la schimbarile anuntate de autoritati, care au o placere deosebita sa lucreze doar vineri dupa-amiaza…
Imi amintesc de vremurile acelea simple, cand ma stresam pentru ecografe si dublu test, cand dezbateam aprins cat, cum si unde doarme bebelusul sau cand noptile in sarcina imi erau intrerupte de apnee in somn. Si acum simt ca ma sufoc adeseori. De teama, de furie, de nesiguranta, de sentimentul de neputinta in a oferi copiilor mei raspunsuri la intrebari simple: “Ce o sa facem maine?”
In ultimii ani, fetita cea mare mi-a spus de multe ori: “simt o neliniste si nu stiu de unde vine”. Stiu, draga mea, si eu simt la fel. Si stiu cat e de apasator si de infricosator.
De aceea incerc sa ii invat pe amandoi sa respire adanc cand se simt astfel, sa aiba activitati care sa ii ajute sa se linisteasca, sa faca miscare.
Din experienta mea de pana acum, am avut succes cu trei lucruri: coloratul sau pictatul, exercitiile de respiratie si miscarea (mai exact yoga). Ajuta mult si iesitul afara, la aer, dar acest obicei nu este mereu posibil si de aceea ma concentrez aici doar pe ceea ce putem face aproape oriunde si oricand.
Coloratul si pictatul
Orice foaie de hartie ajuta, fie ea alba sau cu desene. Am descoperit ca in momentele mai dificile e mai usor sa coloram ceva repetitiv, cum ar fi stelutele din imaginea de mai jos sau mandale.
Pictura este si ea terapeutica, mai ales in tehnica de ud pe ud, cand foaia prinde viata cand este atinsa cu culoare.
Exercitiile de respiratie
In momentele dificile, am observat la copiii mei ca respira rapid si superficial. Am vazut pe internet ideea acestui curcubeu si mi-a placut foarte mult. Printati curcubeul (sau desenati voi unul doar al vostru!) si invatati copilul sa inspire si sa expire in timp ce urmareste cu degetelul cate o culoare a curcubeului. Un exercitiu simplu si de mare efect, nu doar in momentele de anxietate, ci si in cele de furie.
Miscarea – yoga
Desi copiii mei alearga foarte mult (chiar si prin casa), in momentele dificile am vazut ca ii ajuta mai mult miscarile care ii fac constienti pe propriul trup. Avem cateva miscari de yoga care ne plac in mod deosebit si pe care le repetam cand momentele devin mai dificile.