Urmeaza o poveste lunga. De fapt, vor fi mai multe povesti, multe poze, muzica si o reteta. O fetita tare priceputa in bucatarie si doi copii fericiti sa manance o invartita moldoveneasca plina cu nuca.
Pentru inceput, pentru a crea atmosfera, va rog sa dati drumul la aceasta melodie:
Nu intamplator am ales sa scriu azi, de Ziua Nationala a Romaniei, despre aceasta carte de copii. Imi e teama ca nu reusim nicicum sa dam zilei nationale incarcatura ei adevarata. Ori suntem prea ceremoniosi, ori ne concentram in directia gresita, ori e prea frig, dar ne tot straduim si nu ne prea iese. De aceea eu va invit sa ne concentram spre muzica, soare si caldura, iar daca tot ne sarbatorim in decembrie, atunci haideti sa sarbatorim caldura cuptorului in care se rumeneste o reteta traditionala.
De cativa ani am inceput sa sarbatoresc Adventul impreuna cu copiii mei, numarand zilele pana la Craciun prin mici surprize si activitati. Prima zi de Advent, corespunde cu Ziua Nationala si mereu m-am simtit pusa in dificultate. Sa ii duc la parada? Ba nu s-a tinut, ba era frig de iti ingheta si sufletul. Iar copii mei, asemeni mamei lor, oricum nu apreciaza aglomeratia.
Dar anul asta lucrurile au fost foarte simple, pline de emotie, de veselie si multa-multa caldura. Datorita unei carti, a muzicii si a razelor de soare care sunt cuprinse in paginile ei.
Pe Cristina Andone, pe care o stiti pentru magica ei colectie in care le vorbeste copiilor despre compozitori celebrii – Povesti din Padurea Muzicala, am cunoscut-o anul trecut, cam pe vremea aceasta. Atunci cautam un cadou pentru o fetita tare draga noua, o carte lipsa din colectia ei de Povesti din Padurea Muzicala si pentru ca nu o gaseam pe nicaieri, mi-am luat inima in dinti si i-am scris autoarei, in speranta ca poate ea sa ma indrume spre un loc unde mai exista pe stoc. Cristina nu a facut asta. Ci mi-a trimis de indata o carte cadou, cu tot cu autograf.
Iar anul acesta, ne-a trimis din nou intreaga colectie de Povesti din Padurea Muzicala, inclusiv ultima carte – Enescu si hora razelor de soare.
Aceasta, cat si toate celelalte carti din colectie, vor aparea din 2017 la Editura Curtea Veche.
Ilustratiile din carte sunt realizate Adriana si Sebastian Oprita, care au ilustrat in trecut Povestile din Padurea Muzicala si care s-au indragostit lucrand impreuna la aceste carti, s-au casatorit si Cristina le este nasa.
Dar ei nu sunt singurii ilustratori ai cartii. Micuta Thea din Padurea Muzicala, care intre timp a crescut, a cusut timp de 6 luni o ie cu motive din Nordul Moldovei (pentru a-si obisnui mana) si apoi a pictat cu mare migala plansele cu pasari si motivele populare, care sunt autentice si fac parte din colectia etnografica a autoarei, stransa cu mare dragoste in ultimii 20 de ani.
Cititi mai multe detalii pe blogul Cristinei: Ghid sentimental despre ie, Motive de frumusete si Asteptandu-l pe Enescu.
Dupa cum va spuneam, aceasta carte este o sarbatoare. Mie mi s-a parut perfecta pentru a sarbatori Ziua Nationala, mi-a dat idee de activitate impreuna cu copiii, mi-a dat nenumarate subiecte de discutie (povesti, port national, ceramica traditionala, pasari etc) si muzica buna pe fundal.
Activitatea a constat in a face o reteta prezentata in carte: invartita cu nuca! 🙂
Este prima oara cand fac aceasta reteta, nascuta in Ardeal, adoptata de Banat, nu prea am avut tangenta cu bucataria moldoveneasca. Deci, va rog, sa ne iertati stangagiile. Folosesc pluralul pentru ca in bucatarie nu am fost doar eu si – ca sa fiu cinstita – munca grea a fost preluata de Natalia (5 ani), cu asistenta curioasa a lui Robert (aproape 2 ani). Dar rezultatul a fost extraordinar de delicios! Si toata casa ne-a fost plina de veselie, de voie buna si de miros de colac delicios cu nuca.
Ingrediente pentru invartita cu nuca
Aluatul
aproximativ 600 gr de faina
250 ml lapte
o lingura de unt
2 oua
un plic de drojdie
umplutura
2 linguri de unt pentru ungerea foii
300 gr nuca
3 linguri de zahar
1 lingurita de scortisoara
putina apa cu zahar ptr uns
Se framanta aluatul si se lasa la dospit pentru o jumatate de ora. In timpul asta, se marunteste nuca si se amesteca cu zahar si scortisoara. Se pregateste masa, sucitorul si se asteapta cu rabdare. Se pudreaza masa cu faina si se pune aluatul pe masa. Se framanta usor, se pudreaza cu putina faina si incepeti sa il intindeti cu sucitorul.
Se intinde bine, bine si apoi se lasa sa se odihneasca 15 minute.
Se unge foaia cu untul moale si se presara cu nuca. Bine, bine 🙂
Cand e gata nuca, se ruleaza cu grija si se pune intr-o tava rotunda, incolacit ca un melc. Se unge cu putina apa cu zahar si se da la cuptorul incins pentru 30 de minute.
Se scoate si se poate taia si fierbinte, in caz ca nu mai au rabdare copiii. Puneti langa un pahar de lapte cald si cititi impreuna povesti din Enescu si hora razelor de soare! 🙂
Multumim, Ama! Arata atat de bine!!! Iar cei doi copii ai tai sunt peste masura de dragalasi, cu degetele in faina si ochii in carte. Imbratisari din Padurea Muzicala!
Cristina Andone
Atat de frumos,esti de admirat prin tot ce faci!
Sa fiti sanatosi!
Draga Ama iti multumesc pt fiecare postare ! La aceasa nu m-am putut abtine sa nu te intreb cum as putea sa achizitionez si eu aceasta colectie minunata pe care imi doresc din tot sufletul sa le-o aduca Mosul copilasilor mei Cezar si Natalia. Am tot incercat sa le cumpar de pe diferite siteuri inclusiv adevarul dar nu am reusit sa intru in posesia lor. Nati (5 ani) e foarte pasionata de pian si sunt sigura ca s-ar bucura peste masura daca ar primi asa ceva. Iti multumesc !
Adelina, nu stiu daca se mai gasesc acum pe undeva 🙁 dar vestea buna este ca de la inceputul anului urmator, atat Enescu cat si celelalte carti vor aparea la Editura Curtea Veche! 🙂
Merciii