0
2 In Uncategorized

Educatia in trafic

Acum cateva zile am nimerit la TV o emisiune unde CTP -ul povestea extaziat (atat cat poate CTP sa para incantat) despre un gest al soferilor din traficul clujean: o mana scoasa pe geam, un scurt semn de rugaminte si se obtine cu usurinta prioritate si in cea mai aglomerata intersectie. Ursuzul ziarist parea sa nu mai fi fost martor la asa ceva…

In zilele urmatoare, in traficul din oras sau la drum “intins”, am incercat sa privesc mai atent comportamentul soferilor timiseni (/oreni) si sa ma intreb in ce masura exista un comportament elegant in trafic.

Mana scoasa pe geam – rugaminte imposibil de refuzat

Oricarui sofer care vine prima oara in Timisoara ii impartasesc cu generozitate un secret: daca vrei sa te bagi intr-o intersectie, sa schimbi benzi, sa te lase sa intorci masina in mijlocul strazi etc. nu trebuie decat sa privesti celalalt sofer in ochi!

O mana intinsa pe geam este deja un efort suplimentar si rar se ajunge la asemenea actiuni disperate: de cele mai multe ori, dureaza cateva seccunde pana cand unul dintre soferi sa te semnalizeze cu farurile si sa te invite sa te incadrezi in coloana.

Probabil se merge pe principiul: acolo unde sunt 20, ce mai conteaza 1? sau hai sa-l las eu astazi, ca maine poate ma lasa el pe mine!

Cum multumim? Depinde de pozitie!

Daca suntem cu spatele si suntem datori sa prindem urgent viteza, clipim e doua ori cu avariile. Asa multumim soferului de tir care ne-am semnalizat dreapta – adica “hai piticule, depaseste-ma! e liber in fata” sau soferului care a incetinit intelegator cand am intrat intr-o depasire idioata.

De cele mai multe ori multumirile sunt ilustrate prin ridicarea mainii, chiar scoaterea ei pe geam, dar uneori aceste multumiri pot fi si vocalizate. Cand pe o straduta soferul din fata isi inghesuie masina pe trotuar si iti face semn sa treci tu, ajuns in dreptul lui se schimba zambete si multumiri.

Uneori, cand e cazul, se complimenteaza soferitele! (Multumesc, multumesc!:))

Clipim din faruri

….sa ne salutam

…. sa ne invitam

…. sa ne avertizam

Inainte sa ajungi in dreptul unui radar risti sa faci scurta la mana: fie ca te indrepti spre el sau ai trecut de el.

In primul caz, mana o tii mai mult ridicata in aer multumind fiecarui sofer care iti face cu farurile si semne sugestive cu mana “las-o mai incet!”. Daca e trafic aglomerat, risti sa nici nu mai apuci sa lasi mana jos: fiecare sofer – chiar daca a vazut ca te-au anuntat 5 inainte – tine sa iti confirme si el existenta unor politisti care stau la un ciubuc.

In al doilea caz, imediat dupa cei ai trecut de politistii care se holbeaza plictisiti la radarele lor, incepi si tu sa faci cu farurile fiecarei masini si sa dai din maini: a “las-o mai incet!” si a “cu placere! nu face nimic! da, si tu esti un dragut!”

Avertizarile au deja o tenta trista: daca ti se face semn insistent cu faruri + avarii pornite + maini care te roaga sa mergi cu atentie, stii ca te apropii de locul unui accident sau de o zona cu trafic dificil (transpoarte agabaritice, tampiti care vopsesc soseaua fix in curba si nu isi semnalizeaza prezenta etc.).

Cand au loc accidentele?

E o intrebare care imi vine invariabil in minte dupa zile in care observ solidaritatea soferilor.

Cateva momente sunt confuza si apoi imi vin in minte acei soferi care ii dau talpa chiar si atunci cand vad ca vine tirul din fata, care stau in fundul tau – desi circulati cu 120 la ora – si te rogi numai sa te depaseasca sa nu se catere pe tine in cazul unei frane cat de mici, acei nervosi care intra in depasiri desi e coloana, care depasesc in curba, pe linie continua sau pe pod si in general toti soferii care sufera de iluzia soferului nemuritor.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Azomiss
  17/08/2008 at 14:48

  Ma mir cum de nu ai nici un comentariu!

  Mi-a placut ‘Educatia in trafic’,sper sa mai accesezi subiectul in cauza si in alte articole!

 • Reply
  ama
  17/08/2008 at 17:29

  no ca nu te-am mai vazut demuuuuult! 🙂
  o sa mai scriu despre asta ca mereu adun povestioare din trafic

 • Leave a Reply