In ultima perioada am avut de facut cateva drumuri mai lungi cu copiii si, ca in fiecare an, am incercat sa le pregatesc din timp si sa le fac cat mai usoare si interesante pentru ei.

Anul acesta, inainte de plecare, am decis sa ma aprovizionez cu cateva gustari sanatoase pentru copii si am hotarat sa le cumpar de la o farmacie de la noi, din Timisoara, farmacie altfel, o farmacie naturopata, dar care si-a deschis de curand si magazin online – Minunea Naturii.
Si cum ma stiti ca sunt o adepta a cumparaturilor online, pentru ca mi se par mult mai practice, am ales sa imi iau produsele de pe site si sa plasez comanda online. In plus, au o varietate atat de mare de produse incat am avut nevoie de ceva timp sa rasfoiesc oferta si sa aleg cateva gustari despre care banuiam ca le vor fi pe plac si copiilor si pe care le consideram si eu ca fiind practice la un drum cu masina.

Iata asadar cum am pregatit eu drumurile din acest an.

1. Gustari, gustari, gustari
Copiii mei ar rontai non-stop in masina! 🙂 Abia iesim din parcarea din fata casei si deja aud: „mami, ai luat ceva de mancare?”

In functie de cat de lung e drumul, decid si ce iau cu mine. La drumurile extrem de lungi (cele de 8-10 ore), pun mereu la pachet si sandwich-uri. In rest, iau mereu cu mine apa, fructe si gustari sarate si dulci.
Evident, incerc sa fac alegeri cat mai sanatoase, dar ma gandesc si sa le placa ceea ce le ofer. Un alt criteriu este sa se poata consuma usor si sa nu faca mizerie prea mare.
De exemplu, iau iaurturi de baut si nu iaurturi care se mananca cu lingurita.

Pentru drumurile cu masina, in special vara, mereu iau gustarile intr-o geanta termoizolanta. Cand drumul e mai scurt, pun toate gustarile in acea geanta (chiar si cele care nu necesita o anumita temperatura). Cand drumul e mai lung, prioritizez si pun in geanta doar ceea ce necesita neaparat o temperatura scazuta. Dar vreau aici sa va atrag atentia sa puneti la rece si gustarile care ar putea avea de suferit la caldura prea mare: de exemplu, nu vreti ca o gustare cu putina ciocolata sa se topeasca si copilul sa se murdareasca cand nu il puteti spala cu usurinta.



2. Raul de masina
Ambii copii au suferit la un moment dat de rau de masina. Nu e deloc distractiv!
E o adevarata aventura sa pleci la drum cu un copil care se simte rau pe masina si vomita neintrerupt. Cu un copil, situatia era ceva mai usoara pentru ca puteam sta in spate si sa gestionez situatia cum puteam eu mai bine. Dar de cand avem doi copii, eu nu mai incap in spate intre scaunele lor si cand le e rau nu ii pot ajuta imediat.


Ce solutii am gasit eu pentru raul de masina?
Am folosit – cu succes – remedii homeopate. Se administreaza inainte de plecare, deci se aplica doar cand drumul este planificat.
Nu le dau de mancare chiar inainte de plecare, ci las sa se „aseze”putin mancarea. Dar nici nu plecam la drum pe stomacul gol – din experienta mea, ambele variante sunt la fel de rele. 


Am gustari despre care stiu ca ii ajuta cand le vine rau:
* rondelele de orez (copiii mei le si adora)
* covrigei (dar nu dulci) 

* gustari acrisoare
– de exemplu aceste jeleuri cu rodie (gasite tot la Minunea Naturii) sau acadele


3. Accesorii pentru igiena si curatare
Mereu iau cu mine si o plasa cu accesoriile necesare pentru a asigura igiena si curatenia.
Atat solutii pentru a le curata mainile, olita pliabila, apa de la robinet pentru spalat pe maini, dar si cele necesare in caz de rau de masina: pungi, servetele si haine de schimb puse la indemana. De asemenea, port cu mine si un recipient cu pulverizator in care amestec apa si detergent de vase natural cu care curat cat de bine pot copiii, scaunul sau interiorul masinii, astfel incat sa elimin pe cat posibil mirosurile si murdaria.

4. Jocuri de masina
Inventate, din carti de copii sau printate de pe net – nu conteaza sursa, dar e important sa le dau ceva de facut cand se plictisesc.
Nu primesc niciodata tableta/telefon la drum – au geam sa se uite afara si sa descopere locurile prin care trecem! 🙂 Tocmai de aceea avem multe jocuri de observatie si de descoperire, de la culori, litere si pana la urmarirea traseului pe o harta. 

5. Muzica speciala pentru ei in masina
Aceasta sarcina ii revine exclusiv sotului: le alege muzica preferata si o pune intr-un fisier special. Incercam sa alegem mai ales melodiile pe care le canta si ei cu voce tare.


Ce nu a functionat la noi:
– cartile de citit: agraveaza raul de masina si deseori sunt incomode pentru ei
– carti/foi de colorat sau activitati ce implica creioane sau carioci: nu mi se par practice si, ca si cartile, agraveaza raul de masina. Am avut inclusiv masuta speciala pentru asa ceva, dar nu a fost practica si am folosit-o foarte putin.