0
0 In Parenting

Doi copii, zero opinii

ded478c954de5bfb46fb02d2cc444226

 

Aveam multe opinii despre copii. Mai ales inainte sa am copii.

Multe aveam si la Natalia. Mai ales in primele luni. Cred ca era un mecanism de salvare, ceva de genul ca fac lucrurile bine, ori faci ca mine (bine!), ori faci rau! Cale de mijloc nu (prea) era. Avem nevoie de certitudini. Pentru ca, de fapt, nu aveam idee ce fac.

Acum, cu doi copii, imi dau seama ca nu prea mai am opinii. S-au dus toate, nu stiu exact unde, probabil tot acolo unde au disparut zecile de sosetele fara pereche ale copiilor. Intr-o tara doar a lor.

Am descoperit un lucru, poate socant, mai ales pentru inversunata lume bicolora a online-ului: fiecare parinte face ce crede el ca e mai bine.

Ok, cu putine exceptii. Dar fiecare parinte, dupa credinta si putinta, investeste in ceea ce crede el ca da rezultate. Ca nu sunt de acord, da, nu sunt de acord cu multe practici. Dar imi dau seama ca multi se uita si la noi ca la circ. Totusi, cand realizezi ca pana la urma toate au la baza acelasi tip de iubire, aceleasi temeri, aceleasi spaime, iti dai seama ca opiniile nu mai valoreaza nimic.

 

John-Wilmot-Quote-300x300

Mi-am dat seama ca nu poti avea certitudini in cresterea puilor de om. Nu e o stiinta. Nu bagi A + B si iti da invariabil C.
Cosleepingul nu inseamna ca un copil e mai linistit decat cel care doarme in patul lui, iar obiceiurile alimentare sanatoase nu inseamna ca acelasi copil nu va pofti vreodata la junk food.
Mi-a luat ceva sa inteleg asta. Astfel, cand cineva imi cere sfatul, sunt foarte atenta la formulare (e si un exercitiu interior util). Nu mai zic “eu cred ca e mai bine asa”, ci “eu am procedat asa”, “la noi a functionat asta”.

Am ajuns la acel punct unde imi zic ca voi face tot ce imi sta in putinta, tot ce cred ca e mai bine pentru noi, fara sa ne pierdem mintiile de stres si apoi sa ma relaxez si sa sper la cele mai bune rezultate.
Fara asteptari, fara pretentii. Sa fiu gata pentru suisuri si coborasuri, sa iau fiecare zi cum vine si sa ma asigur doar de cel mai important lucru…

…ca indiferent de ce se intampla, important este sa se simta copilul iubit. Si linistit. Si in siguranta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply