Am asteptat momentul aceasta cu mare emotie – inceperea diversificarii cu Natalia.

IMG_1314

Am citit mult si am incercat sa ma informez cat mai bine. In acelasi timp am incercat sa mentin un echilibru si sa gasesc o cale care se potriveste noua.

Veti observa ca internetul este plin (pana la refuz) de retete si sheme de diversificare. La fel, fiecare pediatru are o alta schema de diversificare.
E important insa se ne informam si sa alegem ceea ce este bine pentru copilul nostru. Nu va incredeti in pediatrul care va recomanda sa incepeti diversificarea de la 4 luni, nu va incredeti in cine va recomanda sucul de fructe/legume la inceput de diversificare (este un „aliment” gol, care mai mult fura decat ofera) si nu va incredeti in cei care recomanda cu usurinta introducerea cerealelor procesate.

Am ales sa nu scriu un post de introducere in diversificare pentru ca sunt la inceput de drum si cel mai potrivit mi se pare sa urmariti si voi, alaturi de mine, pasii pe care ii parcurg cu Natalia.
Ca puncte de referinta, eu am folosit Wholesome baby food si Bebster.ro.

Eu am ales odiversificare combinata – intre BLW (Baby Led Weaning – autodiversificare) si diversificarea traditionala cu pireu.

Natalia a savurat de le bun inceput singura banana.

nn

Dar a dezvoltat si o pasiune pentru lingurita, deci sunt printre acele mame norocoase care pot servi masa in mai multe texturi si forme.

IMG_1324

Inainte de toate va invit sa cititi acest articol http://ama2675.blogspot.com/2011/09/diversificarea-congelarea-piureurilor.html, unde explic cum gestionez eu mai multe tipuri de pireu.
Mentionez si aici doua aspecte:
* am ales aceasta metoda pentru a pastra in stare buna si proaspata ingrediente de calitate – legume din curtea bunicii sau de la tarani
* sunt pastrate pe perioase scurte
* gatirea (temperaturile inalte) distrug vitaminele si enzimele, NU CONGELAREA

IMG_1317

Pentru inceput, va prezint o reteta simpla, de baza pentru mine – pireul de legume.

Ingrediente

2 cubulete pireu de morcovi
1 cubulet patrunjel radacina
1 cubulet pastarnac
1 cubulet fasole verde
patrunjel verde frunze

Probabil sunteti surprinsi de fasolea verde. Eu am introdus-o de la inceput in dieta Nataliei, dupa ce citisem multe lucruri pozitive despre ea (cititi aici) si a fost foarte bine acceptata. In plus, este o mancare ideala pentru autodiversificare.

De asemenea, nu va feriti de ierburile aromatice! 🙂

IMG_1316