Am asteptat momentul aceasta cu mare emotie – inceperea diversificarii cu Natalia.
Am citit mult si am incercat sa ma informez cat mai bine. In acelasi timp am incercat sa mentin un echilibru si sa gasesc o cale care se potriveste noua.
Veti observa ca internetul este plin (pana la refuz) de retete si sheme de diversificare. La fel, fiecare pediatru are o alta schema de diversificare.
E important insa se ne informam si sa alegem ceea ce este bine pentru copilul nostru. Nu va incredeti in pediatrul care va recomanda sa incepeti diversificarea de la 4 luni, nu va incredeti in cine va recomanda sucul de fructe/legume la inceput de diversificare (este un „aliment” gol, care mai mult fura decat ofera) si nu va incredeti in cei care recomanda cu usurinta introducerea cerealelor procesate.
Am ales sa nu scriu un post de introducere in diversificare pentru ca sunt la inceput de drum si cel mai potrivit mi se pare sa urmariti si voi, alaturi de mine, pasii pe care ii parcurg cu Natalia.
Ca puncte de referinta, eu am folosit Wholesome baby food si Bebster.ro.
Eu am ales odiversificare combinata – intre BLW (Baby Led Weaning – autodiversificare) si diversificarea traditionala cu pireu.
Natalia a savurat de le bun inceput singura banana.
Dar a dezvoltat si o pasiune pentru lingurita, deci sunt printre acele mame norocoase care pot servi masa in mai multe texturi si forme.
Inainte de toate va invit sa cititi acest articol http://ama2675.blogspot.com/2011/09/diversificarea-congelarea-piureurilor.html, unde explic cum gestionez eu mai multe tipuri de pireu.
Mentionez si aici doua aspecte:
* am ales aceasta metoda pentru a pastra in stare buna si proaspata ingrediente de calitate – legume din curtea bunicii sau de la tarani
* sunt pastrate pe perioase scurte
* gatirea (temperaturile inalte) distrug vitaminele si enzimele, NU CONGELAREA
Pentru inceput, va prezint o reteta simpla, de baza pentru mine – pireul de legume.
Ingrediente
2 cubulete pireu de morcovi
1 cubulet patrunjel radacina
1 cubulet pastarnac
1 cubulet fasole verde
patrunjel verde frunze
Probabil sunteti surprinsi de fasolea verde. Eu am introdus-o de la inceput in dieta Nataliei, dupa ce citisem multe lucruri pozitive despre ea (cititi aici) si a fost foarte bine acceptata. In plus, este o mancare ideala pentru autodiversificare.
De asemenea, nu va feriti de ierburile aromatice! 🙂
Un deliciu pentru copii, noi putem manca, macar ce ramane!
Buna Ama! Sunt si eu mămică de 7 luni, am început diversificarea cu piure de morcov si dovlecei, apoi am introdus fasolea verde, dovleacul, telina, rosiile, ardeii, feniculul, vanata. Fiica mea le a acceptat pe toate cu placere, mai greu a fost cu fructele, contrar asteptarilor. Si eu congelez mâncarea, e o metoda practica si la îndemâna oricui. Felicitări pt subiectele abordate, sunt o cititoare fidela a blogurilor tale! Creștere ușoară Nataliei!
Iulia
@Dan & Ionela da, eu mereu savurez ce mai ramane (daca am noroc!) in castronel
@Iulia planific si eu acum sa introduc feniculul 🙂 de telina m-am ferit ptr ca am inteles ca este alergena. N mananca bine si fructele, dar am observat ca la masa de legume manancamai cu pofta 🙂
Natalia e superba !!!! Sa-ti traiasca si sa creasca mare si sanatoasa!!
Mult succes fetitelor 😉 !!!
Buna Ama
Te rog frumos sa imi dai voie sa iti spun ca din pacate nu ai in totalitate dreptate. Copii sunt foarte diferiti si ti-o spun din experienta.
In locul tau nu m-as fi avantat atat de mult in afirmatii atat de categorice. Da ai dreptate. Internetul este plin cu tot felul de ziceri, mai mult sau mai putin aplicabile. Iar una din dovezi este chiar aceasta postare.
Esti foarte categoricca in afirmatii de genul "nu faceti asa" eu m-as fi limitat la simple afirmatii de genul: "eu procedez asa".
De regula eu citesc posturile altora, dar acesta m-a intrigat de ieri incoace foarte tare, asa ca am simtit nevoia sa comentez.
Afirmatia ta "nu va incredeti in pediatrul care va recomanda sa incepeti diversificarea la 4 luni" este incompleta. Pentru un copil hranit cu lapte praf se IMPUNE introducerea hranei solide la 4 luni.
"Nu introduceti sucuri"…stomacul bebelusului la varsta de 4-6 luni nu este dezvoltat astfel incat sa primeasca de prima data alimente solide.
Afirmatia ca este un "aliment gol", este adevarata, insa sucul se introduce pentru a pregati stomacelul bebelusului pentru alimentatie solida, nu are scopul de a satura sau de a inlocui o masa.
E drept ca daca incepi diversificarea la 6 luni (pentru un copil alaptat natural) treci repede prin etapa introducerii sucurilor. Nu acelasi lucru este valabil in cazul bebelusilor de 4 luni.
Un alt aspect intrigant este congelarea hranei bebelusului. In afara de faptul ca este "practica si la indemana oricui" nu ii vad nici un avantaj.
Sunt de acord cu tine,ca anumite fructe si leguime trebuie conservate prin inghetare, deoarece le gasim numai pe perioada verii. Dar de ce sa inghetam legume transformata in piure si nu leguma in sine, pentru a putea sa gatim hrana proaspata. De ce trebuie sa congelam morcovi, pastarnac, patrunjel sau alte legume care rezista in stare proaspata peste iarna?
Poate ca prin inghetare nu se distrug elemente nutritive, dar nici nu putem avea pretentia ca oferim hrana proaspata copiilor nostri.
Si apropos, banana este mult mai alergena decat telina.
Daca te-am deranjat cu acest comentariu imi pare rau, dar eu in locul tau as mai retinuta cu sfaturile.
Prefere sa ma semnez astfel: mamica a 2 copii perfect sanatosi, care a preferat sa asculte sfatul unui medic pediatru, in loc sa citeasca sfaturile mai mult sau mai putin avizate de pe internet
@Catkichen multumesc :*
@Mamica a 2 opii perfect sanatosi – ai dreptate, am formulat gresit! Eu am procedat asa.
Dar asta nu ma inseamna ca am motive sa-mi ascult pediatrul, dupa care N. ar fi deja intarcata, ar manca pireu cu lapte de vaca si carnita de la 5 luni 😉
Eu cred ca cel mai bine e ca fiecare mamica sa se informeze. Sa nu asculte orbeste nici de pediatru si nici de o mamica oarecare de pe net. Ci sa studieze si sa aplice ce este mai bine pentru ea si copilul ei.
Ai o fetita frumoasa, sa fie sanatoasa si norocoasa!
In rest, procedeaza doar cum iti spune tie instinctul, pentru ca nu ii poti da lapte de vaca sub 1 an!
Iar pediatrii sunt si acestia din mai multe categorii… Eu am avut un copil foarte mofturos, manca 5 linguri dintr-un pireu, 5 din altul… trebuia sa am cateva feluri la fiecare masa. Mancau copiii vecinilor insa tot ce ramanea de la al meu, fara sa rasufle. Si acum la 8 ani este la fel, nu am garantia ca mancarea de azi (pe care o adora), o mai vrea si peste o luna!
Multumesc mult Cristina!
Adevarul e ca eu sunt tare norocoasa cu Natalia – pana acum mananca bine si mananca orice 🙂 azi a acceptat chiar si ceapa verde 😀
Cat despre mofturosi, asa e sotul meu – saptamana asta ii place, saptamana viitoare nu :)) deci stiu si eu cum e 😀
Ai mare noroc ca manaca orice. Al meu e un mofturos si greu il conving sa manance. Abia ia cateva lingurite si asta dupa muuulte "avioane" "trenulete" si alte aratari. Sa-ti traiasca fetita si sa te bucuri de ea!
Multumesc mult Veronica! 🙂
Gresita prezicerea conf careia pentru un copil hranit cu lapte praf se impune inceperea diversificarii – daca ia in greutate normal nu este impusa aceasta regula si poate fi amanata diversificarea pana la 6 luni!