Sunt incepatoare in ale diversificarii, nu ma pot gandi la cine stie ce retete complexe (abia astept insa sa ajung la etapa ciorbelor cu zarzavat), ci mai degraba ma gandesc la un sistem prin care pot sa ii asigur bebelusului meu o diversitate cat mai mare in alimentatie.Banuiesc ca nu este un secret pentru nicio mama ca sa gatesti zi de zi mai multe tipuri de legume si fructe poate deveni o adevarata provocare. In plus, mai trebuie sa ne gandim ca se apropie si iarna, pietele devin mai sarace si morcovii turcesti nu sunt solutia cea mai tentanta. Si nu e pacat de fasolea verde frageda din piete?
Asadar, pornind de la acest post, am cautat internetul pentru cat mai multe informatii despre depozitarea si congelarea pireurilor pentru cei mici.
1. De ce avem nevoie?
- De un vas de fiert la aburi sau o plita/tava pentru copt
- De un aparat de pasat – mixer vertical sau blender
- De forme de cuburi de gheata
- De pungi speciale de congelator
- Marker
2. Cum incepem?
Eu va sfatuiesc sa alegeti un ingredient pentru o zi. Si in acest sezon al abundentei va puteti ghida dupa ce cumparati proaspat din piata, legume si fructe cat mai proaspete si naturale.
Avantajul acestei metode este ca nu e nevoie sa fierbeti doar un sfert de morcov, un buchetel de broccoli si trei pastai de fasole. Puteti fierbe si o jumatate de kilogram de morcovi – si un kilogram daca aveti suficiente forme!
Curatati-le si fierbeti-le pe aburi sau coaceti-le la cuptor, in functie de ce pregatiti.
De exemplu fierbeti morcovii, fasolea, sfecla etc si puteti coace cartofii si coace pe plita ardeii.
Pasati-le bine cand sunt gata.
3. Congelarea
Cand s-au racit le puneti cu o lingurita in cuburile de gheata.
Peste tavita de cuburi trageti o punga si depozitati-le cat mai adanc in congelator.
Lasati de pe o zi pe alta.
4. Depozitarea
A doua zi pregati pungile de congelator si markerul. Scrieti pe fiecare punga data.
Scoateti din congelator tavitele cu pireu, pastrati-le acoperite de punga si lasati sa curga pe spate apa rece de la robinet. Asa scoateti mai usor cuburile de pireu.
Scuturati cuburile direct in punguta care infasoara tavita si de acolo mutati-le in pungile de congelator cu data pe ele. Puneti-le de indata in congelator!
5. Decongelarea
Decongelarea o puteti face in doua moduri: scotand cubuletele cu o noapte inainte si lasandu-le sa se dezghete in frigider sau dezghetandu-le la cuptorul cu microunde inainte de masa.
In ambele cazuri faceti decongelarea in recipiente cu capac!
Daca decongelati la cuptorul cu microunde, amestecati bine pireul inainte de a-l folosi pentru a nu ramane zone fierbinti si altele reci.
Ghidati-va dupa natura!
Nu e nevoie sa ai studii in nutritie din punctul asta de vedere, natura te ajuta sa ai o dieta echilibrata si te ghideaza prin culori.
Iata un mic tabel cu cele 6 culori pe care trebuie sa le acoperim zilnic in alimentatie, fie ca suntem adulti sau copii.
Bineinteles, ca la un bebelus aflat la inceputul diversificarii nu se pot da toate culorile, dar cu fiecare saptamana care trece se poate introduce un nou ingredient colorat.
Ce legatura are acest mic tabel cu cubuletele inghetate de pireu?
Cand mergeti la congelator pentru a scoate cubuletele pentru masa copilului, incercati sa combinati cat mai multe culori. La o masa sau pe parcursul zilei.
Atentie!
Nu combinati NICIODATA fructe cu legume si proteine cu carbohidrati.
Va garantez ca astfel veti reusi sa mancati mult mai colorat zi de zi!
Carnea
Am citit (personal nu am testat) ca se pot congela si pireuturi cu carnita. Regula fiind ca pireul sa fie facut din carne proaspata – gatita – congelata.
Perceptia gresita despre congelare este ca aceasta saraceste alimentele de proprietatile lor nutritive. Decongelarea nu face nici pe departe atat de mult rau din acest punct de vedere ca prepararea termica a mancarii.
Cand vine vorba de congelare trebuie sa tineti minte doua reguli:
- alimentele sa fie depozitate corespunzator si in nici intr-un caz intr-un congelator care produce „zapada”. Aceasta inseamna ca temperatura oscileaza si trece peste zero. Treceri repetate peste zero duc la formarea de gheata in cuburi, gheata care la evaporare va „rapi” si proprietatile nutritive.
- pireurile ar trebui depozitate cat mai in spate in congelatoare (sa nu fie atinse de deschiderea usii) si de preferabil in lazi frigorifice.
Cu toate acestea nu se recomanda sa pastrati pireul mai mult de 3 luni, ideal ar fi sa il consumati in prima luna.
Avantajele metodei
1. Economisiti timp.
2. Masa este imediat gata si poate fi foarte, foarte diversificata!
3. Este naturala (spre deosebire de borcanasele din comert).
4. Nu e nevoie sa gatiti pentru cateva luni (nu e nici indicat!), e suficient daca puteti acoperi necesarul pe 1-2 saptamani.
Atentie!
Asta nu inseamna sa hraniti copilul doar cu pireuri congelate. Sunt alimente care nu se preteaza congelarii si care obligatoriu trebuie consumate crude.
Puteti chiar sa amestecati pireul cu preparate proaspete.
Buna Ama, in primul rand vreau sa iti multumesc pentru toate retetele pe care le postezi (le gasesc pe facebook si le citesc cu interes de fiecare data) si pentru efortul pe care il faci in general, ideile interesante pe care le imparti cu noi.
In legatura cu reteta/ideea de mai sus, care mi se pare geniala si extrem de practica, as vrea doar sa te intreb pe ce baza sfatuiesti a nu amesteca NICIODATA fructele cu legumele, sau, si mai interesant, proteinele cu carbohidratii. Te intreb pentru ca sunt foarte interesata intr-o nutritie cat ma sanatoasa, am citit nenumarate carti si resurse de pe internet pe aceasta tema iar cand am ajuns la acest sfat, am devenit foarte curioasa de explicatia stiintifica din spatele afirmatiei cat si despre sursa ei. Multumesc.
Am realizat imediat dupa ce am postat comentariul ca cel mai probabil te refereai specific la pregatirea si congelarea fiecarui puree in parte si nu la alimentatie in general. Daca e asa, raspunsul imi este clar. (Din ceva motiv nu pot sa sterg comentariul.)Te intrebam pentru simplul motiv ca aud mai nou si citesc pe blog-uri de retete/diete acest paradox in legatura cu alimentatia si de fiecare data am vrut sa intreb: "de unde?" o asemenea afirmatie! Merci oricum.
Resursele sunt foarte multe, eu stiu aceste principii de ani de zile. Daca dai o cautare pe gogle cu "food combining rules" sigur o sa gasesti multe, multe resurse.
Explicatia stiintifica.
1. De ce nu se amesteca proteinele cu carbohidratii
Pentru ca pentru digestia carbohidratilor e nevoie de o baza alcalina, lucru care se si intampla cand ajung in stomac. Doar ca organismul este preocupat sa digere carbohidratii si proteinele raman in acele momente nedigerate si pur si simplu dezvolta bacterii, putrezesc.
Principiul se aplica doar in cazul in care amestecam noi cele doua – de exemplu friptura cu cartofi.
Daca consumam un ingredient natural care le are pe amandoua, oganismul se poate adapta pentru ca proportiile sunt altele.
2. De ce nu se amesteca fructele cu legumele
Fructele se difera fff repede. Prezenta legumelor le intarzie digestia si ca si in cazul de mai sus putrezesc, dar si fermenteaza. Astfel se explica de exemplu cazurile de ciroza la oameni care nu au pus gura pe alcool toata viata – au avut propria mica distilerie in stomac 😉
Personal nu reusesc sa aplic prima regula (ma tin doar de a doua). Dar in ceea ce priveste alimentatia bebelusului respect strict aceste principii.
Uite ca am gasit si in romana http://www.irinareisler.ro/2009/07/15/cele-mai-importante-reguli-alimentare-intr-o-cura-de-slabire/
Scuze de greseli, am scris in graba 😐
Interesanta metoda de congelare, oare cum de nu m-am gandit la asta ? :)), e mult mai practic asa, pasta e deja pregatita, nu mai stam sa facem alta din legume congelate intregi de exemplu, asa cum faceam eu pana acum si era mai greu…. Piureurile le putem manca si noi, adultii, garnitura la o fripturica :))
Este exact metoda pe care am practicat o si eu cand am inceput diversificarea. Rapid si usor. Decongelarea se poate face si introducand recipientul cu produsul congelat intr un castron cu apa calda sau fierbinte si lasat acolo. Abia apoi se poate incalzi.
inca mai practic metoda congelarii pentru sarmale, ardei umpluti: fac cantitati mai mari, le pun in cutii bine inchise si pot avea astfel pentru cazuri de urgenta mancarea gata preparata, doar trebuie sa o fierb (le pun crude in congelator).
spor la bucatarit!
eu sunt foarte multumita de metoda 🙂 gatesc si proaspat, dar cubuletele astea adauga mereu diversitate 🙂