Monoglutamatul de
sodiu (MSG) este unul cei mai folositi aditivi in alimentele
comerciale.
La baza, MSG este obtinut prin fermentarea sfeclei de zahar sau a glutenului din cereale si apoi procesat pana ajunge sub forma de saruri concentrate. Astfel, el devine un fel de versiune solida a unui aminoacid pe care propriul nostru corp il poate produce, si anume acidul glutamic.
Marea diferenta intre versiunea umana si cea procesata este ca noi il producem si il utilizam cu masura…spre deosebire de suplimentele de MSG pe care ni le servesc altii prin te miri ce.
Care e smecheria cu MSG?
Atunci cand mancam MSG, papilele gustative de pe limba noastra ” intra in fibrilatie”: se intampla acolo ceva, noi inghitim praf si sare iar creierul nostru crede ca suntem in vacanta si mancam ceva foarte bun si foarte nutritiv.
Si ni se face pofta de mai mult.
Vrem iar, cautam acel gust, care nu exista.
Cine e MSG?
Din punct de vedere bio-chimic MSG e un neurostimulant, el este complet si imediat absorbit in sange si are capacitatea sa treaca de bariera sange-creier si sa ne zapaceasca.
De ce nu e bun MSG?
- Pentru ca iti deregleaza hormonii care controleaza poftele ( ai impresia ca nu te saturi).
- Pentru ca incep procese inflamatorii in corp care pot degenera in timp de la o migrena banala la disfunctii digestive , hepatice si neurologice.
- Pentru ca stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, zaharul din sange scade si o ora mai tarziu, iar ti-e foame.
Exista teorii (pornite din industria alimentara) care promoveaza MSG ca similar gustului “umami” – gustul suprem, din cultura asiatica.
Umami insa se obtine prin imbinarea celor patru gusturi cunoscute oamenilor: acru, sarat, dulce, iute.
MSG e doar “cocaina alimentara”.
Dr. Russell Blaylock, neurochirurg, autorul cartii: “Excitotoxinele – gustul care ucide” spune despre MSG : “concret, MSG stimuleaza celulele neuronale pana cand acestea mor…”
Unde gasim MSG?
Aici incepe munca voastra de detectivi in nutritie.
MSG se ascunde pe etichete sub urmatoarele denumiri (si nu numai, din pacate):
- glutamat
- glutamat de sodiu
- glutamat de natriu (natriu e denumirea germanica a sodiului)
- extract de drojdie
- drojdie autolizata
- proteina de soia autolizata (sau orice tip de proteina autolizata)
- caseinat de calciu
- proteina de textura, etc.
Cum ne ferim de MSG?
Acum, ca stiti toate aceste detalii vine si solutia: sa evitam pe cat posibil mancarea procesata, gaina si vita din cuburi mici impachetate frumos, mancarea fast food, dulciurile sau conservele care au pe etichete denumiri pe care nu le intelegem sau care ne iau timp lung sa le citim.
Si pentru ca am amintit de conserve, azi Ama a pregatit pentru voi un pateu din ficat fara glutamat ( na, ca e si cu poezie!) care rezista bine in frigider pana la 1 saptamana.
Nu, nu rezista de la 1 pana la 3 ani, cum e cel din cutii mici de aluminiu.
Pateu de ficat
Ficat, morcovi ( in proportii egale), 1 lingurita turmeric, cimbru, usturoi, apa, unt, sare
In putin unt tragem ficatul doar cat sa se albeasca un pic si adaugam turmericul, cimbrul si usturoiul. Adaugam morcovii taiati in felii groase si acoperim cu apa.
Tinem pe foc pana cand morcovii si ficatul sunt bine patrunsi.
Fiertura o pasam in blender, adaugam sarea si restul de unt.
(*nota Ama: am adaugat si putina grasime de gaina deasupra)
Compozitia va fi usor moale insa se va intari o data ce se raceste. Morcovii ii vor imprumuta din dulceata si veti fi surprinsi ca pateul de ficat (fara glutamat) sa fie acceptat si de copiii dvs.
Acest pateu poate fi mancat cu tulpini de telina apio, pe felii crocante de morcov sau ardei gras drept mic dejun sau gustare.
Si astfel, in loc de un amestec de urme de ficat (in cel mai bun caz), sorici, sunca, ulei vegetal, apa, proteina de soia, amidon, caragenan, MSG, E-uri multe si arome chimice veti manca…pate de ficat fara glutamat, dar ADEVARAT.
Elementar, nu-i asa, dragii mei Watson?
Pofta buna!
Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.
suntem prostiti pe fata, pot spune, cu etichetele colorate de pe produse..
Merci de articol si reteta (chair fff simpla).
Mmmm, eu fac ficat de casa saptamanal, dar pana acum nu-mi venise ideea sa pun si morcov. 🙂
Am pus pe lista urmatoarelor zile!
Caseinatul de calciu nu este similar cu monoglutamatul. Atenție însă la producatorii care 'omit' intenționat sa treacă totul pe etichete. Desigur, varianta ideală e sa cumpăram doar de la țărani și să pregătim totul in casă. Intrebare: ce fel de ficat folosesti în aceasta rețetă? Bănuiesc ca nu de pui, ca din start numim ficat cu multe chimicale chiar daca e facut în casă. Aproape ca nici ib cel de vita nu am încrede.
Corina, da, e asa de simpla si de buna! 🙂
Carla, il face mult mai dulceag, sa incerci si turmericul
Anonim – ficatul are reputatia proasta de a retine toxinele din organism, dar nu e chiar asa. Oricum, ficatul era de pui, dar de casa.
Foarte bun articolul! Multumim!
Chiar azi am aavut in mana un produs pe care scria extract de drojdie si n-am stiut ca e tot MGS.
Ce-ai mai pus pe deasupra? Nu reusesc sa citesc pe borcanelul din fundal. Arata totul foarte apetisant! Ca de obicei, de altfel, la tine.
Daiana da, nici eu nu stiam ca are atatea denumiri 🙁
Elena, multumesc! 🙂
Pe pateul din caserole am pus putina boia. Cand am pus untura si era topita, am presarat putina boia care a colorat-o.
Pe felia de paine am pus din borcanelul din fundal fulgi de chilli.
Untul poate fi inlocuit cu ulei de masline?