Pateu cu turmeric


Monoglutamatul de
sodiu (MSG) este unul cei mai folositi aditivi in alimentele
comerciale.

La baza, MSG este obtinut prin fermentarea sfeclei de zahar sau a glutenului din cereale si apoi procesat pana ajunge sub forma de saruri concentrate. Astfel, el devine un fel de versiune solida a unui aminoacid pe care propriul nostru corp il poate produce, si anume acidul glutamic.

Marea diferenta intre versiunea umana si cea procesata este ca noi il producem si il utilizam cu masura…spre deosebire de suplimentele de MSG pe care ni le servesc altii prin te miri ce.

Care e smecheria cu MSG? 

 Atunci cand mancam MSG, papilele gustative de pe limba noastra ” intra in fibrilatie”: se intampla acolo ceva, noi inghitim praf si sare iar creierul nostru crede ca suntem in vacanta si mancam ceva foarte bun si foarte nutritiv.
Si ni se face pofta de mai mult.
Vrem iar, cautam acel gust, care nu exista. 


Cine e MSG? 

 Din punct de vedere bio-chimic MSG e un neurostimulant, el este complet si imediat absorbit in sange si are capacitatea sa treaca de bariera sange-creier si sa ne zapaceasca.

De ce nu e bun MSG?

  • Pentru ca iti deregleaza hormonii care controleaza poftele ( ai impresia ca nu te saturi).
  • Pentru ca incep procese inflamatorii in corp care pot degenera in timp de la o migrena banala la disfunctii digestive , hepatice si neurologice
  • Pentru ca stimuleaza pancreasul sa secrete insulina, zaharul din sange scade si o ora mai tarziu, iar ti-e foame. 

Exista teorii (pornite din industria alimentara) care promoveaza MSG ca similar gustului “umami” – gustul suprem, din cultura asiatica.
Umami insa se obtine prin imbinarea celor patru gusturi cunoscute oamenilor: acru, sarat, dulce, iute.
MSG e doar “cocaina alimentara”.

Dr. Russell Blaylock, neurochirurg, autorul cartii: “Excitotoxinele – gustul care ucide” spune despre MSG : “concret, MSG stimuleaza celulele neuronale pana cand acestea mor…”

Unde gasim MSG?

Aici incepe munca voastra de detectivi in nutritie.

MSG se ascunde pe etichete sub urmatoarele denumiri (si nu numai, din pacate):

  • glutamat
  • glutamat de sodiu
  • glutamat de natriu (natriu e denumirea germanica a sodiului)
  • extract de drojdie
  • drojdie autolizata
  • proteina de soia autolizata (sau orice tip de proteina autolizata)
  • caseinat de calciu
  • proteina de textura, etc. 

 Cum ne ferim de MSG?

Acum, ca stiti toate aceste detalii vine si solutia: sa evitam pe cat posibil mancarea procesata, gaina si vita din cuburi mici impachetate frumos, mancarea fast food, dulciurile sau conservele care au pe etichete denumiri pe care nu le intelegem sau care ne iau timp lung sa le citim.

Si pentru ca am amintit de conserve, azi Ama a pregatit pentru voi un pateu din ficat fara glutamat ( na, ca e si cu poezie!) care rezista bine in frigider pana la 1 saptamana.
Nu, nu rezista de la 1 pana la 3 ani, cum e cel din cutii mici de aluminiu.

Pateu cu turmeric

Pateu de ficat 
Ficat, morcovi ( in proportii egale), 1 lingurita turmeric, cimbru, usturoi, apa, unt, sare

In putin unt tragem ficatul doar cat sa se albeasca un pic si adaugam turmericul, cimbrul si usturoiul. Adaugam morcovii taiati in felii groase si acoperim cu apa.
Tinem pe foc pana cand morcovii si ficatul sunt bine patrunsi.
Fiertura o pasam in blender, adaugam sarea si restul de unt.


(*nota Ama: am adaugat si putina grasime de gaina deasupra) 

Compozitia va fi usor moale insa se va intari o data ce se raceste. Morcovii ii vor imprumuta din dulceata si veti fi surprinsi ca pateul de ficat (fara glutamat) sa fie acceptat si de copiii dvs.

Pateu cu turmeric

Acest pateu poate fi mancat cu tulpini de telina apio, pe felii crocante de morcov sau ardei gras drept mic dejun sau gustare.

Si astfel, in loc de un amestec de urme de ficat (in cel mai bun caz), sorici, sunca, ulei vegetal, apa, proteina de soia, amidon, caragenan, MSG, E-uri multe si arome chimice veti manca…pate de ficat fara glutamat, dar ADEVARAT.

Elementar, nu-i asa, dragii mei Watson?
Pofta buna!

Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.