Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primesc despre organizare este cea legata de jucarii. Nici nu ma mira: avem jucarii din abundenta, oferta de jocuri si jucarii este foarte mare, cu cat cresc se adauga si nenumaratele rechizite atractive, dar mai este si dorinta noastra fireasca sa le oferim copiilor tot ce e mai bun si sa le facem bucurii.
Doar ca toate acestea ne fac in curand sa ne simtim depasiti de situatie si – nu de putine ori – enervati si frustrati de jucariile care par ca ne-au invadat tot spatiul.
Dar iata cativa pasi pe care ii puteti face pentru a tine situatia (cat de cat) sub control
1. Gandeste-te bine la ce inseamna aceste jocuri si jucarii
Raspunsul la aceasta intrebare difera de la casa la casa si tine preferintele ai valorile fiecaruia dintre noi. Nu exista raspunsuri gresite, ci este un exercitiu care sa te ajute pe tine sa iti clarifici ce fel de jucarii iti doresti pentru copilul tau si care este limita de la care tu consideri ca aveti prea multe jucarii.
De exemplu, inainte sa-mi fi raspuns la aceste intrebari, deseori luam jucarii din impuls (al meu sau al copiilor), jucarii care doar aglomerau mai tare si imi dadeau o senzatie mai mare de disconfort.
Apoi am inceput sa trasez cat mai multe valori dupa care ne ghidam. Cand erau copiii mai mici, ma orientam spre jucarii care permit joaca libera si care nu au o parte electronica. Acum, de cand au mai crescut, cumparam mai ales jucarii care se potrivesc la amandoi (de exemplu lego sau jocurile de constructie cu magneti), dar si multe jocuri (board games), care sa le permita sa se joace impreuna, urmand anumite reguli si regulamente de joc.
2. Acolo unde e posibil, vorbeste si celorlalti despre deciziile tale
De exemplu, eu le-am povestit parintilor mei despre ce consideram noi ca sunt jucarii bune pentru copiii nostri. Ei fiind cei care le cumpara cel mai des cadouri copiilor.
Desigur, nu putem controla mereu aceste lucruri. Dar cadourile sunt ocazionale si le puteti gestiona punctual, atunci cand apar.
3. Magica rotire a jucariilor si jocurilor
Una dintre cele mai revolutionare strategii aplicate de mine a fost rotirea jucariilor!
Aveti nevoie de cateva cutii care se pot pune una peste alta intr-un colt de camera sau de debara. Puneti in ele jucariile, lasand afara doar cateva. Ocazional, scoateti o cutie noua, scoateti jucariile din ea, dar (foarte important) umpleti-o de indata cu jucariile vechi si puneti-o la loc.
Copiii mei se bucura mereu de cate o cutie “noua” de jucarii si jucariile vechi brusc devin super interesante si atragatoare.
La fel procedez si cu jocurile (board games) si puzzle-urile.
Sfat: cand depozitati astfel jucariile, aveti toate sansele ca cei mici sa uite de anumite dintre ele. Inainte sa le dati lor cutia, aruncati voi o privire prin ea si scoateti jucariile pe care vreti sa le scoateti din casa.
4. Implicati copiii in stransul jucariilor
Stiu, ati auzit sfatul asta de multe ori si stitit prea bine ca nu functioneaza. Da, nu functioneaza mereu. Dar repetand mereu, uneori da rezultate cand sunt mici si cu cat cresc, devine mai usor.
Am constatat ca atunci cand sunt nevoiti sa stranga dupa ei, sunt si ei mult mai atenti la ce jucarii folosesc cu adevarat. Si sunt mai deschisi sa renunte la ele, dar si stiu mai bine ce jucarii au si nu cer mereu altele noi.
5. Curatenie generala
Ocazional, scot toate jucariile – si chiar zic toate, inclusiv cele din cutiile pentru rotatii – si le luam una cate una si decidem ce pastram si ce nu. E un exercitiu foarte bun de facut cu copiii si ari fi surprinsi de rezultat.
La final am un sac de gunoi (maruntisuri sau jucarii care nu mai sunt bune) si un sac de donatii. Las afara cateva jucarii si restul le pun cutiile pentru rotatie.