Dupa cum se poate vedea si in dreapta, zilele astea citesc din nou Jokai Mor.
Am citit acum un an sau doi Diamantele negre, mi-a placut la nebunie, asa ca m-am decis sa-i citesc in cele din urma si cea mai faimoasa lucrare: Omul de aur.
Ei bine, pana acum (pag. 100) nu am fost impresionata peste masura. Da, Mor are un incredibil simt al umorului. Si descrierile sunt bune. Si povestea e interesanta.
Cred ca pana la urma, cea vinovata sunt eu. Sentimentul meu e ca simturile imi sunt alterate de literatura contemporana. Adica, dupa ce am citit carti intense (precum Sotron) in care fiecare cuvant pare pus acolo cu dublu/triplu/infinit sens, o literatura clasica mi se pare fada.
Compar un pic cu o teorie a vegetarienilor: ne excitam asa de mult simturile cu alimente nesanatoase ( carne, condimente artificiale, dulciuri), incat papilele isi pierd capacitatea de a mai simti si a se mai bucura de gusturile simple ale unui mar.
Si ca sa mai indrept un pic din raul savarsit, am decis sa fac ceea ce mi-a trezit mereu pasiunea pentru operele unui scriitor: sa aflu mai multe despre viata lor.
Mor a fost avocat. Il cunoaste in facultate pe Petofi si face parte din generatia pasoptista maghiara (deci si elevii unguri se chinuie cu pas’optul).
Are o viata personala foarte zbuciumata: se indragosteste de cea mai celebra actrita a vremii, frumoasa Roza Benke Laborfalvi. Se casatoresc la scurt timp, desi toti prietenii sai (mai ales Petofi) se opun acestei casnicii, pe motiv ca Roza avea o fiica nelegitima de 12 ani. Dar se pare ca nimic nu a stat in cale iubirii lor. Romantic, nu?
Ei bine, Mor il sustine pe Kossuth in revolutie impotriva dinastiei Habsurg. Acelasi Kossuth impotriva caruia lupta si Avram Iancu al nostru. Si dupa cum bine stiti, Kosuth a fost infrant, iar Mor urma sa fie inchis.
Ca sa nu ajunga la inchisoare, decide ca e mai bine sa se omoare. Dar frumoasa Roza ajunge la timp, il salveaza si fug impreuna dincolo de linia frontului….si traiesc fericiti impreuna pana la adanci batraneti.
Un alt detaliu pe care nu il stiam despre Mor este acela ca a scris un roman Science Fiction, atunci cand acest gen literar nici nu fusese definit.
Oricum, m-a fascinat mult mai mult pasionala poveste de dragoste dintre el si Roza, decat aceste detalii tehnice.
Acum citesc mai cu tragere de inima Omul de aur…o avea ceva legatura cu Midas?
si eu am luat de la pretena cartea asta OMUL DE AUR…dar pe blogul tau am ajuns asa…intamplator…
gata…am citit-o…e f buna
Ma bucur ca ti-a placut….but who are you? :))
UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE LUCRARI ALE LUI JOKAI ESTE „SI TOTUSI, PAMANTUL SE INVARTE” (ES MEGIS MOZOG A FOLD. DIN PACATE LUCRAREA NU S-A TRADUS IN LIMBA ROMANA. OMUL DE AUR ESTE O CARTE BUNA DAR NU REFLECTA MARETIA CREATOARE A LUI JOKAI.
@anonymous – cititorul meu din cristuru secuiesc? 🙂
da, stiu. cartea din pacate o am doar in maghiara si eu nu stapanesc suficient de bine limba sa ma aventurez intr-o asemenea lectura.
E a doua oara cand citesc ”Eppur si muove” de Jokai Mor, cartea se gaseste si in romana, eu am o varianta de la Editura Univers, Bucuresti, 1984.
@Gilliat – multumesc de informatii 🙂