untura-703x1024
Adeseori primesc pe blog intrebarea uimita despre motivele pentru care consum si gatesc cu grasimi – adica mai ales cu unt si untura.
 Daca multa lume a inceput sa afle despre pericolele margarinei, sunt inca putini cei care nu asociaza grasimile animale cu un colesterol ridicat. Probabil ati auzit si voi vorba aia: daca mananci margarina iti distrugi ficatul, iar daca alegi untura, iti distrugi inima. 
Astfel, alegerea devine „raul cel mai mic” sau o apatie generala: orice aleg, tot rau e.
 Ei bine, eu nu prea cred asta. Cred ca putem alege ceva mai bun: sa alegem variantele naturale si neprocesate.
 De aceea, m-am gandit sa va povestesc putin despre grasimi.
Vreau sa subliniez inainte ca nu sunt un expert. Incerc si eu sa citesc cat mai multe, sa invat cat mai multe si sa aleg ce consider eu ca este mai bun pentru noi. Eu va voi povesti mai jos de informatii gasite si de mine si e alegerea voastra daca urmati sa studiati in continuare problema sau nu. 
Nu impun nimanui punctul meu de vedere, iar acest articol este scris doar pentru a da un raspuns celor care ma intreaba de alegerea mea.

Cateva roluri esentiale ale grasimilor saturate in organism: s

anatate celulara, functionarea plamanilor si a rinichilor, sistem imunitar sanatos. protectia impotriva infectiilor, sanatatea inimii.
(sursa)

Grasimile saturate nu sunt un inamic al dietei! 
Multa lume le evita pentru ca asociaza grasimile cu kilogramele in plus. De fapt, grasimile naturale sunt necesare organismului pentru ca acesta sa functioneze optim. Lipsa de grasimi sanatoase determina organismul sa trimita in continuu semnale de foame si pofta de dulce. Ori, consumand alimente mai putin sanatoase, slabe in grasimi, nu va veti potoli foamea sau poftele.
 De aceea, o masa care contine grasimi naturale si sanatoase (ma refer aici de la unt, untura, lapte gras, pana la uleiuri de masline, in, susan presate la rece si ulei de cocos!) va va tine mult mai mult timp de foame si va asigura organismului nutrienti esentiali.
 Tipuri de grasimi
 Grasimi saturate – sunt de obicei solide la temperatura camerei si sunt recomandate pentru gatit.
Unt, untura, ulei de cocos, ulei de palmier.
Grasimi monosaturate– sunt lichide la temperatura camerei, dar devin solide la rece (in frigider)
Ulei de masline presat la rece – in salate sau gatit usor (totusi ii lipsesc anumiti nutrienti si nu trebuie sa fie singura sursa de grasimi din dieta!)
 Grasimi polisaturate – raman lichide si cand sunt racite
Uleiurile comerciale, rafinate (floarea soarelui, porumb) – ele sunt asociate cu o serie de boli moderne si devin mai periculoase la gatit
Uleiul de in – se foloseste doar crud, in salate si in cantitati mici
*****
 O serie de studii vin sa confirme consumul de grasimi saturate (chiar si in cantitati mari) ca fiind un ajutor pentru o viata mai sanatoasa:
 * populatia din nordul Indiei consuma de 17 ori mai multe grasimi animale decat cei din sud, cu toate acestea, au de 7 ori mai putini bolnavi de inima
* numeroase triburi din Africa au o dieta bazata in mare parte pe lapte, sange si carne de vaca; cu toate acestea nu prezinta boli de inima si au un nivel excelent de colesterol
*eschimosii care inca au o dieta traditionala, bazata mai ales grasimi animale nu prezinta boli de inima
* mai multe comunitati din zona Mediteranei au o incidenta foarte scazuta a bolilor de inima, desi au dieta foarte bogata in grasimi (consuma multa grasime de oaie, carnati, branza de capra)
* in Okinawa, unde media de viata la femei este de 84 de ani, localnicii gatesc multa carne de porc si fructe de mare, iar totul se gateste in untura
* longevitatea japonezilor este in general atribuita unei diete cu putine grasimi; este adevarat ca ei consuma putine lactate, dar consuma moderat oua, porc, pui si vita, dar mai ales consuma zi de zi peste si fructe de mare, ceea ce ridica foarte mult consumul zilnic de colesterol.
 * tarile cu cele mai longevive popoare, au si o dieta traditionala bogata in grasimi: Japonia, Elvetia, Austria si Grecia.
 Este foarte important de subliniat aici ca o dieta bogata in grasimi nu este singura responsabila pentru o sanatate buna. Este la fel de important de mentionat ca in toate aceste cazuri, consumul de alimente procesate este (cel mai probabil) zero!
Ceea ce as dori eu sa retinem este ca o alimentatie sanatoasa inseamna mult echilibru si alegeri naturale. In zadar consumati grasimi bune, daca dieta va este asezonata cu semipreparate si monoglutamat.
In aceasi idee, o dieta lipsita de grasimi poate deveni la fel de periculoasa. Iar acest articol nu este o pledoarie pentru grasimi animale: respect decizia celor care aleg sa fie vegetarieni. Doar ca e foarte important sa nu uitati ca o astfel de dieta are nevoie de grasimile ei (si le puteti dobandi din ulei de cocos si uleiuri presate la rece).
 Daca sunteti un om ca mine, care alege calea de mijloc, „cate putin din toate” nu se refera si la untura, dar si la margarina 🙂
Cate putin din toate, se refera si la grasimi, si la carne, dar si la legume, cereale si fructe.
Important e sa mentineti la minim produsele procesate din dieta. 

Atentie!
Vreau sa atrag atentia in mod deosebit asupra dietei bebelusilor si copiilor. Pentru ei grasimea este esentiala si mult mai importanta decat la adulti!

Am vazut cu groaza numeroase recomandari pentru o dieta scazuta in grasimi la copii. Va dau acest exemplu: cel mai complet si perfect aliment pentru un copil, laptele matern, contine peste 50% grasimi!
De aceea, o dieta scazuta in grasimi a fost asociata cu probleme de dezvoltare, imunitate scazuta si predispozitie pentru anumite boli (precum astmul).
Asadar, nu dati copiilor lapte degresat sau indoit cu apa. Cu cat mai smantanos, cu atat mai bine! 🙂 De asemenea, asigurati-va ca au prezente in dieta grasimi bune, printre care recomand in mod special ficatul de cod.