Probabil ca sunteti de acord cu mine cand spun: Ciocolata este probabil singurul aliment care merita sa fie incadrat intr-o grupa speciala. E adevarat ca nu este, dar multe dintre noi suntem de acord cu asta, nu-i asa?
Ciocolata are o putere incredibila sa ne faca sa ne simtim mai bine, e cremoasa si delicioasa si asta e motivul pentru ca ne trezim ca o mancam … des ( asta ca sa nu spunem…zilnic!).
De aici vine si dilema…
E ciocolata buna pentru noi?
Raspunsul este si da si nu.
Ciocolata a fost folosita de secole in tratamentul bronsitelor, disfunctiilor sexuale, epuizare fizica, anemie, depresii, mahmureala, probleme de memorie si concentrare si o multime de alte afectiuni.
De asemenea, ea contribuie la eliberarea unui neurotransmitor, numit serotonina, care ne face sa ne simtim bine imediat.
Dar, daca mancam o ciocolata de proasta calitate, pe langa serotonina din creier ne pricopsim si cu muuult zahar, calorii si ingrediente dubioase.
Cum sa mancam responsabil ciocolata
Viata ciocolatei incepe ca si boabe crude de cacao. Plina cu antioxidanti, minerale, vitamine si polifenoli, cacaoa este un superaliment. Insa, cu cat este mai procesata, cu atat boaba de cacao isi pierde din proprietati.
Care este atunci solutia pentru a manca o ciocolata sanatoasa, care sa ne aduca mai multe beneficii decat deservicii?
* Nu te teme de ciocolata neagra. Cu cat e mai neagra, cu atat e mai puternic efectul ei.
* Invata sa iti cunosti ciocolata. Procentul de pe ambalaj arata procentul ingredientului principal (cacao) din produsul finit. Pentru beneficii maxime, cauta o ciocolata cu un procent peste 75% cacao.
* Cauta sa fie o ciocolata cu cat mai putine ingrediente. Daca exista pe etichete substante care nu iti sunt cunoscute ( altele decat cacao, unt, lapte, zahar e clar ca respectivul produs e ceva care pare ciocolata, dar nu e).
Ar fi un motiv de mandrie sa le prezinti prietenilor sau familiei tale o ciocolata facuta de tine. Ce zici?
Ciocolata homemade
Ingrediente:
* 1 cana cacao pudra
* 1 cana nuci inmuiate ( oricare iti plac)
* ½ cana miere sau sirop de artar
* apa
* optional: fulgi de cocos, nuci, fructe uscate, ghimbir, menta sau orice alt ingredient te atrage atunci cand cumperi ciocolata din comert.
Preparare:
* Nucile inmuiate timp de 12 ore se proceseaza sub forma de pasta, adaugand putin apa, daca este necesar..
* Adaugati indulcitorul si pulsati impreuna cu amestecul de nuci.
* Adaugati pudra de cacao.
* Scoateti pasta rezultate si amestecati cu restul ingredientelor.
* Nivelati intr-o tava si dati la frigider pentru cel putin 4 ore sau peste noapte.
* Taiati ciocolata in forme patrate sau cum va place voua.
Numai buna de savurat.
Pofta buna si spor!
Reteta asta se incadreaza perfect in provocarea Dulce Romanie de luna asta 😀 Nu vrei sa participi la parada? Uite aici link-ul cu informatiile necesare: http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/10/provocarea-dulce-romanie-octombrie-2013.html
Trebuie neaparat sa incepeti sa folositi Pinterest pentru ca noi sa putem salva retetele acestea delicioase! Minunata reteta, multumim!