Incepeti mai intai cu stratul de mere: razaliti 1 kg de mere, amestecati cu 2 lingurite de scortisoara si 50 de grame de unt si intindeti compozitia intr-o tava. Dati la cuptor la foc potrivit pana cand se evapora zeama lasata de mere.
Intre timp pregatiti urmatorul strat – crema.
Frecati bine 6 galbenusuri de ou cu 250 g de zahar si 1 lingura de zahar vanilat. Adaugati incet apoi 1 litru de lapte in care at dizolvat 5 linguri de faina. Cand ati omogenizat amestecul, puneti vasul la bain-marie amestecand in continuu pana se ingroasa crema. Intindeti crema peste mere si dati in continuare la cuptor pana se formeaza o crusta.
Cu cele 6 albusuri ramase bateti o spuma cu 6 linguri de zahar. Cand s-a intarit, intindeti spuma peste crema si lasati la cuptor pana se rumeneste.
Scoateti din cuptor si lasati sa stea la loc racoros 24 de ore pana sa o taiati.
F ingenioasa reteta! Pana acum nu am intalnit prajitura de mere fara blat.
Arata foarte bine, si cred ca am s-o incerc in curand, pentru ca eplin spaisul de mere 🙂
Crezi ca ar merge in vase ceramice mai mici, cat o portie fiecare?
@Ina – nci eu. de aia am incercat-o si eu 🙂
@Rox – cred ca merge foarte bine n vase separate in care sa s fie servite, mai ales ca poti avea probleme cu partea de jos formata din mere la tava mare.
partea de sus de deasupra albusurilor ce este?
Am si eu reteta asta, e intr-adevar delicioasa 🙂
@ ana – asa se coloreaza albusul dat la cuptor.
@dryvotka – da, da, tare buna 🙂
daca nu va reuseste sa scoateti felii, incercati data viitoare sa puneti prima data, o foie de aluat fraged congelat. crema e defapt gudinca de vanilie, cea clasica care se foloseste traditional la crempita, de aceea va recomand sa puneti zaharul vanilat mult mai devreme in lapte pentru a se inmultii aroma. Albusul batut spuma ar trebui sa iasa o bezea…. de aceea il veti tine mai mult la cuptor la un foc foarte moale. daca mai aveti rabdare la final adugati zahar ars pisat (crantz), pentru a avea mai multe consistente…
prima reteta e defapt o budinca cu mere….
Ideea maea va trensforma defapt reteta, ai nevoie de imaginatie , nu de cantar la gatit!