0
4 In Uncategorized

De ce sa citim bebelusilor


Nu asteptati ca bebelusul dumneavoastra sa devina un copil care stie singur sa lege fraze si sa exprime idei pentru a incepe sa ii cititi. La fel cum nu asteptati pana la acest punct pentru a-i vorbi, la fel nu trebuie sa asteptati pana atunci sa il obisnuiti cu cititul, paginile cartilor si ritmicitatea si tonalitatea lecturii.

Cititorii se formeaza din fasa si dragostea de carti trebuie insuflata.

Aloca zilnic putin timp lecturii.

Citeste copilului chiar daca acesta nu intelege despre ce e vorba – conteaza insa vocea si imbratisarea ta. Cu cat creste copilul, el va deveni mai receptiv si la cartea in sine, la culori si la poze.

Daca la inceput nu e atent o vreme mai indelungata, nu il fortati. Transformati activitatea in una interactiva si distractiva si zi de zi copilul va putea fi atent mai multa vreme.

Citeste-i atata vreme cat pare interesat de carte. Aloca zilnic timp pentru 2-3 sesiuni de lectura, in functie de cheful celui mic.

Am tot vorbit pe acest blog despre importanta atasamentului, iar cititul este cu siguranta o modalitate de atasament, asigura crearea unei legaturi puternice intre copil si parinte.

Cu cat copilul creste este tot mai important ca timpul de lectura sa devina o rutina pentru a-l ajuta sa isi dezvolte vocabularul, abilitatile de comunicare si de memorare.

Cand ii citesti incearca sa urmaresti cu degetul pe pagina (randurile sau pozele) pentru a-l ajuta sa inteleaga ca paginile cartii au o poveste si implica-l in intoarcerea paginilor. De asemenea, cititul trebuie sa fie interactiv, astfel incat e recomandat sa te mai opresti sa il intrebi despre ceea ce vede pe pagina sau intelege din poveste.

Citindu-i si transformand cititul intr-un obicei vesel si de apropiere, copilul va asocia lectura cu o experienta emotionala pozitiva si cu siguranta va continua acest obicei si atunci cand va putea citi singur.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Andreea
  22/02/2012 at 16:05

  Imi place mult aceasta postare. Mi se pare foarte important sa citim copiilor nostri si, de asemenea, sa ne vada pe noi citind.

 • Reply
  ama
  23/02/2012 at 07:07

  Multumesc Andreea! Sper sa ma scriu pe subiectul acesta si sper sa se inspire cat mai multi tineri parinti 🙂

 • Reply
  Anonymous
  24/02/2012 at 22:01

  Buna. Vad ca ai o carte foarte interesanta. Cum se numeste?
  Ps. Apreciez ffff mult postarile tale din variile domenii… Multumesc

 • Reply
  ama
  27/02/2012 at 05:22

  Ma bucur mult ca iti sunt utile postarile mele 🙂

  Cartea se numeste Povestioare de alint si o recomandam (eu si Natalia :))) cu mare drag!

 • Leave a Reply