De ce este importanta rutina in perioadele dificile + PDF gratuit pentru structurarea zilei
Perioadele dificile pot aparea in viata noastra oricand. Ele pot avea diverse cauze, pot fi private sau colective. Si deseori se pot chiar suprapune. Stresul ne poate acapara complet gandurile, sa resimtim teama sau descurajare, sa simtim nevoia sa facem ceva concret sau sa nu ne ridicam din pat toata ziua.
Sunt multe sfaturi bune pentru a iesi din astfel de perioade. Dar una din cele mai la indemana solutii este de a ne tine de o rutina zilnica.
Chiar si cei care nu apreciaza rutina pot simti in perioadele dificile ca sunt ajutati daca adopta anumite obiceiuri care sa ii sprijine si care sa ii ajute sa alunge gandurile negre. 

Pana ce si in perioadele extrem de dificile, de stres intens, atunci cand reusesti sa dai o structura zilei tale, aceasta te va ajuta sa fi mai activa si sa ai mai putin timp in care sa te concentrezi pe gandurile negre. 

Beneficiile rutinei sunt recunoscute deja de mai multe studii. Rutina poate sustine sanatatea mentala, te ajuta sa reduci stresul si anxietatea, sa fi mai productiva si sa ai o putere de concentrare mai mare. Cand incluzi in rutina ta obiceiuri sanatoase, atunci aceasta te va ajuta si sa devii mai sanatoasa pe termen lung.

Cum sa incepi?


Sa plecam de la ideea ca esti intr-un punct extrem de dificil al vietii tale, in care te simti coplesita si depasita.
Un bun punct de plecare este sa setezi cateva obiective/obiceiuri de baza. De exemplu, sa creezi un program sanatos de somn (ora la care ar trebui sa te culci si sa te trezesti), orele de masa si eventual un plan clar de activitati fizice sau timp petrecut in natura.
Scrie aceste lucruri. Te poti folosi de un whiteboard (mai ales daca vrei ca planul tau sa afie cunoscut si sa te responsabilizezi mai mult astfel) sau de o agenda.
Eu prefer agendele, mai ales ca imi place sa includ si numeroase liste si sa le colorez. Folosesc pixuri in diferite culori, carioci sau creioane.
Indiferent de mediu, este important sa gasesti o varianta care iti este tie de ajutor.  

Ceea ce este important este sa reusesti sa iti creezi o rutina care sa ofere zilei tale putin mai multa structura.
Desigur, nu putem controla totul, de aceea trebuie sa te concentrezi pe lucrurile ce stau in puterea ta! 

Include in rutina ta zilnica si activitati recunoscute pentru ca reduc stresul, cum ar fi: activitatea fizica, somn suficient, mese echilibrate, timp petrecut cu prietenii si/sau familia, timp dedicat unor activitati care iti fac placere.
Daca nu ai hobby-uri in acest moment, nu te descuraja. Cauta sa faci ceva cu mainile. Poti imbina listele cu desenul (asa cum povesteam mai sus), poti adopta activitati recunoscute pentru reducerea stresului, precum coloratul, pictatul, tricotatul, crosetatul, impaslirea lanii, graadinaritul (chiar si in balcon) etc.
Foarte important! Nu trebuie sa faci bine sau perfect aceste mici proiecte. Conteaza doar sa iti dedici timpul unei activitati care iti face placere. 

Pregateste o lista cu obiceiurile pe care vrei sa le adaugi rutinei tale zilnice.
Iti ofer cadou aici o structura care sa te sprijine sa iti structurezi mai usor ziua. 

Nu te descuraja! Vor fi zile mai bune si zile mai rele, conteaza insa sa stii care iti sunt obiectivele si sa te intorci mereu spre ele.