Cred ca toti constientizam importanta comunicarii in viata de zi cu zi. Unii dintre noi chiar credem ca stim sa comunicam. Unii lucram in domenii unde comunicarea este vitala si este ridicata la nivel de arta. Participam la training-uri, citim lucrari de specialitate, ne analizam si supraveghem intr-un mod draconic limbajul trupului, toate pentru a ne asigura ca suntem capabili sa transmitem celor din jur mesajul dorit. Dar cum ne explicam daca dupa toate aceste studii, analize, exercitii ramane un gol… in comunicare?
Daca sunteti in cautarea unei scurtaturi catre o comunicare impecabila cu cei din jur, nu este aceasta carte ceea ce cautati. Salome ne invata insa cum sa facem primii pasi, pornind chiar de la noi. Daca m-as asculta, m-as intelege este o introspectie din diverse unghiuri si tratand numeroase aspecte ale deficientelor de comunicare cu noi insine.
Folosindu-se de numeroase exemple concrete, Salome ne ofera un bogat tablou al simptomatologiei carentelor de autocunoastere. Cele mai multe exemple risca sa para clisee, dar aceasta nu este decat o dovada in plus a puterii si raspandirii “bolilor” provenite din lipsa de comunicare cu propria persoana.
Salome se concentreaza pe identificarea nevoilor si cailor de comunicare in doua ipostaze: cea a relatiei cu familia si cea dintr-o relatie amoroasa. Luand in vedere incarcatura emotionala a ambelor, ele creeaza cu atat mai multe probleme si necesita cu atat mai multa atentie din partea noastra.
Cu accente de psihanaliza si poezie, Daca m-as asculta, m-as intelege este o lectura captivanta si fermecatoare tocmai prin frecventa cu care ne identificam cu cazurile prezentate de Salome si prin simplitatea solutilor oferite de el. Citind aceasta carte esti in permanenta sub imperiul uimirii-revelatoare (”De ce nu m-am gandit si eu la asta?!”) si realizezi cat de la indemana iti este sa comunici eficient cu tine insuti si, probabil cel mai important aspect, de cata suferinta te poti salva astfel.
*recenzie aparuta si pe bookblog