Din punctul meu de vedere, indiferent de sunteti bucatar profesionist sau amator, cutitul este cel mai important accesoriu pe care il puteti avea intr-o bucatarie.
Stiu ca sunt tot soiul de ustensile mai mult sau mai putin la moda, dar ele sunt menite doar sa va usureze viata, doar cutitul este acel ceva din bucatarie care este absolut necesar si care trebuie sa fie unul calitativ.
In bucataria mea au fost mai mereu cutite profesionale. Le-am primit cadou (e cel mai potrivit cadou!), unul cate unul si am strans vreo 4 de diverse dimensiuni. Acum 6 luni, am primit cadou si un set de cutite Fiskars – 5 cutite, considerate „pachetul” de baza pentru orice bucatarie.
De cand am pus mana pe cele de la Fiskars le-am uitat pe celelalte. De fapt, m-am decis sa scriu acest articol dupa ce ieri am gasit intamplator unul dintre cutitele mele, ratacit. Era unul dintre cutitele cu care as fi dormit sub perna de nu era asa de ascutit :)), si acum, in ultima jumatate de an, nici nu i-am remarcat lipsa.
In plus, de cate ori am plecat de acasa sau am vizitat alte bucatarii si am dat o mana de ajutor, am realizat ca lipsa unui cutit cu adevarat bun ma lasa aproape ciunga. La propriu si la figurat. Pentru ca, paradoxal, un cutit bun inseamna mai putine accidente.
Dar sa nu arde etapele si hai sa va povestesc de ce, din punctul meu de vedere, este esential sa aveti cutite bune in bucatarie.
1. Lucrati mai repede si mai eficient
Daca vorbim de un set de baza, el va contine cutite speciale pentru curatat legume, tocat, taiat painea etc. Credeti-ma conteaza!
Mi se strange sufletul cand vad oameni curatand o ceapa cu un cutit cu lama de 20 de cm. Cand sunt nevoita sa fac asta, mie una imi ia o eternitate. Sau sa curat un cartof cu asa ceva. Grrr.
Un cutit mic, foarte ascutit, cu varful ascutit si puternic. Cand il iau in mana, se potriveste perfect pe mana mea, devine ca o extensie naturala. Daca ar fi un concurs de curatat legume, garantat bat pe oricine la viteza si eficienta cu asa ceva in mana! 🙂
La fel, acest cutit devine inutil cand ceapa e gata curatata si gata de tocat. Adica te poti chinui cu el, dar iti mananci sufletul direct de pe tocator si ceapa nu va fi tocata, ci ciopartita.
2. Taiati curat si bine
Cand vine vorba insa de munca grea, cutitul bucatarului sau un Santoku sunt esentiale. De fapt, daca e sa va recomand un singur cutit in care sa investiti, ar fi unul dintre acestea. Oricum sunt convinsa ca apoi le veti cumpara si pe celelalte, mai ales dupa ce le veti fi testat la muncile grele.
Dincolo de precizia taierii, faptul ca face cutitul mai mult din jumatate din munca ta (deci efortul fizic este mult redus), pentru mine este foarte important sa am carnea taiata corect. In momentul in care cutitul nu cresteaza carnea, cand – pentru a o taia – am nevoie de miscari repetate, carnea este sfasiata, fibra la fel si risc sa nu se mai gateasca cum trebuie, sa devina atoasa.
In plus, cui ii place sa transeze prost o bucata frumoasa de animal?!
3. Mai putine accidente
Paradoxal. Cand am primit acest set de cutite, prima reactie a mamei a fost „Na, sa vezi ce o sa te tai acum!”
Drept sa spun, nu m-am taiat nici mancar o data in jumatate de an. Si motivul este simplu: in bucatarie nu ne taiem din neatentie, ci sunt sanse mai mari daca va aluneca/ricoseaza cutitul si va taie. Si asta doar cand nu taie bine.
Logica e simpla: cand un cutit nu isi face treaba cum trebuie, compensam cu presiune suplimentara. Apasandu-l, nu il mai controlam la fel de bine si este foarte usor sa il scapam de sub control. Si acesta e ultimul lucru pe care il doriti cand manuiti un cutit.
Cand cutitul are o lama buna, presiunea nu mai este necesara. Da, poate si el sa va alunece, puteti fi neatenti, dar pentru ca nu il apasati cand lucrati cu el este mult mai usor sa ii controlati traiectoria.
Imi veti spune ca la Masterchef, in prima etapa, cand concurentii primesc cutite bune e un adevarat carnagiu pe platou. Pai da. Asta imi dovedeste mie teoria: ei aplica presiune inutila cand folosesc un cutit si astfel nu il mai pot controla la fel de bine. Cand va obisnuiti cu un cutit adevarat veti vedea ca accidentele vor scadea foarte mult!
Concluzie
Cand porniti sa va cumparati un cutit nou, incercati sa il „probati” inainte. Si nu tocand, ci tinandu-l in mana: incercati sa vedeti care cutit va este cel mai confortabil, incercati mai multe tipuri. Orientati-va dupa:
1. Lungimea lamei (Eu am crezut (eronat !!!) ca daca sunt scunda si am mainile micute, voi fi mai indemanatica cu un cutit cu lama mica! Ei bine, nu! Cel mai bine ma descurc cu un cutit Santoku cu lama de 17 cm)
2. Greutatea cutitului – daca petreceti ceva mai mult timp in bucatarie, mergeti pe o varianta ceva mai grea care sa preia din efort.
*Un articol complex despre cutite gasiti aici, alaturi de cateva grafice extrem de utile.
Mare dreptate ai! LA fel patesc si eu cand merg in vizita la cineva. Si cand stiu ca o sa ajut la gatit imi iau cu mine trei cutite: cutitul imens al bucatarului, unul mic pt curatat legume si curatatorul de cartofi fara de care nu pot trai 😀
Mereu sunt privita ca o ciudata! 😀
:))) acum nu ma mai simt eu atata de ciudata! <3
Excelent postul. Toate chestiile de baza pe care ar trebuii sa le știe toată lumea
Personal, folosesc cuțitul mare (chef knife) de 20cm probabil 99% din situații. Restul de 1% folosesc un cuțit mare de tăiat pâine.
Chestia cu încercatul cuțitului pentru greutate și balanța este cruciala.
Singura chestie pe care as adauga-o este ca este foarte important sa înveți cum sa folosești mana cu care ți ce tai ( mana stânga dacă nu ești stângaci ), ca sa reduci accidentele.
Multumesc mult de completare. Da, ai dreptate cu mana stanga. Uitasem de ea :))