Kefirul se prepara dintr-o ciuperca.
Aceasta ciuperca este asemanatoare unui buchetel de conopida, dar dupa multe hraniri eu am avut si un kefir asemenator unei dantele cu marginile ondulate.
Ciuperca de kefir se pune in lapte si dupa aproximativ 48 de ore este gata bautura.
Iata cum prepar eu kefirul
Ustensile necesare
–
un borcan de plastic sau sticla, o bucata de panza
– un vas de plastic sau sticla, o strecuratoare, o sita, o lingura de lemn
Pasul 1 Se pregateste ciuperca.
Eu o spal bine in strecuratore cu un jet de apa rece sau calduta.
Pasul 2 Se pune ciuperca in borcan si se toarna peste laptele rece sau caldut. Se acopera cu bucata de panza si se pune intr-un loc intunecos pentru aproximativ 48 ore.
Pasul 3 Dupa 48 de ore se aseaza intr-un vas sita si deasupra lui se goleste prin strecuratoare bautura. Se amesteca usor cu o lingura de lemn pana raman doar ciupercile.
Acestea se spala si se reia procesul de la pasul 1.
Pasul 4 Kefirul trecut prin strecuratoare trebuie sa fie acum in sita. Cu miscari energice amestecati cu spatele lingurii in kefir, astfel incat sa il treceti prin sita.
De ce se procedeaza asa? Simplu: prin strecuratoare mai pot trece micile ciupercute, dar nu si prin sita. In plus, aplicand aceasta metoda kefirul devine mai cremos.
Pasul 5 Bautura astfel obtinuta se depoziteaza la rece.
Alte cateva sfaturi
Tratati ciuperca de kefir ca pe un organism viu: trebuie hranita, nu ii place caldura excesiva, se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei, iar la rece isi incetineste cresterea.
Puteti alege cat de acra vretis a fie bautura in functie de timpul in care lasati ciuperca in lapte – 24 de ore mai dulce, 48 de ore mai acru.
O puteti congela. Cand vreti sa o folositi sa o decongelati lent, la frigider.
Nu folositi in preparare accesorii de metal – doar plastic si sticla.
Daca plecati undeva in concediu sau pur si simplu vreti sa prelungiti perioada in care se prepara kefirul, puneti kefirul intr-un pahar cu lapte la frigider. Ii incetiniti dezvoltarea, dar ii asigurati si hrana necesara pentru zilele in care lipsiti.
Eu folosesc cam o lingura la aproximativ 800 ml lapte si il tin 48 de ore la temperatura camerei.
De ce e bun kefirul?
Kefirul este un produs lactat, asemanator unui iaurt de baut, dar cu un gust mai intepator si cu o valoare mult mai mare pentru sanatate!
Pentru rezultate cat mai bune se recomanda prepararea kefirului din lapte integral, nepasteurizat, crud.
Poate fi lapte de vaca, de capra sau chiar si lapte de cocos!
Bacteriile formate in kefir sunt cruciale in restabilirea unei flore sanatoase in intestin, iar mediul acid pe care il creaza este potrivnic parazitiilor.
Astfel, kefirul este extrem de important in dieta copiilor, intarindu-le sistemul imunitar si actionand ca un veritabil antibiotic natural!
Kefirul contine triptofan, un amoniacid esential care ajuta (impreuna cu vit. B6) la calmarea sistemului nervos; calciu, mageziu, vit. B6, B1, B 12, fosfor etc
Din pacate nu stiu de unde se poate achizitiona ciuperca. Pana acum am auzit doar de ciuperca transmisa de la un utilizator la altul.
ar fi bine sa am si ciuperca:D ador chefirul, mai mult decat iaurtul
In Cluj pot dona eu Kefir de lapte si de apa (de apa am o groaza, de obicei arunc la fiecare schimbare de apa).
Interesante informatii…
Ce ma surprinde, e ca la mine e gata in numai 12h.
Dar cand e mica ciuperca folosesc putin lapte, daca e inmultita pun mai mult. Cu cat se tine mai mult cu atat e mai intepator, acru, de aceea imi place sa folosesc putin lapte, se face repede iaurt si nu atat de acru. Il tin pana cand nu se mai misca laptele, pare ca si cum ar fi inchegat, asa sunt sigura ca nu se acreste si obtin exact laptele sana de altadata…
Numai bine.
la un sarci cu gogu gasesti colonii de cumparat. in general, cum ai spus. se transmite de la unul la altul.
Postul tau m-a mobilizat si am facut rost de ciuperca. L-am facut pentru prima data din lapte de capra crud, l-am tinut 48 ore si a iesit destul de lichid si acru. Nu prea vad cu l-ar manca strumfii mei de 3 respectiv 1.5 ani, poate ne dai cateva idei de combinatii care sa fie pe gustul copiilor?
Multumim
Eu ii dau fetitei mele ca atare, sa bea, din pahar cu pai sau cu cioc. Poti insa incerca combinatii cu diverse fructe, sa adaugi miere, cereale.
Eu am mai facut si inghetata cu kefir (e reteta pe blog, publicata nu cu mult timp in urma).
Poti lasa si mai putin, sa nu iasa atat de acru. Desi eu am inteles ca e nevoie de 48 de ore sa se faca procesul de fermentare complet…
multumesc de sugestii,probabil inghetata va fi urmatorul pas, si sa-l las mai putin la fermentare pentru a nu fi chiar asa acru. Acum fac in paralel chefir de apa si de lapte,sper sa ma tin de ambele cat mai mult :).
Dana
multumim de articol, Ana ai putea sa-mi dai un mail pe ptioana@gmail.com, nu ti-am gasit adresa de mail, sa intram in contact. As dori si eu o ciuperca de chefir, vin la inceputul lunii Octombrie in Cluj 🙂 Multumesc!
Foarte interesant blogul tau, il urmaresc cu placere. Multa sanatate familiei tale frumoase!
Am o intrebare, ai consumat kefir in sarcina sau cunosti ceva contraindicatii pentru acest lucru?
Multumesc
Multumesc mult Simona! 🙂
Eu nu am auzit de contraindicatii pentru kefir in sarcina. O problema ar fi in ce fel de lapte se face kefirul, ptr ca in sarcina se considera periculos consumul de lactate crude (din cauza listeriei).
Pe de alta parte, se spune ca kefirul nu creste in lapte "murdar".
Totusi, kefirul creste si in lapte pasteurizat, deci depinde doar de decizia gravidei.
Eu una nu am consumat lactate crude in sarcina, dar nu stiu daca voi reusi la o a doua sarcina :)))
Buna ziua, As dori si eu ciperca de chefir. Imi poate oferi cineva? ( sunt in Bucuresti)
Adinusha, intra in acest grup, pe facebook. Sunt o gramada de donatori de ciuperci de kefir, de apa sau kombucha. Sigur vei gasi pe cineva din Bucuresti dispus sa doneze.
https://www.facebook.com/groups/kefir.romania/
Buna tuturor!
Cu ceva timp in urma am fost si eu in situatia de a cauta o sursa de ciuperca, refuzata fiind de cunoscutii mai putin dornici sa o imparta pe cea proprie, asa ca la o scurta cautare, am gasit un grup (yahoo) unde sunt trecute adresele tuturor "donatorilor voluntari de ciuperca" grupati pe orase.
Las aici link-ul in speranta ca va este de folos , cu multumirile de rigoare domnisoarei necunoscute care a fost atat de draguta sa ma ajute:
Chefir_Romania@yahoogroups.com
Cu drag, Daiana
Buna ziua!Am primit de la de la cineva ciuperca de lapte si va rog sa imi spuneti in detaliu cu o pot conserva in congelator fara nici un risc.Sper ca si el la randul meu sa ajung sa o donez la randul meu.
Buna ziua!Va rog ma imi spuneti concret si in detaliu cum se poate conserva ciuperca de lapte in congelator.
Cand va hotarati sa o congelati, o spalati bine, o scurgeti de apa si o puneti in punguta si o congelati. Cand doriti sa o decongelati, scoateti punguta si o puneti intr-un borcan si o lasati sa se decongeleze incet in frigider. Dupa ce s-a decongelat, o spalati si o puneti in lapte 🙂
Cel mai simplu mod de a achizitiona ciuperca de chefir, la care sigur nu v-ai gandit e sa luati un borcan de chefir de la magazin, mancati-l, in afara de ultima lingura pe care o puneti in lapte, si acolo e ciuperca de chefir, in doua zile e gata chefirul.
ofer chefir de apa (cristale japoneze)in schimbul chefirului de lapte.Cluj-Napoca Email: kuyu16@yahoo.com
<>
Daca tu ai impresia ca in comert se gaseste kefir, te inseli :)))
Bine v-am gasit si felicitari pentru blog. Eu sunt fan al ceaiului de kombuchea si mi-as dori sa incerc si kefirul de lapte…poate doreste cineva sa facem schimb???…sper sa nu te superi Ama 🙂 cam.camy40@yahoo.com este adresa unde putem stabili detaliile…eu sunt din Bucuresti/Crangasi. Sanatate tuturor!
Stiati ca in Kefir are loc si o fermentatie alcoolica? Unele kefiruri pot avea intre 0,08-2% alcool.
pt anonim : si ce dk? sunt atatea produse kr prezinta fermentatie alcoolica, sau alcool, incat dk vrei sa nu le folosesti , risti sa nu te mai hranesti sanatos(dk mai e posibil cu adevarat). inclusiv metabolizarea zaharurilor din fructe are k rezultat o anumita cantitate de alcool. eu inca nu am gasit un studiu kr sa demonstreze k alcoolul rezultat in urma unei fermentatii alcoolice, k rezultat secundar si groaznica cantitate de 0,…% ar fi daunator sanatatii.
articole de acest gen, atat de frumos prezentate, ar trebui apreciate si nu introduse comentarii sententioase.
multumesc pt articol si comentarii
eu am aceasta ciuperca de 2 luni.consum zilnic cite 300ml,dimineata pe stomacul gol.nu stiu daca este bine sau nu dar ma simt foarte bine.dupa 2 luni va pot spune cu siguranta ca mi-a scazut tensiunea de la 145/90 la 120/70.cine doreste sa consume kefir eu donez cca10 portii de ciuperca pt aproximativ 10 l lapte.cei interesati pot sa ma sune pe telefon 0733965599.