Cum sa speli si sa dezinfectezi lenjeria de pat
In ultimul an, din cauza pandemiei, subiectul dezinfectarii a devenit unul la care ne gandim zilnic. Desi spalatul pe maini era un lucru firesc si inainte, am inceput sa avem peste tot dezinfectanti sau lampe uv de sterilizare.
Dar cand cineva se imbolnaveste, masurile pe care trebuie sa le luam sunt mai complexe. Si aici nu ma refer neaparat la Covid-19, ci la si alte gripe, raceli sau boli virale.
Iar cand esti bolnav, patul este locul in care iti petreci cel mai mult timp. Un pat confortabil si o lenjerie curata pot aduce mult confort celui bolnav. Si desi este important sa le mentii curate, este important si sa protejezi pe ceilalti din casa de boala. Si chiar daca poti intretine camera prin aerisiri frecvente, dezinfectanti cu diverse utilizari sau un sterilizator uv, lenjeria de pat necesita adeseori o grija aparte.
Cand vine vorba de lenjeria unui bolnav, e recomandabil sa folosesti lenjerie simpla, alba, de bumbac. In primul rand, este important ca lenjeria sa fie din un material natural si care sa permita pielii sa respire (ultimul lucru pe care ti-l doresti cand esti febril si transpirat este o lenjerie de pat incomoda). Apoi, este preferabil sa fie alba pentru a o putea trata si cu detergenti dezinfectanti mai puternici si pentru a o putea spala la temperaturi inalte.
Cum sa speli si sa dezinfectezi lenjeria de pat
Pentru a dezinfecta lenjeriile de pat, trebuie sa le speli la temperaturi inalte si sa folosesti detergent speciali de dezinfectare, pe care ii alegi in functie de materialul si culoarea lenjeriei. O solutie ar fi si sa adaugi si o ceasca apa oxigenta la ciclul de spalare.
La uscare, soarele este un minunat dezinfectant. Dar in lipsa lui, poti opta pentru un program cu grade ridicate la uscatorul de haine.
Cum indepartezi petele de medicamente
Siropurile pot lasa pete urate pe pijamale si lenjeria de pat. Pentru a le indeparta, pune zona patata sub un jet de apa rece, astfel incat sa clatesti cat mai mult posibil din siropul din tesatura.
Umple o cescuta pana la jumatate cu spirt si adauga o lingura de otet alb. Tamponeaza acest amestec pe pata, pe ambele parti ale tesaturii. Freaca usor si indeparteaza cat poti de mult din pata.
Lasa la inmoi peste noapte. Daca dimineata pata persista si culoarea lenjeriei/pijamalei iti permite, foloseste detergenti pe baza de clor si utilizeaza-i in functie de indicatiile de pe ambalaj.
Cum indepartezi petele de voma
Accidente se intampla si e important sa stii dinainte cum sa actionezi.
In primul rand, incearca sa folosesti manusi, pentru a evita o eventuala imbolnavire. Apoi, cu o bucata de plastic mai tare, aduna cat de mult poti din solide.
Nu freca la acest punct cu o carpa, pentru ca aceasta nu va face decat sa duca si mai adanc pata in tesatura.
Cat de curand este posibil, du pijamaua/lenjeria la baie si clateste-o sub un jet puternic de apa rece. Este foarte important ca apa sa fie rece (cea calda/fierbinte nu va face altceva decat sa fixeze si mai bine pata!) si, de asemenea, este important ca jetul de apa sa il aplici pe dosul tesaturii, astfel incat sa te asiguri ca scoti cat de multi poti din tesatura.
Dupa acest pas, baga pijamaua/lenjeria la spalat si spala cu ciclul obisnuit. Daca este vorba despre un virus transmisibil, atunci foloseste un detergent dezinfectant.
Si nu in ultimul rand, este important sa dezinfectezi si masina de spalat haine.
Acest lucru poti sa il faci periodic, chiar si cand nu sunt bolnavi in familie.
Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi un detergent pe baza de clor in masina (in ambele compartimente de detergenti) si sa setezi temperatura cea mai mare. Lasa masina sa faca un ciclu complet de spalara (cu cuva goala), cu extra-clatire.
Multa sanatate!