cum sa pregatesti legumele pentru toata saptamana

 

Sa facem un mic exercitiu. Este o zi oarecare din timpul saptamanii. Ne-am trezit cu cele mai bune intentii, sa fim eficiente si sa gatim o masa plina de legume sanatoase. Doar ca….se apropie ora cinei si lucrurile incep sa se precipite. Copiii au nevoie de atentie, fix atunci au nevoie de toate si nimic nu le intra in gratii, suntem deja obosite, ne este foame si doar vrem sa scapam mai repede, sa treaca cina si ne relaxam.
Si in toata acea nebunie, ne amintim ca ar merge si un morcov la orezul ala. Dar….ia atat de mult sa il cureti, sa il toci. Un singur morcov, parca nici sa mudaresti cutite si tocator pentru el nu merita. De robot nici nu poate fi vorba! Asa ca, o lasi balta. Iese buna mancarea si fara morcovul ala.
Dar cate astfel de compromisuri ai facut la graba sau la oboseala?
Eu multe. Sunt prima sa recunosc.




De aceea, va prezint planul de valorificare a bunatatilor din piata si de organizare a meniului pe o saptamana in mai putin de o ora!

Chiar functioneaza. Ajunge sa incercati o data si imi veti da dreptate. Viata in bucatarie chiar poate fi mai usoara cu cateva electrocasnice moderne si putina organizare! 🙂
De ce aveti nevoie?
1. Faceti piata si umpleti sacosele de bunatati de sezon de la tarani.

2. Veniti acasa si rasfirati cumparaturile in fata voastra. Faceti un mic plan de bataie, o structura de meniu in care sa fie loc si de mancarurile favorite ale familiei, dar si de retete noi. Ganditi-va la combinatii din ce ati cumparat.
Cand gatiti, poate nu tocati un morcov si o mana de varza, cam cat ar fi nevoie pentru un orez chinezesc. Dar acum puteti face asta!
De exemplu, daca ati luat o varza maricica, faceti asa:
*jumatate pentru a salata de varza proaspata (nu o congelati!)
*o mana de varza taiata fideluta pentru orez chinezesc
*ce mai ramane pentru o ciorba de varza (+ radacinoase)

3. Pregatiti un asemenea robot de bucatarie (cu mai multe lame si functii, pentru a toca legumele in functie de ce vreti sa faceti cu ele)
De exemplu, taiati feliute sau dati pe razatoarea mare sau mica.
In timpul saptamanii, cand aveti nevoie de cantitati mici, cel mai probabil nici nu mai scoateti robotul. In astfel de momente insa, el este cel mai eficient si chiar puteti sa va bucurati de utilitatea lui.

4. Apucati-va de spalat, curatat si tocat. 

Umpleti pungi de congelator cu amestecul dorit de ingrediente. Amestecul il faceti in functie de ce ati gasit in piata, meniul ales, dar nu uitati sa va folositi si de stocurile din congelator! De exemplu, eu am multa fasole verde, si adaug cate o mana si la supa de carne pentru ca mi se pare ca ii da o aroma buna.

***In poza de mai sus, eu am pregatit doua pungi de legume pentru supa de carne (morcovi, patrunjel, telina, pastarnac, gulie, verdeata, fasole verde, ardei), o punga pentru ciorba (radacinoase ca in cealalta punga, doar ca tocate, verdeata tocata, si mazare gata congelata), o punga pentru orez chinezesc (morcov si varza), o punga de radacinoase pentru slow cooker (taiate bucati mari).
Dar aceste pungi variaza de la saptamana la saptamana.

Concentrata doar pe curatat si tocat, treaba merge mult mai repede decat daca as face acelasi lucru, in episoade scurte, ori de cate ori gatesc. In mai putin de o ora, pungile sunt gata sa intre in congelator.
Si mai sunt inca doua beneficii:
1. Reduceti pierderile in bucatarie! Preparand rapid ingredientele, nu mai riscati sa se strice si sa fiti nevoiti sa le aruncati. Poate nu voi face doua supe de carne in aceasta saptamana. Nu e o problema! Nu se strica legumele, le folosesc saptamana ce vine.
2. Mancati mult mai variat si puteti introduce legume (in cantitati micute) in mai multe mancaruri.

V-am convins?
Astept povestile voastre 🙂