Cum sa iti organizezi portofelul
Am scris despre multe sfaturi de organizare pe acest blog, dar pana acum nu am atins niciodata subiectul portofelului. Poate tocmai pentru ca pare ceva neglijabil, ceva ce utilizam zilnic si cumva ajungem sa il neglijam tocmai din cauza utilizarii extrem de frecvente.

In ultimii ani, rolul portofelului a crescut foarte mult. Portofelul nu mai este doar despre bani, ci contine o multitudine de carduri, acte, legitimatii etc, lucruri importante pentru orice iesire din casa.
In trecut, aveam o colectie de portofele, pe care le asortam la poseta si chiar si la ceas. Dar cu cat portofelul a inceput sa se umple de tot mai multe carduri si acte, m-am orientat spre un portofel mai mare, mai practic si in care sa pot tine toate lucrurile importante.

Cu toate acestea, portofelele tind si sa se aglomereze repede. De la bani pusi in graba, dezordonat, la chitante si pana la carti de vizita, portofelul poate scapa usor de sub control. Iar daca ajungi la casa unui magazin si trebuie sa cauti grabit prin portofel sa gasesti banii potriviti, cardul bancar sau cardul magazinului, atunci e un semn clar ca e nevoie sa faci putina ordine si – chiar mai important – sa organizezi in asa fel portofelul incat sa stii mereu unde sunt lucrurile importante.

Cum sa iti organizezi portofelul


Pasul 1 – scoate tot din portofel

Scoate tot din portofel, goleste toate compartimentele si buzunarele. Arunca tot ce nu mai este util (chitante vechi, bonuri, carti de vizita luate doar din politete etc).

Pasul 2 – creeaza categorii

Cu tot continutul portofelului pe masa, in fata ta, grupeaza totul in categorii clare.
De exemplu:
*Bancnote
*Monede
*Card bancar
*Card de cumparaturi (de la diferite farmacii/magazine)
*Card de acces/legitimatii/abonamente
*Chitante/bonuri (daca trebuie sau vrei sa le pastrezi dupa ce faci cumparaturi)
*Carti de vizita (personale) s.a.m.d.

Pasul 3 – pune lucrurile la loc ordonate dupa categoriile alese de tine

Portofelele pot avea diferite impartiri, dar de obicei au cateva caracteristici similare.
De exemplu, in mijloc au 1-3 compartimente mari pentru bancnote si locuri pentru carduri pe ambele parti (de obicei 4-6 locuri pe fiecare parte, in functie de cat de „bogat” este design-ul).

*Bancnotele
Pune la loc bancnotele in compartimentele mari din mijloc. Incearca sa pui banii in ordine valorica. De exemplu, in un buzunar poti tine bancnotele de valoare mai mica (de 1, 5 si 10 lei), iar in altul pe cele cu valoare mai mare. Astfel, nu risti sa cauti dupa o bancnota de 1 leu in locul gresit.
Bancnotele de valoare mare (100 lei+) aleg sa le tin intr-un buzunar mare din spatele sectiunii pentru carduri de credit. Prefer sa nu am bani de valoare mare in loc vizibil in portofel.

*Monedele
Locul monedelor este de obicei intr-un compartiment din mijloc sau unul lateral, care are un sistem separat de inchidere. Chiar daca nu folosesti monede, tot ai nevoie uneori de ele pentru cosuri de cumparaturi, deci e bine sa ai 1-2 mereu la indemana.

*Cardurile/legitimatiile/cartile de vizita
Organizeaza cardurile in functie de tip. De obicei, locurile pentru carduri sunt plasate de o parte si de alta a portofelului.
Tineti pe o parte carduri care va sunt necesare la cumparaturi (card bancar, carduri de feidelitate etc) si pe cealalta parte carduri si legitimatii diverse. Daca locul va permite, puteti tine in un compartiment si cateva carti de vizita personale, pe care sa le oferiti la nevoie.
Daca aveti prea multe carduri de fidelitate (de exemplu, eu am cam la toate lanturile de farmacii), puneti la indemana doar cele pe care le folositi frecvent. Cele cu utilizare ocazionala le puteti tine fie intr-un compartiment din spatele celor de carduri (daca portofelul are asa ceva) sau in geanta sau masina.

*Actele
Daca permisul de conducere si cardul de sanatate incap fara probleme in un compartiment obisnuit de carduri, buletinul este o problema adeseori. Este mare si foarte dificil de plasat in portofele mai mici. Deseori am fost nevoita sa imi aleg portofelul in functie de acest aspect!
Din pacate, daca nu aveti un compartiment special facut, buletinul e nevoit sa stea pe miojlocul portofelului. Dar incercati sa va alegeti portofelul astfel incat acesta sa mai aiba un buzunar mare in spatele compartimentelor de carduri, un loc unde sa incapa si buletinul.

In concluzie, va incurajez sa va faceti un obicei din a nu depozita in portofel lucruri inutile si care pot aglomera (chitante, bonuri etc) si sa incercati mereu sa tineti banii organizati in functie de valoare.
De asemenea, ocazional sa faceti o curatenie completa si sa scapati de toate lucrurile inutile.