Dupa 4 ani de lupte si eforturi, de discutii nesfarsite, copilul meu cel mic a mancat zilele trecute o ciorba cu legume (evidente). Si apoi – ca si cum peste casa noastra s-a abatut un adevarat miracol – a baut un smoothie roz (cu capsuni)!
Vreau sa va ofer putin context.
Primul meu copil mananca de toate. Ba mai mult, prefera legumele si fructele, ar manca la nesfarsit salate, cere (!!!) supa de legume si se supara cand fac (iar!) supa de taitei. Salata zilnica de fructe e rasfatul suprem si vrea cat mai multe fructe. Toate fructele de s-ar putea.
Cand o aveam doar pe ea si auzeam de copii care nu se ating de legume si fructe, eram convinsa ca parintii au gresit pe undeva. Ei bine, mi-am invatat lectia!
Mi s-a nascut al doilea copil, care a beneficiat de toata expunerea aceea de manual, pe care tot o propavaduiesc expertii, ba mai mult, a crescut alaturi de o surioara care mananca cu o pofta incredibila orice leguma sau fruct! Si daca o imita in toate celelalte aspecte, la capitolul acesta nici nu se uita spre ea.
Are cateva alimente care ii plac si nu il clintesti din ale lui! Carne, branzeturi, oua si paine. Va imaginati ca nu mananca nici macar cartofi?! PRAJITI!!! Da, copilul meu e asa de mofturos incat nu mananca nici macar cartofi prajiti!
Haideti sa va spun cateva din strategiile mele si ce am vazut ca a functionat la noi. Unele sunt mai corecte (adica recomandate si de specialisti), iar altele sunt mai…putin corecte, dar imi asum riscurile si acum stiu ca orice mama cu copil mofturos ma intelege.
1.Discutiile si cartile
Discutii nesfarsite. Explicatii despre rolul unei alimentatii sanatoase pentru o viata sanatoasa. Ma folosesc de orice oportunitate sau exemplu, dar de obicei incerc sa nu deschid discutia la masa (vezi mai jos de ce).
La el functioneaza bine cartile de anatomie (adaptate copiilor), unde devine mai constient de procesele din interiorul corpului si de legaturile dintre exterior si interior.
2. Ascund legumele si fructe (cand pot)
Stiu ca nu e cea mai buna strategie, dar imi asum. Stiu ca se recomanda sa simta texturi si arome si sa perceapa culorile….dar….dar, intelegeti voi 🙂
Tipurile mele preferate de preparate care ascunde legumele si fructele si care mi le mananca fara probleme:
* diferite aluaturi – fie dulci sau sarate. Singura problema este sa nu fie evidente. De exemplu, am facut prajitura cu visine si nici nu s-a atins de ea. Briosele imi permit sa ma joc mult: razuiesc morcovi, dovlecei, mere, zdrobesc banane etc. Ca orice copil, iubeste ciocolata si atunci negresele sunt iar o solutie buna, mai ales ca si coloreaza mai bine legumele sau fructele ascunse acolo (negresa cu zucchini!)
* supele crema
* smoothie-urile – asta e o solutie destul de buna, dar la noi e si problema culorii. Dupa cum spuneam mai sus, abia acum a acceptat un smoothie roz (care avea si capsuni). In rest, raman pe fructe albe/galbene. Paradoxal si neasteptat, bea smoothie verde (i-am zis ca e smoothie de extraterestri) si atunci ii pot da astfel avocado crud, spanac crud si orz sau spirulina (pudra)
* sosurile de paste – daca le fierb bine si se amesteca in sos, si aici pot ascunde destul de bine unele legume (morcovi, telina, ardei etc).
* tocanitele – cu conditia sa fie ceva ce ii place. De exemplu, le fac des papricas cu carne, ciuperci si galuste de faina, dar unde strecor si alte legume care se pierd in sos.
*fiertura de ovaz este un alt loc unde strecor fructe destul de usor
*creme tartinabile cu legume
*wrap-uri care contin si legume
3. Mancatul in public si la restaurant
Nu stiu de ce functioneaza asta sau daca e si la altii la fel, dar la noi da rezultate. De exemplu, ultima data cand am fost la restaurant, a dat gata taiteii chinezesti (cu tot cu legume), desi avea alte alternative pe masa.
4. Ii implic la culegerea, alegerea si cumpararea produselor
Nu avem o gradina mare, dar mai plantez cate ceva si avem o multime de ierburi aromatice. Si incerc mereu sa ii implic si pe ei in gradinarit si ingrijirea plantelor.
Apoi, incerc mereu sa ii iau la piata si ii intreb ce le place si ce si-ar dori si ei. Nu conteaza ce. Scopul meu nu e sa il fac sa rontaie broccoli crud, ci sa se familiarizeze cu legumele si e ok daca alege tot ceea ce cunoaste deja.
5. Ii implic la gatit si la alegerea ingredientelor
Ii intreb ce ar vrea sa manance si pregatesc mancare in jurul preferintelor lor. De exemplu, cel mic a fost fascinat de culoarea portocalie a lintei. Asa ca am facut impreuna cu el o ciorbita cu linte si destul de multe legume. A fost atat de incantat, incat a mancat fara sa clipeasca toate legumele din ciorba aceasta!
E importanta nuanta aici: nu ii las sa decida meniul efectiv – atunci nu am iesi din mancarurile preferate de ei. Ci intreb cu ce ingredient ar vrea sa gatim!
6. Mesele diversificate
Mai exact, pun pe masa de toate, alimente cat mai diverse si las pe fiecare sa manance in ce combinatii vrea. Desi imi era teama ca va alege doar strict ceea ce prefera, spre surpriza mea, astfel a avut curiozitatea sa incerce cateva produse noi!
Vreau sa fac si cateva observatii de lucruri pe care nu le fac:
NU amenint!
NU mituiesc!
NU fortez!
Incerc sa mentin o atmosfera pozitiva la masa.
De aceea, nu deschid subiectul despre de ce trebuie sa manance diversificat la masa. De ce? Nu atat pentru el, cat pentru mine. Pentru ca atunci cand nu mananca (iar!), ma frustrez si risc sa ma enervez si sa transform masa intr-un moment neplacut. Prin urmare, la masa am atitudinea mananca ce vrei, nu ma intereseaza.
Sper sa va fie de ajutor experienta mea si va rog sa imi lasati in comentarii, aici pe blog, si alte strategii care au functionat la voi. Sau care nu au mers 🙂
Mulțumim pentru idei! La noi cel Mare nu mănâncă legume, în schimb devorează fructe, iar cel mic mănâncă legume și are doar câteva fructe pe care le acceptă. Sigur vom încerca și strategiile propuse de tine!
cunosc si eu cum e sa pregatesti doua farfurii complet diferite :)) unul e mare carnivor, celalalt abia pune carne pe limba si tot asa :))
Multumim frumos de articol! O sa aplic strategiile! 🙂 Fetita mea de 1 an jumate este uneori mofturoara sa inceapa sa manance…Eu ma chinui sa o fac sa manance singura cu manuta ei ceea ce poate, insa papa doar ce ii face foarte mare placere: din fructe doar merele, din mancaruri doar painea si aceea daca este bucata mare 🙂 Din experienta ta, ce recomanzi in cazul nostru? cum sa o fac sa manance singura? Inca nu are frati sau surori…si aici ma gandeam ca atunci cand va merge in colectivitate lucrurile se vor schimba…. sa vedem 🙂 Multumesc frumos, Lore.
Da, e posibil ca in colectivitate sa se schimbe putin. La noi nu s-au intamplat mari schimbari, insa stiu copii unde a avut un impact puternic.
In rest, eu incurajez obiceiul de a lasa copilul sa manance singur, chiar daca asta inseamna ca isi alege doar ce prefera de pe masa sau din farfurie. Uneori stiu ei mai bine decat noi 🙂
In plus, cand baiatul meu a decis sa mai incerce cate ceva nou, a fost cand si-a pus singur in farfurie, dupa ce a vazut ca ne-am pus si noi. Deci cu rabdare si cu intelegere 🙂
Multumim Ama!
cu drag! sa fie cu folos 🙂